Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Γενικευμένη εξέγερση στην Τουρκία - Μάχες σώμα με σώμα στην Κων/λη (Ζωντανή σύνδεση) - Γίνεται λόγος για 4 νεκρούς (φωτο & βίντεο)


- Ανυποχώρητος ο Ερντογάν, δηλώνει πως τα επεισόδια υποκινούνται
- Πεδίο μάχης το κέντρο της Κωνσταντινούπολης, δεκάδες συλλήψεις
- Η κυβέρνηση φέρεται να έχει επιβάλει σιωπητήριο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης
- Καμία πληροφορία δεν δίνουν για τυχόν νεκρούς ή για τον αριθμό των τραυματιών
- Η διαδήλωση ενάντια σε οικιστικό σχέδιο μετατράπηκε σε διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης 
- Ερωτήματα και απαντήσεις για τις πρωτοφανείς ταραχές
Δείτε live εικόνα από την Κωνσταντινούπολη



Για δεύτερη μέρα συνεχίζονται τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ενώ οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί σε 12 τουρκικές πόλεις. Οι διαδηλωτές που κατεβαίνουν στους δρόμους συνεχώς αυξάνονται ενώ η αστυνομία δεν σταματά να ρίχνει δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και να χρησιμοποιεί τις αντλίες ρίψης νερού.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φορώντας μαντίλια και χειρουργικές μάσκες και με το σύνθημα "Ενωμένοι κατά του φασισμού" ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση, καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν το δρόμο για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ.

 

Λίγο νωρίτερα διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία στη συνοικία Μπεσίκτας, στις όχθες του Βοσπόρου, και αφού είχαν διασχίσει μια γέφυρα, σε μια προσπάθειά τους να φθάσουν στην πλατεία.

 
Πληροφορίες κάνουν λόγο για εκατοντάδες τραυματίες αλλά οι αρχές δεν δίνουν ακριβή αριθμό, ούτε επιβεβαιώνουν πληροφορίες που υπάρχουν και κυκλοφορούν στο internet για τουλάχιστον 3 νεκρούς. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση φέρεται να έχει επιβάλει "σιωπητήριο" στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που προβάλλουν πολύ λίγο τα επεισόδια ή καθόλου.
Η διαδήλωση για το ξερίζωμα δέντρων στην πλατεία Ταξίμ, με σκοπό την ανέγερση εμπορικού κέντρου μετατράπηκε σε διαμαρτυρία εναντίον της κυβέρνησης ενώ για το απόγευμα του Σαββάτου, η αντιπολίτευση προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα καταλήξει στην πλατεία.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε αμετακίνητος, λέγοντας πως τα έργα στην πλατεία θα γίνουν.(Διαβάστε την είδηση
Την περασμένη νύχτα, χιλιάδες κάτοικοι παρέμειναν στο δρόμο, μετά τη βίαιη καταστολή της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έγινε την Παρασκευή ενώ σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις. Σε αρκετές συνοικίες διαδηλωτές περιφέρονταν μέχρι να ξημερώσει χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες ενώ κάτοικοι έβγαιναν στα μπαλκόνια τους για να διαμαρτυρηθούν μαζί τους. 

Οι εικόνες από τα επεισόδια της Παρασκευής θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο.

 
Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης άρχισαν νωρίς χθες το πρωί, όταν αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν με βίαιο τρόπο για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί, πάνω στην πλατεία, για να εμποδίσουν το ξερίζωμα 600 δένδρων.
newsit

Τι έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου
Πρωτοφανούς αγριότητας επεισόδια με τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και πάνω από 400 τραυματίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Τουρκία -κυρίως στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Εν μέσω απαγόρευσης, από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, της μετάδοσης ειδήσεων σχετικών με τα επεισόδια ή της προβολής εικόνων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η τουρκική αστυνομία έπνιξε στο αίμα τις ογκώδεις διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων, που ακολούθησαν τη βίαιη απομάκρυνση διαδηλωτών από το Πάρκο Γκεζί, στην περίφημη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για τα σχέδια της κυβέρνησης να ισοπεδώσει το πάρκο, μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή, και να προχωρήσει στην ανέγερση ενός ακόμη εμπορικού κέντρου, από αυτά που «κατακλύζουν» την πλατεία Ταξίμ. 

Έπειτα από τέσσερις ημέρες παραμονής στο πάρκο, η αστυνομία επενέβη, κάνοντας χρήση υπέρμετρης βίας. Αυτό εξόργισε τους κατοίκους όχι μόνο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και άλλων τουρκικών πόλεων, που βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους. 

Το αποτέλεσμα ήταν, εκτός των τεσσάρων νεκρών, να υπάρξουν και περισσότεροι από 400 τραυματίες, πέντε εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Τουρκικές ανεξάρτητες ιστοσελίδες να κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς, δεκάδες σοβαρά τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι φέρουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τρεις φέρονται να έχουν υποστεί τύφλωση και κάποιοι να έχουν ακρωτηριαστεί στα αυτιά.

Σύμφωνα με τους τόπους κοινωνικής δικτύωσης που αποτελούν τα μόνα εργαλεία ενημέρωσης, ένας από τους νεκρούς είναι και ο διάσημος Τούρκος ζωγράφος Μεχμέτ Γκιουλεριούζ. Όπως αναφέρουν τουρκικοί ιστότοποι ο 55χρονος ζωγράφος υπέστη ανακοπή έπειτα από τον «βομβαρδισμό» δακρυγόνων από την αστυνομία.


Πάντως ο πρώτος θάνατος που συγκλόνισε τη χθεσινή διαδήλωση ήταν εκείνος του Τούρκου φοιτητή, Κερέμ Καν Καρακάς, ο οποίος έχασε τη ζωή του και εκείνος από ανακοπή την ώρα της ρίψης δακρυγόνων.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση αληθινών σφαιρών κατά των διαδηλωτών, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές είχαν ακροβολιστεί σε διάφορα σημεία πέριξ της πλατείας Ταξίμ, ανοίγοντας πυρ κατά του πλήθους

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και νοσοκομειακές πηγές, δέκα διαδηλωτές έφεραν εγκεφαλικά τραύματα, ενώ άλλοι τρεις τυφλώθηκαν από τα βίαια χτυπήματα των δυνάμεων καταστολής, στις μάχες σώμα με σώμα που σημειώθηκαν κυρίως στην πλατεία Ταξίμ.

Οι πληροφορίες αυτές μεταδίδονταν με κάθε επιφύλαξη, καθώς επίσημη ενημέρωση δεν υπήρχε, αφού η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε στα μέσα ενημέρωσης να μεταδώσουν οτιδήποτε σχετικά με τα επεισόδια. Όπως ήταν φυσικό, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, πήραν «φωτιά», με τη ροή πληροφοριών, αλλά και φωτογραφιών, να αποκαλύπτει το μέγεθος της αστυνομιλής θηριωδίας.

Κάνοντας χρήση χημικών, αλλά και με αντλίες νερού, οι δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε άλλες πόλεις της γειτονικής χώρας. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και για την απαγόρευση του αλκοόλ από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, το κλίμα ήταν έκρυθμο. Στο Twitter, συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις διαδηλωτών, αλλά και απλών πολιτών, για μετάδοση των ειδήσεων από κάθε δυνατή πηγή, προκειμένου να μάθει ο κόσμος τι συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας τρόμου στην Τουρκία.

Φωτογραφίες με δρόμους ποτισμένους στο αίμα και αφηγήσεις διαδηλωτών που χτυπήθηκαν από αστυνομικούς, με συνέπεια να χρειαστεί να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, «κατακλύζουν» τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πληροφορίες ήθελαν ακόμα και το στρατό της χώρας να απειλεί να βγει στους δρόμους και να τεθεί αντιμέτωπος με τις δυνάμεις καταστολής, εάν η αστυνομία δεν σταματούσε τις ανηλεείς επιθέσεις κατά διαδηλωτών.

Από την αγριότητα της τουρκικής αστυνομίας δεν γλίτωσε ούτε ένα μικρό κορίτσι, το οποίο τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επέμβασης των ένστολων στην πλατεία Ταξίμ.

Από τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο χάρη στην άμεση ανταπόκριση των χρηστών των τόπων κοινωνικής δικτύωσης, ξεχωρίζει εκείνη του μικρού παιδιού να κλαίει, ενώ ένας άνδρας της φροντίζει την πληγή στο κεφάλι.

Και η τουρκική τηλεόραση έδειχνε καλλιστεία

Την ώρα της άγριας καταστολής τα τηλέφωνα είχαν πάψει να λειτουργούν, οι αντικυβερνητικές ιστοσελίδες είχαν «πέσει», οι ενημερωτικές σελίδες μεγάλων τουρκικών εφημερίδων έκανε μόνο ελάχιστη αναφορά στα επεισόδια, ενώ οι τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί συνέχισαν το κανονικό τους πρόγραμμα αποσιωπώντας τα όσα διαδραματίζονταν στην πλατεία Ταξίμ.

Μάλιστα, ένα από τα τουρκικά κανάλια την ώρα που οι ένστολοι εκτόξευαν δακρυγόνα σε απλούς πολίτες, τη στιγμή που η αστυνομία πραγματοποιούσε ρίψη δακρυγόνων ακόμα και στο εσωτερικό λόμπι πολυτελούς ξενοδοχείου όπου είχαν βρει καταφύγιο διαδηλωτές, αλλά ακόμα και σε σταθμούς μετρό, επέλεξε να μεταδώσει καλλιστεία! Η Μις Τουρκία πόζαρε χαμογελαστή με τα απαιτούμενα δάκρυα συγκίνησης να κυλούν στα μάγουλά της, ενώ φορούσε την τιάρα και δεχόταν τα χειροκροτήματα του κοινού που την έραιναν με λουλούδια…

Οι χρήστες των δημοφιλών τόπων κοινωνικής δικτύωσης καταγγέλλουν πως το Facebook έχει «πέσει» και προβλέπουν ότι σύντομα δεν θα έχουν πρόσβαση σε κανέναν ιστότοπο.

Την ίδια ώρα πολλοί είναι οι χρήστες που στέλνουν ευχαριστήρια μηνύματα στον Τζακ Ντόρσι, τον ιδρυτή του Twitter για τη συμβολή του μέσου στον αγώνα τους.  


protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom