Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Καραμπινάτο σκάνδαλο η παραμονή του Σαμπατακάκη στο ΣΕΥΥΠ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ Έξι χρόνια κουκουλώνουν το σκάνδαλο


==== ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΚΑΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ, ΤΟΥ Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ κλπ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ, ΤΑ ΟΣΑ ΕΧΩ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ. 
ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΟΠΟΙΟΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ. Ο ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
  === ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ Έξι χρόνια κουκουλώνουν το σκάνδαλο
=== Το πρωτοφανές κουκούλωμα διαρκείας μιας κλασικής υπόθεσης διαφθοράς, η οποία εκτυλίσσεται εδώ και περίπου έξι χρόνια στο Νοσοκομείο Έδεσσας, ήρθε
εκ νέου χθες στην επικαιρότητα, με την αποκάλυψη ότι τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υγείας αρνούνται να παραλάβουν το πόρισμα-καταπέλτη των επιθεωρητών, οι οποίοι διερεύνησαν το θέμα.
   === Της Νικολέττας Μπούκα
=== nikolettabouka@yahoo.gr
=== Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, την προκλητική ατιμωρησία των εμπλεκόμενων γιατρών, οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν στις θέσεις τους, αφού δεν τέθηκαν ούτε καν σε προσωρινή αργία, τουλάχιστον μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. Επιπλέον ελλείψει επίσημου πορίσματος δεν κινήθηκε ούτε η δικαιοσύνη, η οποία το αναζητά εδώ και μήνες, αλλά η τύχη του αγνοείται. Σημειώνεται ότι η επισήμως διαπιστωμένη ζημία ανέρχεται περίπου στα 2 εκατ. ευρώ, αλλά αφορά μόνον τη διετία 2008-2009, αφού για τις περιόδους πριν και μετά τη συγκεκριμένη διετία δεν διενεργήθηκε έλεγχος.
=== Στο θέμα αναφέρθηκε χθες στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας Άρης Μουσιώνης. Μίλησε για «ανεπίτρεπτη και περίεργη ολιγωρία εδώ και έξι χρόνια στο μεγάλο σκάνδαλο του Νοσοκομείου Έδεσσας». Παράλληλα σημείωσε ότι έχει ζητήσει ενημέρωση για τα στοιχεία που περιέχονται στο φάκελο του σκανδάλου αυτού και δεσμεύτηκε ότι η υπόθεση θα φτάσει στα χέρια του εισαγγελέα. Μάλιστα κάλεσε όλη την ιεραρχία του ΣΕΥΥΠ να παραλάβει τώρα το πόρισμα και να το παραδώσει εκεί όπου πρέπει.
  === Ποιοι εμπλέκονται 
Σύμφωνα με τον ίδιο το μεγάλο πάρτι έγινε την περίοδο 2006-2010. Στη διετία 2008-2009, για την οποία έχει διενεργηθεί έλεγχος, η ζημιά ανέρχεται περίπου στα 2 εκατ. ευρώ. Οι βασικοί εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι τρεις από τους τέσσερις γιατρούς της ορθοπεδικής κλινικής, καθώς και ο διοικητής του νοσοκομείου, που είχε αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2009. Από τότε βέβαια μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει δύο διοικητές.
Η συνολική ζημία, έπειτα από τις ενστάσεις που έγιναν προσδιορίστηκε κατ” αρχάς στα 1.850.000 εκ των οποίων 1.200.000 αποδίδονται σε ενέργειες των τριών γιατρών και του τότε διοικητή του νοσοκομείου. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουσιώνης, η ζημιά δεν έχει παραχθεί από διαφορά τιμών, δηλαδή υπερκοστολόγηση των ορθοπεδικών υλικών, αλλά από τη χρήση υπερβολικών ποσοτήτων και υλικών χωρίς ένδειξη. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων τοποθετούνταν στους ασθενείς υλικά χωρίς ένδειξη, δηλαδή χωρίς να χρειάζονται.
  === Ούτε μία ώρα ολιγωρίας 
Ο κ. Μουσιώνης εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε μία μεταβατική περίοδο. Στελέχη έρχονται και στελέχη φεύγουν έπειτα από διαδικασία κρίσεων. Υπάρχει αντικειμενική ολιγωρία. Δεν την αποδέχομαι και καλώ όλη την ιεραρχία του ΣΕΥΥΠ να αναλάβει τώρα το πόρισμα και να το παραδώσει εκεί όπου πρέπει. Εγγυώμαι να πάρω εγώ το πόρισμα και να το πάω εκεί όπου πρέπει. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να νομιμοποιούμε ολιγωρίες με όποιο πρόσχημα, είτε αντικειμενικό είτε άλλο. Πλέον δεν επιτρέπω ούτε μία ώρα ολιγωρίας στις διαδικασίες αυτές. Τα έξι χρόνια είναι πάρα πολλά και δεσμεύομαι για μη αναμονή ούτε έξι ωρών», ξεκαθάρισε ο κ. Μουσιώνης.
  === «Καμία ολιγωρία» 
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΣΕΥΥΠ Μιχάλης Σαμπατακάκης δήλωσε στη «Μ» ότι δεν υπάρχει καμία ολιγωρία στο θέμα της έκδοσης του πορίσματος. «Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο στην όλη διαδικασία ούτε οποιαδήποτε καθυστέρηση. Πρόκειται για μία δύσκολη υπόθεση, την οποία ολοκληρώσαμε γρήγορα, θα έλεγα. Τώρα βγήκε η εμπεριστατωμένη μελέτη και αφού προηγουμένως μελετήσαμε ένα παλαιότερο πόρισμα του ΣΕΥΥΠ της περιόδου 2006-2007, δύο-τρεις άλλες μελέτες και τις ΕΔΕ που είχαν γίνει για το θέμα αυτό. Τέσσερις επιθεωρητές υγείας εργάστηκαν για το σκάνδαλο στο Νοσοκομείο της Έδεσσας. Σκοπός μας είναι να βγάζουμε εμπεριστατωμένες μελέτες. Τώρα ολοκληρώθηκαν και οι ενστάσεις που είχαν καταθέσει οι εμπλεκόμενοι. Έτσι είναι οι διαδικασίες και ο χρόνος έκδοσης ενός πορίσματος εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Δεν είναι απλά τα πράγματα», τονίζει ο κ. Σαμπατακάκης.
Παράλληλα επισημαίνει ότι το πόρισμα είναι έτοιμο και έως το τέλος της εβδομάδας θα παραδοθεί τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και στον εισαγγελέα.
Επιπλέον εξηγεί ότι από τους 160 επιθεωρητές που είχε το ΣΕΥΥΠ έμειναν 70, οι οποίοι όμως αναμένεται να ενισχυθούν με τις νέες κρίσεις.
  === Επιβεβαιώνει τη συγκάλυψη ο υφυπουργός! 
Η υπόθεση του Νοσοκομείου Έδεσσας συζητήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στη Βουλή έπειτα από επίκαιρη ερώτηση την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Θεοδωρίδης. Στην ερώτησή του μάλιστα ο κ. Θεοδωρίδης διατύπωσε σοβαρότατες κατηγορίες σε βάρος του προϊσταμένου του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) Μιχάλη Σαμπατακάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «τίθεται μείζον ζήτημα συγκάλυψης οικονομικού εγκλήματος. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ και οι συνεργάτες του παρέβησαν το καθήκον τους, κωλυσιεργώντας συστηματικά επί πολλά έτη τη διερεύνηση ενός οικονομικού εγκλήματος εκατομμυρίων ευρώ». Αποκάλυψε επίσης ότι «ο εισαγγελέας Έδεσσας, στον οποίο διαβιβάστηκε η υπόθεση για το ποινικό σκέλος της, διέκοψε την έρευνα που διενεργεί, περιμένοντας επί μήνες το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, και το πειθαρχικό συμβούλιο διέκοψε την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης περιμένοντας επίσης το πόρισμα». Ο βουλευτής Έδεσσας ρώτησε μάλιστα τον παριστάμενο υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη «εάν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τον επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ, του οποίου η θητεία έληξε εδώ και έναν χρόνο, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του». Κατήγγειλε μάλιστα ότι, ενώ το πόρισμα των επιθεωρητών έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και είναι καταπέλτης, ο επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ δεν το παραλαμβάνει.
  === «Σιωπή δύο και πλέον χρόνων»
Στον κ. Θεοδωρίδη απάντησε ο Μιχάλης Τιμοσίδης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «υπάρχει όντως μία σιωπή δύο και πλέον χρόνων. Είναι έτσι όπως τα λέτε. Υπάρχει μία περίεργη καθυστέρηση στις ενέργειες του Σώματος Επιθεωρητών, παρότι ο επιθεωρητής Μακεδονίας και Θράκης έκανε πολύ καλά τη δουλειά του κι εκεί και στο ‘Ιπποκράτειο’ και στη Λάρισα και σε όλες τις περιφέρειες ευθύνης τους». Ο κ. Τιμοσίδης τόνισε ότι το ΣΕΥΥΠ ελέγχεται για αυτήν την καθυστέρηση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει από ποιους και πώς ελέγχεται. Είπε επίσης ότι «η εισαγγελέας με προφορικές οχλήσεις πίεζε το ΣΕΥΥΠ να φέρει το πόρισμα, για να μπορέσει κι αυτή να αποφανθεί επί του πρακτέου» και ανέφερε πως το «Δεκέμβριο του 2011 παραδόθηκε το πόρισμα». Παρ’ όλα αυτά δύο μήνες μετά δεν έχει γίνει το παραμικρό, γεγονός το οποίο ο υφυπουργός το απέδωσε «στις κρίσεις των νέων τμηματαρχών και νέων επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, ώστε και από την πλευρά του ΣΕΥΥΠ να έχουμε την τελική άποψη».
Σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες της «Μ» το επίμαχο πόρισμα για το Νοσοκομείο Έδεσσας, ενώ όντως ολοκληρώθηκε -παρά τα όσα ισχυρίστηκε στη Βουλή ο κ. Τιμοσίδης- ακόμη δεν έχει παραληφθεί από την ηγεσία του ΣΕΥΥΠ. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε άλλωστε και ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Άρης Μουσιώνης στη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη.
  === Έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα 
Εκτός της υπόθεσης του Νοσοκομείου Έδεσσας περίεργη αδράνεια επιδεικνύει το υπουργείο Υγείας και για μία άλλη υπόθεση, που αφορά το διορισμό ενός επιθεωρητή στο ΣΕΥΥΠ. Πρόκειται για γιατρό της νευροχειρουργικής κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, ο οποίος, αν και ελέγχεται για τη γνωστή υπόθεση της υπερκοστολόγησης εμφυτευμάτων, που είχε αποκαλύψει η «Θ», εντούτοις το υπουργείο τον διόρισε επιθεωρητή, αρμόδιο δηλαδή να διερευνά υποθέσεις διαφθοράς, ανάλογες με αυτήν στην οποία φέρεται εμπλεκόμενος!
Από την έρευνα που είχαν κάνει οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ στο «Ιπποκράτειο» είχε προκύψει συμμετοχή στο σκάνδαλο και του συγκεκριμένου γιατρού. Μάλιστα του είχε γίνει καταλογισμός ποσού περίπου 130.000 ευρώ, για την είσπραξη του οποίου η διοίκηση του νοσοκομείου έχει κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες. Επειδή ο γιατρός δεν το απέδωσε, ως όφειλε, το νοσοκομείο απέστειλε τα σχετικά έγγραφα προς την αρμόδια ΔΟΥ, στην οποία υπάγεται ο νευροχειρουργός. Παράλληλα έχει κινήσει τις διαδικασίες να τον θέσει σε αργία.
Ενώ όμως όλα αυτά ήταν σε εξέλιξη, περιέργως πώς, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις 23 Νοεμβρίου 2011 διόρισε το συγκεκριμένο γιατρό επιθεωρητή Υγείας στη Θεσσαλονίκη. Η είδηση του διορισμού του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα στις 8 Δεκεμβρίου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος να δηλώσει ότι δεν γνώριζε το φάκελο που εκκρεμεί για το συγκεκριμένο γιατρό. Είχε δεσμευτεί δε πως θα προχωρήσει στην ακύρωση της απόφασης διορισμού του νευροχειρουργού στο ΣΕΥΥΠ. Ωστόσο μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.
  === Δεν το ξέραμε!
Το θέμα ήρθε και στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Πέλλας Ηλία Θεοδωρίδη για τη συγκάλυψη του σκανδάλου του Νοσοκομείου Έδεσσας. Εκεί ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης παραδέχτηκε ότι «για τη συγκεκριμένη περίπτωση του νευροχειρουργού πράγματι από τον πρώτο έλεγχο της κατάθεσης των δικαιολογητικών ξέφυγε το γεγονός ότι ήταν υπόλογος. Η αντίδραση του υπουργείου και του υπουργού συγκεκριμένα ήταν άμεση. Και αυτό ισχύει, κύριε Θεοδωρίδη, απλώς δεν έχει ολοκληρωθεί για γραφειοκρατικούς λόγους η κρίση των νέων επιθεωρητών. Εκεί λοιπόν να είστε βέβαιος ότι δεν θα υπάρχει ο αναφερόμενος γιατρός στο Σώμα των Επιθεωρητών. Δεν μπορούμε να βάλουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα», τόνισε με έμφαση ο κ. Τιμοσίδης. Παρ’ όλα αυτά έως σήμερα ο εν λόγω γιατρός διατηρεί ακόμη την ιδιότητα του επιθεωρητή.
ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ
  === ΑΠΟΨΗ Προδιαγεγραμμένη μοίρα
Γράφει ο Νίκος Ηλιάδης
Όταν βάζεις έναν λύκο να φυλάει τα πρόβατα, εάν δεν είναι πολύ λαίμαργος, κάποια από τα υποψήφια θύματά του ενδέχεται να γλιτώσουν. Τι γίνεται όμως, όταν οι λύκοι είναι πολλοί και το πρόβατο μονάχα ένα; Είναι η περίπτωση του πολύπαθου και πολυλεηλατημένου τομέα της υγείας, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί το σημαντικότερο θύλακα διαφθοράς στην Ελλάδα. Με εταιρείες και γιατρούς να έχουν πέσει πάνω του και να τον κατασπαράζουν υπό το ένοχο ή στην καλύτερη περίπτωση αδιάφορο βλέμμα της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Παραθέτω τέσσερα περιστατικά τελευταίας εσοδείας.
Περιστατικό πρώτο. Νοσοκομείο Έδεσσας. Έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειες κουκουλώματος ενός κλασικού σκανδάλου διασπάθισης δημοσίου χρήματος με πρωταγωνιστές γιατρούς και εταιρείες κάποιοι επιθεωρητές καταλήγουν σε ένα λεπτομερέστατο και πλήρως κατατοπιστικό πόρισμα, το οποίο περιέχει τα πάντα: ονόματα, διευθύνσεις αλλά και ποσά. Περιέργως πώς όμως η ηγεσία του Σώματος Επιθεωρητών αρνείται να το παραλάβει. Στο μεταξύ οι επίορκοι γιατροί συνεχίζουν ανενόχλητοι το θεάρεστο έργο τους, την ώρα που όσοι αξίωσαν την κάθαρση είτε παραιτήθηκαν είτε εκδιώχθηκαν. Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να καταγγέλλει ανοιχτά τον επικεφαλής των επιθεωρητών για κωλυσιεργία, ενώ θα έπρεπε να τον είχε από καιρό αποπέμψει.
Περιστατικό δεύτερο. Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη διαλεύκανση του σκανδάλου από τους εδώ επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ, κι ενώ οι εμπλεκόμενες εταιρείες αναγνώρισαν εμπράκτως την ενοχή τους επιστρέφοντας σχεδόν το σύνολο των χρημάτων με τα οποία ζημίωσαν το νοσοκομείο -ρύθμιση πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα- δεν συμβαίνει το ίδιο με τους γιατρούς. Από τους περίπου δεκατέσσερις οι μισοί έχουν τεθεί σε αργία, αλλά αρκετοί εξ αυτών επανήλθαν στα καθήκοντά τους έπειτα από δικαστική απόφαση που διατάσσει την προσωρινή αναστολή της ποινής της αργίας! Οι υπόλοιποι, που τυγχάνουν πανεπιστημιακοί, απολαμβάνουν της σκανδαλώδους συντεχνιακής προστασίας εκ μέρους των πειθαρχικών οργάνων, τα οποία αρνούνται να συνεδριάσουν.
Περιστατικό τρίτο. Σώμα Επιθεωρητών. Ένας εκ των δεκατεσσάρων γιατρών του «Ιπποκρατείου» που εμπλέκεται στο σκάνδαλο ανταμείβεται από το υπουργείο Υγείας διοριζόμενος σε θέση επιθεωρητή ελεγκτή, προκειμένου να ελέγχει υποθέσεις διαφθοράς ανάλογες με αυτήν στην οποία ενέχεται(!). Όταν ο σκανδαλώδης διορισμός αποκαλύπτεται, ο υπουργός υπόσχεται διόρθωση, η οποία όμως ακόμη αγνοείται.
Περιστατικό τέταρτο. Φουσκωμένοι λογαριασμοί γιατρών. Την τελευταία διετία άνοιξαν αρκετοί λογαριασμοί γιατρών και σε κάποιους εξ αυτών βρέθηκαν απίστευτα ποσά, τα περισσότερα αδήλωτα. Πρόκειται για χρήματα που αποτελούν προϊόν παράνομης δραστηριότητας, είτε χρηματισμού από εταιρείες είτε από αφαίμαξη ασθενών. Πληροφορούμαι ωστόσο ότι επιχειρείται σιωπηρή διευθέτηση αυτών των υποθέσεων στη βάση φορολογικών ρυθμίσεων. Να κληθούν δηλαδή οι γιατροί να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο και να καθαρίσουν.
Απέναντι σε όλα αυτά και σε δεκάδες άλλα ανάλογα περιστατικά η πολιτική ηγεσία είτε αδρανεί είτε απλώς παρατηρεί και διαπιστώνει. Και αντί να λάβει δραστικές αποφάσεις, καταγγέλλει υφιστάμενους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους οποίους θα έπρεπε να είχε προ πολλού απομακρύνει.
Εν ολίγοις με τόσους λύκους ποια τύχη μπορεί να έχει το δύσμοιρο πρόβατο…
ΠΗΓΗ:  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

από τον ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom