Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Μέσω τροπολογιών οι αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι αλλαγές που συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης αλλά η επαναφορά του καθεστώτος παροχής φθηνής ρευστότητας (waiver) προς τις ελληνικές τράπεζες,
πρόκειται να κατατεθούν με μορφή τροπολογιών σε νομοσχέδια που κυρώνουν διακρατικές συμφωνίες και των οποίων η συζήτηση και ψήφιση έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανώτατες κοινοβουλευτικές πηγές σημείωναν ότι αν επιλεγεί η συγκεκριμένη νομοθετική διαδικασία τότε εξετάζεται το ενδεχόμενο λόγω του όγκου και της σημασίας των επίμαχων διατάξεων η ψήφιση να μετατεθεί την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση οδηγείται σε αυτή την επιλογή προκειμένου να κλείσει το ταχύτερο την εκκρεμότητα και, μαζί τις διαφορές της με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο μεγαλύτερα «αγκάθια» στην παρούσα φάση είναι το θέμα των «κόκκινων» δανείων που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου και το ζήτημα της επιστροφής του ΕΚΑΣ. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει εκφράσει την δυσφορία της στους δανειστές για το γεγονός ότι συνολικά έχουν ζητήσει περί τις 15 αλλαγές. Στην Αθήνα θεωρούν ότι οι απαιτήσεις είναι υπερβολικές, δεδομένου ότι αφορούν ακόμα και σε λεπτομέρειες άνευ σημαντικής ουσίας.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των «κόκκινων» δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου (συνολικού ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ), η τρόικα έχει ζητήσει την πώλησή τους. Στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε δημοσιονομική «τρύπα» που θα χρειαστεί να καλυφθεί με νέα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση που δεν θα οδηγήσει σε νέα μέτρα. Τη Δευτέρα αναμένεται να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το θέμα, σε τεχνικό επίπεδο.

Για το ζήτημα του ΕΚΑΣ, οι δανειστές επιμένουν στην επιστροφή του από τους δικαιούχους. Αντιθέτως η κυβέρνηση θέλει να μην χρειαστεί να επιστρέψουν αναδρομικά το επίδομα όσοι πλέον δεν το δικαιούνται ή να λάβουν ισόποση αποζημίωση. Πάντως, στο μέτωπο του ασφαλιστικού υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που συζητούνται και διαπιστώνονται διαφορές.

Χρονικό ορόσημο αποτελεί η Πέμπτη, ημέρα που συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στόχος είναι να αποφασίσει, χωρίς αστερίσκους, την επαναφορά του καθεστώτος παροχής φθηνής ρευστότητας (waiver) προς τις ελληνικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει δηλώσει πως όταν θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) θα επαναφέρει το waiver. Το τελευταίο Eurogroup ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί staff level agreement, οπότε θεωρητικά η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποφασίσει την επαναφορά του waiver και χωρίς την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να λειτουργήσει αρνητικά για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom