Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο από του Ζωγράφου στο ΝΒΑ - Τι λένε οι γονείς του (βίντεο)

Πρόσφατα είδαμε ένα δικό μας παιδί τον Γιάννη Αντετοκούνμπο από τον Φιλαθλητικό Ζωγράφου μαζί με τον αδερφό του να σηκώνουν την ελληνική σημαία με πρόδηλο το καμάρι και την εθνική υπερηφάνεια κατά την ανακοίνωση της κατάκτησης εκ μέρους του της θέσης 15 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Μιλγουόκι Μπάκς.

Τι σήμαινε για το παιδί αυτή η εξέλιξη; Εκτός του ότι θα αγωνιστεί στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου από αποδοχές 300 ευρώ περίπου τον μήνα που έπαιρνε στον Φιλαθλητικό τώρα και για τα επόμενα 4 χρόνια θα πάρει αποδοχές 5,5 εκ ευρώ περίπου.

Ο Γιάννης όμως κάποιοι θα ισχυριστούν ότι δεν είναι Έλληνας. Βλέπετε είναι έγχρωμος. Παρότι όμως το παιδί θα μπορούσε να ξεχάσει την Ελλάδα και την πόλη που μεγάλωσε και τον ανέδειξε, το
Ζωγράφου αυτός μαζί με τον αδερφό του ανέμιζαν την ελληνική σημαία.

Γιάννης Αντετοκούνμπο vs Σιδέρης Τασιάδης. 
Ποιος είναι ο Έλληνας;
Ας δούμε λοιπόν μια αντίστοιχη στάση ενός "καθαρού έλληνα"! Αυτή του Τασιάδη.

Ο Τασιάδης κατάγεται από τον Έβρο. Ο πατέρας Τάσος είναι από τα Κόμαρα, ένα χωριό που βρίσκεται πιο πάνω από την Ορεστιάδα, η μητέρα Μαρία από την περιοχή της Ζώνης, ελάχιστα χιλιόμετρα πιο νότια. Μετανάστευσαν οριστικά στην Γερμανία όταν ο Σιδέρης ήταν 10 χρονών. Δημοσιεύουμε το διάλογο του με δημοσιογράφο (πηγή: www.sports24.gr)

- «Οι γερμανοί συνάδελφοί σου με ρώτησαν ακόμα αν θα κρατήσω και την ελληνική σημαία μαζί με την γερμανική εφόσον καταφέρω να κερδίσω κάποιο μετάλλιο».
- Και ποια ήταν η απάντησή σου;
- «Φυσικά και όχι. Θα κρατήσω μόνο την γερμανική».
- Γιατί; Γιατί όχι και την ελληνική;
- «Γιατί πολύ απλά, η Ελλάδα ποτέ δεν μου προσέφερε τίποτα. Ούτε ένα τηλέφωνο δεν με πήρε ποτέ ένας υπεύθυνος για τις κατά καιρούς επιτυχίες μου. Δεν με διεκδίκησε κανείς. Δεν βοήθησε την οικογένειά μου, η οποία μετανάστευσε για να μπορέσει να με μεγαλώσει σωστά.

Αντίθετα, η Γερμανία με ανακάλυψε, με ανέδειξε, μου έδωσε όλα τα εφόδια για να αναπτυχθώ αθλητικά. Η Γερμανία με δέχθηκε και με αποδέχθηκε, αυτή με έκανε αυτό που είμαι. Εκεί μένω, εκεί μεγάλωσα και μεγαλώνω, εκεί έβγαλα σχολείο, εκεί προπονούμαι καθημερινά.

Μου παρείχαν προπονητή και ασφάλεια, μου εξασφάλισαν και το επαγγελματικό μου μέλλον εξαιτίας των αθλητικών επιτυχιών μου. Τον Σεπτέμβριο θα διοριστώ και επισήμως στην Αστυνομία και όταν με το καλό σταματήσω τους αγώνες, ξέρω ότι θα έχω μια σταθερή δουλειά.

Θα ήταν ασέβεια προς αυτήν την χώρα να ανεβάσω στο βάθρο οτιδήποτε άλλο πέρα από την γερμανική σημαία».
- Δεν νιώθεις Έλληνας μέσα σου, δεν αισθάνεσαι ότι τρέχει ελληνικό αίμα;
- «Δεν ξέρω πώς εσύ το εννοείς, αλλά πάνω από όλα νιώθω Γερμανός. Μπορεί να μην αρέσει, αλλά αυτή είναι η αλήθεια».

Ο ένας φέρει με τιμή και καμάρι την Ελληνική σημαία. O άλλος επιθυμεί να υψώσει την γερμανική σημαία.

To ερώτημα δικό μας. Η απάντηση δική σας.

Για το zografou.net
Θανάσης Δαβαλάς

http://www.zografou.net/

ΒΙΝΤΕΟ - Τι λένε οι γονείς του Αντετοκούμπο

Η ζωή του Γιάννη Αντετοκούμπο θυμίζει κινηματογραφική ταινία. Από τα cd που πουλούσε για να ζήσει εκείνος και η οικογένειά του, έγινε το πρόσωπο της ημέρας για το αμερικανικό μπάσκετ.
Οι γονείς του δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που συνέβη.
Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Alpha

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom