του Κώστα Μπετινάκη
Ο βομβαρδισμός θέσεων του Ισλαμικού Χαλιφάτου από αμερικανικά μαχητικά είναι το τελευταίο επεισόδιο στον… ακήρυχτο πόλεμο χωρών της Δύσης κατά των τζιχαντιστών.
Πολεμικά αεροσκάφη F-16 απογειώθηκαν από την τουρκική βάση του Ιντζιρλίκ και κατέστρεψαν ορισμένους από τους στόχους που είχαν χαρτογραφηθεί όλη την προηγούμενη εβδομάδα από μη επανδρωμένα αεροπλάνα (Drones). Στην ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο δεν δίνει λεπτομέρειες για την επιχείρηση, παρά μόνο ότι «επλήγησαν απροσδιόριστοι στόχοι στη Συρία».
Αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν «απροσδιόριστους στόχους στη Συρία»
Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί εντάσσονται στις ενέργειες της Ουάσινγκτον για τον περιορισμό του Ισλαμικού Χαλιφάτου, το οποίο έχει καταφέρει εδώ και μήνες να παγιώσει την παρουσία του σε μεγάλο τμήμα του Ιράκ και της Συρίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ήταν ξεκάθαρος: «θα ηττηθούν, χωρίς να χρειαστεί να επέμβουν πεζοπόρες και άλλες επίγειες δυνάμεις».
Βαρύς ο φόρος αίματος στις τάξεις των αμάχων
Tο προηγούμενο Σάββατο συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την επέμβαση του Συνασπισμού χωρών της Δύσης (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Μεγάλος αριθμός αμάχων έχουν χάσει τη ζωή τους τόσο στο Ιράκ όσο και τη Συρία κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.
Σύμφωνα με έκθεση της «Airways», περισσότεροι από 1.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς του Δυτικού Συνασπισμού σε Ιράκ και ΣυρίαΕιδικότερα, νέα έκθεση από την οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Airwars», με έδρα το Λονδίνο, υποστηρίζει ότι υπάρχουν «ξεκάθαρες ενδείξεις» πως οι «παράπλευρες απώλειες» έχουν στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε 459 αμάχους το χρονικό διάστημα από 8 Αυγούστου ως 23 Σεπτεμβρίου το 2014. Πλέον, ο αριθμός αυτός ίσως ξεπερνά τους 1.080.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει παραδεχτεί μέχρι τώρα ότι από τους βομβαρδισμούς αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους μόλις δύο άμαχοι στη Συρία. «Πιθανόν δύο κορίτσια» είχε επισημανθεί σε ανακοίνωση.
Καταιγισμός πυραύλων
Οι αριθμοί που αναφέρονται είναι συγκλονιστικοί αλλά δεν ανταποκρίνονται στο ως τώρα αποτέλεσμα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ως τις 30 Ιουνίου -η περίοδος που αναλύεται από την οργάνωση «Airwars»- οι πιλότοι είχαν πραγματοποιήσει περισσότερα από τα 2/3 των 3.034 αεροπορικών επιδρομών εναντίον του Ιράκ και 94% από τις 1.890 αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.
Το αμερικανικό Πετάγωνο υποστηρίζει ότι περίπου 10.000 - 13.000 τζιχαντιστές έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμώνΣτις επιδρομές αυτές, είχαν ριφθεί 17.000 βόμβες και πύραυλοι εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Χαλιφάτου σύμφωνα με της αμερικανική πολεμική αεροπορία (U.S. Air Force). Παράλληλα, περισσότερα από 2.000 κτήρια, εκατοντάδες εχθρικά οχήματα και φυλάκια καταστράφηκαν. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, περίπου 10.000 - 13.000 μαχητές του Χαλιφάτου έχουν σκοτωθεί από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι σήμερα.
Συνολικά 12 κράτη συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς κατά των τζιχαντιστών, υπό την αμερικανική καθοδήγηση. Στις επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος συμμετέχουν αεροπορικές δυνάμεις από την Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, τη Δανία τον Καναδά και το Βέλγιο. Την ίδια στιγμή στο Ιράκ επιχειρούν μαχητικά αεροσκάφη από τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σύμφωνα με την «Airwars», είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός των αμάχων που χάνουν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς «λόγω των εξαιρετικά δύσκολων καταστάσεων ασφαλείας», που αντιμετωπίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στα δύο κράτη.ΟΗΕ: Στο μικροσκόπιο καταγγελίες για θανάτους αμάχων
Ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, τη Δευτέρα, ανέφερε πως εξετάζεται η καταγγελία ότι στις αεροπορικές επιδρομές της 31ης Ιουλίου έχασαν τη ζωή τους 40 άμαχοι έξω από το Ραμάντι, επαρχιακή πρωτεύουσα στο Ιράκ, που είχε καταληφθεί τον περασμένο Μάιο από μαχητές του Χαλιφάτου.
Παράδοξο (;) παραμένει το γεγονός πως το ζήτημα των «παράπλευρων απωλειών» -αμάχων- εξακολουθεί να παραμένει θέμα - ταμπού για τα διεθνή Μέσα. Ίσως να αρκούνται στα νούμερα που δίνει το αμερικανικό Πεντάγωνο (δύο νεκροί).Η αμερικανική διοίκηση, πάντως, δεν είχε ανακοινώσει οποιαδήποτε αεροπορική επιδρομή τη συγκεκριμένη ημέρα στη Ρούτμπα, χωριό κοντά στο Ραμάντι, όπου πολλά παιδιά αναφέρθηκαν ότι έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με την «Airwars», ο ΟΗΕ δεν παρακολουθεί συστηματικά τις απώλειες αμάχων στο Ιράκ, όπως ακριβώς γινόταν και με το Αφγανιστάν και κάλεσε τον διεθνή οργανισμό να εντείνει την προσπάθεια.
Παράδοξο (;) παραμένει το γεγονός πως το ζήτημα των «παράπλευρων απωλειών» -αμάχων- εξακολουθεί να παραμένει θέμα - ταμπού για τα διεθνή Μέσα. Ίσως να αρκούνται στα νούμερα που δίνει το αμερικανικό Πεντάγωνο (δύο νεκροί).
Διευρύνεται η «βεντάλια του πολέμου»
Μετά τη διεύρυνση των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, που πραγματοποιούνται από το τουρκικό αεροδρόμιο Ιντζιρλίκ, υπάρχουν σχέδια για επέκταση των επιθέσεων και κατά παρακλαδιών του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Λιβύη. Οι βομβαρδισμοί αυτοί θα γίνουν μέσω drones.
Αμερικανικά σχέδια για επέκταση των επιθέσεων κατά τζιχαντιστών στη Λιβύη φέρνει στη δημοσιότητα η New York TimesΧαρακτηριστικό παράδειγμα το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των New York Times της Τρίτης που προετοιμάζει το φιλοπόλεμο αμερικανικό αναγνωστικό κοινό στην εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων: «Ισλαμικό Χαλιφάτο ή αλ-Κάιντα; Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι διχασμένοι ως προς την Τρομοκρατική Απειλή».
Έναν χρόνο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων, ούτε σκέψη να ζητηθεί η έγκριση του Κογκρέσου για αυτόν τον πόλεμο στον οποίο έχουν εμπλακεί για τα καλά αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις. Οι επισημάνσεις από νομομαθείς αρθρογράφους ότι ο πόλεμος που διεξάγεται εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου είναι παράνομος εμφανίζονται διαρκώς στον αμερικανικό Τύπο.
Άλλο Αφγανιστάν, άλλο... Συρία
Άλλο Αφγανιστάν, άλλο... Συρία
Θυμίζουμε την κήρυξη από τον Λευκό Οίκο του πολέμου εναντίον του Αφγανιστάν, με αφορμή την αλ-Κάιντα (στην οποία είχε αποδοθεί η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους). Και τώρα οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την αλ-Κάιντα στη Συρία, επειδή μάχεται τόσο το καθεστώς Άσαντ όσο και το Ισλαμικό Χαλιφάτο.
Όσο για το αμερικανικό Κογκρέσο παραμένει στο σκοτάδι, χωρίς να ενημερώνεται για τα σχέδια που έχει καταστρώσει εδώ και καιρό η CIA, εξοπλίζοντας τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες στη Συρία, χωρίς κάποια ουσιαστική επιτυχία.
Καθώς η επόμενη χρονιά είναι εκλογική για τις ΗΠΑ, ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου θα μπαίνει όλο και περισσότερο στο προεκλογικό παιχνίδι.
http://www.zougla.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου