Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Επίσκεψη Ευρωπαίων εκπαιδευτικών στο 5ο δημ. σχολείο Αγρινίου

Εκπαιδευτικοί  από 5 ευρωπαϊκές χώρες στο 5o Δημοτικό σχολείο Αγρινίου στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος Comenius

Την εβδομάδα που πέρασε, 4-7 Ιουνίου, βρέθηκαν κοντά μας 14 εκπαιδευτικοί από τις 5 διαφορετικές χώρες (Ισπανία, Πολωνία, Ιταλία, Σκωτία και Κύπρος) με τις οποίες δουλεύουμε μαζί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius.


Μας επισκέφτηκαν για πρώτη μέρα στο σχολείο (λόγω των εκλογών μας) την Τέταρτη 5 Ιουνίου. Αφού τους καλωσορίσαμε, τους ξεναγήσαμε στο χώρο του σχολείου  και στις αίθουσες, όπου οι μικροί μαθητές μας τους καλωσόρισαν λέγοντας και κάποιες λέξεις ή φράσεις που έχουν μάθει από τις γλώσσες τους. Ακολούθησε εκδήλωση στο γυμναστήριο, το οποίο από μέρες ήταν στολισμένο με project που δείχνουν το πρόγραμμα, αλλά και με παραδοσιακά υφαντά και αντικείμενα με σκοπό να δείξουμε την παραδοσιακή μας τέχνη. 
 Η εκδήλωση περιείχε μουσικήτραγούδιαχορούς, γαϊτανάκι, αναπαράσταση των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων και την θεατρική παράσταση «Η πάλη του  Ηρακλή με τον Αχελώο». Την επόμενη μέρα στο σχολείο οι ξένοι εκπαιδευτικοί έκαναν μάθημα στους μαθητές της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης στην αγγλική γλώσσα με διδακτικά αντικείμενα και μεθόδους πολύ ενδιαφέρουσες. Ακολούθησε Workshop χορού γι’ αυτούς, όπου ο γυμναστής του σχολείου, ο κ. Ρηγογιάννης, τους δίδαξε ελληνικούς χορούς!

Ο ενθουσιασμός των μαθητών ήταν τόσο μεγάλος για τους ευρωπαίους εκπ/κούς αφού έξω από το γραφείο που βρισκόταν είχε σχηματιστεί μια μεγάλη ουρά μαθητών που κρατούσαν δώρα για να τους προφέρουν. Από καταπληκτικές ζωγραφιές-κατασκευές επιμελημένες με μεγάλη αγάπη και ζεστασιά μέχρι προσωπικά αντικείμενα και λευκώματα.
Τους παραθέσαμε γεύμα με παραδοσιακά φαγητά με τη συνεργασία του Συλλόγου γονέων που όλο αυτό το διάστημα όπως και κάθε άλλη φορά ήταν δίπλα μας σε ό,τι χρειαστήκαμε. Έγιναν δεκτοί στο Δημαρχείο από τον δήμαρχο της πόλης.

 Επίσης  τους ξεναγήσαμε στην περιοχή μας, την Τετάρτη το απόγευμα στο Θέρμο και την Παρασκευή Μεσολόγγι-Πλευρώνα-Ναύπακτο. Τέλος έγινε συζήτηση για τις δράσεις του προγράμματος, απολογισμός, αλλά και προγραμματισμός μέχρι την επόμενη συνάντηση, στην Ιταλία τον Νοέμβριο 2013.Έφυγαν από την πόλη μας και την Ελλάδα κατενθουσιασμένοι, αφού καταδείξαμε με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική φιλοξενία.

Τα οφέλη της συνάντησης ήταν πολλά, αφούοι πολιτισμικές ανταλλαγές αποτελούν πολιτισμικό πλούτο, ο οποίος μας βοηθά μεταξύ άλλων να εξηγήσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαφορές που έχουμε με τους άλλους λαούς, αλλά και να αξιολογήσουμε καλύτερα το δικό μας πολιτισμό. Επίσηςη ενασχόληση με τέτοιου είδους project κάνει το σχολείο ελκυστικό και ενδιαφέρον τόσο για τους  μαθητές  όσο και για τους εκπαιδευτικούς, αφού μετατρέπεται σε  πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom