Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Αντιμέτωποι με κακούργημα όσοι χρωστούν ΕΝΦΙΑ

ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΤΑΜΕΙΑ

της Άντζελας Πεΐτση

Αντιμέτωποι ακόμα και με τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για εγκληματική δραστηριότητα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα τακτοποιήσουν οφειλές ΕΝΦΙΑ από 50.000 ευρώ και πάνω.

Μιλώντας στο zougla.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝ.Ι.Α.Θ.) Κωνσταντίνος Χαϊδούτης αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη πληρωμή ΕΝΦΙΑ (μετά τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή). «Το κυριότερο (θέμα) είναι πως μέσω ενός νομοθετικού συμπλέγματος όλη αυτή η φορολογική εκκρεμότητα διαβιβάζεται στην Αρχή Διερεύνησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες» επεσήμανε. 


«Αυτομάτως αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ή ακόμα και φόρο κληρονομιάς, -αυτομάτως, το τονίζω- είναι υπόλογοι με κακουργηματικού χαρακτήρα ποινικές διώξεις, όπως είναι το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, και θα πρέπει να αποδείξουν γιατί δεν πληρώνουν. Αν είναι μικρό το ποσό, δεν διατρέχει κίνδυνο. Αλλά για μεγάλα ποσά από 50.000 ευρώ και πάνω, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Επειδή υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις συμπολιτών μας που καλούνται να πληρώσουν φόρο για τέτοια ποσά και οι οποίοι αν δεν τακτοποιήσουν την οφειλή τους, θα είναι αντιμέτωποι με αυτόν εδώ τον κίνδυνο. Στα καλά καθούμενα, δηλαδή, να απολογείσαι για κάτι για το οποίο δεν ευθύνεσαι. Δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο μέσα στην όλη διαδικασία. Άρα, δεν γλυτώνει κανένας από αυτήν την "αυταπάτη"» πρόσθεσε.

Οι επιβαρύνσεις ΕΝΦΙΑ


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝ.Ι.Α.Θ., η ελάχιστη επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ θα είναι 50 ευρώ επιπλέον, η οποία αυξάνεται ανάλογα με την αξία των ακινήτων. Η επιβάρυνση αυτή έρχεται να προστεθεί σε όλες τις υπόλοιπες ήδη διογκωμένες φορολογικές υποχρεώσεις των Ελλήνων πολιτών.

Ανάλογα με την αξία του ακινήτου (σ.σ.: που μπορεί να μην είναι μόνον ένα) η αύξηση εκτινάσσεται σε ποσοστό 20% με 25% (π.χ. κάποιος που πλήρωνε ΕΝΦΙΑ 9.000 ευρώ τώρα μπορεί να κληθεί να πληρώσει και 12.000 ευρώ).

ΕΝΦΙΑ και στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

«Μόνον επιβάρυνση και κανένα όφελος (δεν προκύπτει) πλέον από τη μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ. Η κυριότερη, όμως, επιβάρυνση είναι σ’ εκείνη την κατηγορία των ιδιοκτητών οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για "κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα" ακίνητα. Άρα, για απρόσοδα ακίνητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαϊδούτης.

«Μέχρι πρότινος -κι αυτό είναι προς τιμή για τον κ. Αλεξιάδη- υπήρχε η διατήρηση σε ισχύ και μέσα στο 2015 επί ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, υπήρχε μία έκπτωση της τάξεως του 20%. Αυτό το ποσοστό της έκπτωσης, τόσο στον κύριο όσο και στον συμπληρωματικό φόρο, καταργείται. Υπάρχει επιβάρυνση και για τα οικόπεδα, γιατί υπάρχει διπλή επιβάρυνση στην αστική ιδιοκτησία. Δεν εξαιρείται κανένας» πρόσθεσε.



Στη μαύρη λίστα

«Αυτό το οποίο πάντοτε λέγαμε είναι πως θα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Δυστυχώς, βλέπουμε σήμερα πως υπάρχει στρεβλή επιβάρυνση και το πρόβλημα θα διογκωθεί -αυτό ήταν και το ατυχές της όλης ιστορίας-, καθώς εντοπίστηκε η εξεύρεση χρημάτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Παρατήρησαν ότι ο Έλληνας, θέλοντας να είναι πάντοτε συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις, κάλυπτε αυτήν την υποχρέωση. Έτσι το κακό ξεκίνησε από τότε και αυτήν τη στιγμή, δυστυχώς, δεν μπορεί να συμμαζευτεί και διαρκώς επιβαρύνεται» επεσήμανε ο κ. Χαϊδούτης.

«Αυτοί οι οποίοι θέλανε να είναι συνεπείς πάση θυσία θα το προσπαθήσουν, γιατί θέλουν να αποφύγουν την περαιτέρω έκθεσή τους. Αυτομάτως η μη καταβολή ΕΝΦΙΑ συνεπάγεται πως φορολογικά μπαίνει ο οφειλέτης στη ''μαύρη λίστα''. Δηλαδή, δεν μπορείς να πάρεις φορολογική ενημερότητα, δημεύονται οι καταθέσεις -όποιες είναι αυτές κι αν υπάρχουν-, επιβάλλονται κατασχέσεις στα μισθώματα, δημεύονται τα ακίνητα με κατασχέσεις, δημεύεται και όλη η υπόλοιπη περιουσία σου» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν μειώθηκαν. 

Αυτό δεν επιτεύχθηκε για δύο λόγους: 

- η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ήταν αμιγώς, άκρως συμβολική 
- ο δημοσιονομικός στόχος των εσόδων και κατ’ επέκταση η εισπραξιμότητα στην ιδιοκτησία είναι συγκεκριμένος. Από 2,65 δις τώρα με τα πρόσφατα μέτρα έχει ανέβει περίπου τέσσερα δις. Δεν υπάρχει, λοιπόν, περίπτωση να γλυτώσει κανένας από αυτήν τη μέγκενη.

«Η δήμευση της περιουσίας θα είναι η τελική καταστροφή, αν δεν καταφέρει κάποιος να πουλήσει ένα ακίνητο. Αυτήν τη στιγμή έχουμε μία αγορά μόνον με πωλήσεις. Στις ισοπεδωμένες τιμές ακινήτων και στις μισθώσεις αλλά και στις αγοραπωλησίες δεν εξευρίσκεται αγοραστής. Δεν υπάρχουν φορολογικά κίνητρα, δεν υπάρχει σταθερό φορολογικό καθεστώς και το κυριότερο η απειλή και μόνον του ΕΝΦΙΑ και η διατήρησή του λειτουργεί αποτρεπτικά στην οποιαδήποτε επένδυση. Δεν θα μπορέσουμε να δούμε ποτέ αυτήν την πολυπόθητη ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, αν δεν υπάρξει περιορισμός και μείωση όλων αυτών των επιβαρύνσεων. Την εξεύρεση χρημάτων για την κάλυψη όλων αυτών των φόρων θα τη χαρακτήριζα ως όνειρο απατηλό» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΝ.Ι.Α.Θ.

Διπλό χαράτσι ο ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με τη «μη πληρωμή» στεγαστικών δανείων υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια, την οικογενειακή  κατάσταση και τα εισοδήματα του ιδιοκτήτη ακινήτου. 

Διευκρινίζεται πως ο νόμος αυτός αφορά αποκλειστικά και μόνον εκείνους που θέλουν να προστατέψουν τη μία και μοναδική τους κατοικία. Οι ιδιοκτήτες που έχουν πολλά ακίνητα δεν μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου Κατσέλη. Ως αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες οδηγούνται στη δήμευση κάποιου ακινήτου τους, αφού για να μπορέσουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ – εφόσον δεν έχουν εισόδημα από τα κενά και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα – αναγκάζονται να υποστούν «κατάσχεση», με δεδομένο ότι δεν έχουν εισοδήματα.



Ο γενικός γραμματέας της ΕΝ.Ι.Α.Θ. Ευάγγελος Μήνος επεσήμανε: «Υπάρχουν ρυθμίσεις που αφορούν και στις τράπεζες και στις φορολογικές υποχρεώσεις».

«Ο ΕΝΦΙΑ είναι διπλός φόρος. Η ισχύς του είναι καταστροφική. Δεν βαραίνει μόνον κάθε ακίνητο, όπως θα ήταν και το δίκαιο, δηλαδή να υπάρχει ένας συγκεκριμένος φόρος που να ακολουθεί το ακίνητο. Εδώ μιλάμε και για φόρο περιουσίας. Παράλληλα με τον φόρο στο ακίνητο υπάρχει ο συμπληρωματικός φόρος, που τώρα το όριο κατέβηκε στις 200.000 ευρώ από τις 300.000 ευρώ, που σημαίνει πως μαζί με το κάθε ακίνητο που έχει ένας ιδιοκτήτης και φορολογείται γι’ αυτό, προστίθεται το σύνολο της περιουσίας και σ’ αυτό το σύνολο μπαίνει ένας δεύτερος φόρος, όπου ο συντελεστής αυτός πλέον πάει με το σύνολο της αντικειμενικής όλων των ακινήτων του. Οπότε, μαζί με τον πρώτο φόρο μπαίνει και ο δεύτερος φόρος. Όσο πιο μεγάλη ακίνητη περιουσία έχει κάποιος, μεγαλώνει η συνολική αξία της περιουσίας του και τόσο μεγαλύτερο συμπληρωματικό φόρο θα πληρώνει» πρόσθεσε.

Αντισυνταγματικός ο ΕΝΦΙΑ στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Ο κ. Σωκράτης Γοριδάρης, δικηγόρος, διαθέτει ένα κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο εδώ και επτά χρόνια. Σχολιάζοντας τις σημερινές αλλαγές στο καθεστώς επιβολής ΕΝΦΙΑ (εδικά όσον αφορά σε αυτή την κατηγορία των ακινήτων) είπε αποκλειστικά στο zougla.gr: «Από το 2009 είναι κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο το ακίνητο του οποίου είμαι ιδιοκτήτης. Είναι παράνομο και αντισυνταγματικό να επιβάλλεται ΕΝΦΙΑ σε τέτοια ακίνητα, γιατί προσβάλλει και την προσωπική και την οικονομική ελευθερία, καθώς όταν αγοράστηκε το ακίνητο, δεν ίσχυαν αυτοί οι νόμοι».
http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom