Ο,τι ακριβώς είπε και ο Αλέξης Τσίπρας χτες στον ΑΝΤ1
Τότε προς τι η όλη ταλαιπωρία μέχρι το δημοψήφισμα,αν φυσικά γίνει;
Μπορεί τα πράγματα να γίνουν πολύ χειρότερα πριν αρχίσουν να καλυτερεύουν αλλά μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της θα επιτευχθεί αμέσως μετά το δημοψήφισμα, είτε το αποτέλεσμα είναι "Ναι" είτε "Όχι". Τάδε έφη Γιάνης Βαρουφάκης,κινούμενος στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό. Τότε προς τι η όλη ταλαιπωρία μέχρι το δημοψήφισμα,αν φυσικά γίνει;
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μίλησε στο BBC News ενόψει
του δημοψηφίσματος της Κυριακής και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, είτε "ναι" είτε "όχι" είναι 100% σίγουρο πως θα υπάρξει συμφωνία.
"Μια συμφωνία θα βρεθεί είτε ένα 'ναι' είτε ένα 'όχι' βγει από την κάλπη. Αν είναι 'ναι', τότε θα είναι μια κακή συμφωνία, οι τράπεζες θα ανοίξουν με μια κακή συμφωνία. Αν επικρατήσει το 'όχι', θα έχουμε μια άλλη συμφωνία που θα είναι βιώσιμη. Κάτι στο είδος των προτάσεων που κάναμε αυτές τις τελευταίες ημέρες", πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Αφού είπε πως "ίσως τα πράγματα χρειάζεται να χειροτερέψουν πριν γίνουν καλύτερα", ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε πως οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη. "Σίγουρα;" ρώτησε η δημοσιογράφος και ο υπουργός έγνεψε καταφατικά. Και όταν ρώτησε "με τι ρευστό", ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: "Το μόνο που χρειάζεται είναι η ΕΚΤ να πάρει το πράσινο φως από εμάς τους πολιτικούς στο Eurogroup πως μια συμφωνία έχει επιτευχθεί. Και μια συμφωνία θα έχει επιτευχθεί".
Και επανέλαβε ό,τι είπε και στο Bloomberg: πως αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι "Ναι", θα παραιτηθεί.
"Αν βγει "Ναι" θα είναι μια κακή συμφωνία και οι τράπεζες θα ανοίξουν με κακή συμφωνία και θα γυρίσουμε εδώ, να συζητήσουμε με τον διάδοχό μου, γιατί δεν θα είμαι εγώ, τις τρομερές διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν ξανά".
"Θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του λαού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ θα είμαι υπουργός Οικονομικών. Δε θα είμαι γιατί δεν μπορώ να υπογράψω μια συμφωνία που δεν θεωρώ πως είναι βιώσιμη και καταστροφική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη", συνέχισε.
Ο υπουργός Οικονομικών επέκρινε την πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και τις μακρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. "Έχουμε ένα πολύ κακό σύστημα διοίκησης στην Ευρώπη. Δεν είναι ο ορθός τρόπος διοίκησης μιας νομισματικής ένωσης. Είναι μια παρωδία. Μια κωμωδία λαθών εδώ και πέντε χρόνια", τόνισε.
"Το πρόγραμμα που επέβαλαν στη χώρα αυτή και που θέλουν να συνεχίσουν να επιβάλλουν θα μείνει ως η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία της οικονομίας", υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου