Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ωρολογιακή βόμβα οι φυλακές της χώρας


Με απόλυτη μυστικότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης επεξεργάζονται σωρεία «κόκκινων πληροφοριών», οι οποίες δείχνουν ότι οι φυλακές της χώρας είναι «ωρολογιακή βόμβα», εν μέσω σειράς ύποπτων και ασυνήθιστων κινήσεων.

Χαρακτηριστική της επικινδυνότητας της κατάστασης ήταν η εύρεση όπλων στην τέταρτη πτέρυγα στις φυλακές Κορυδαλλού,ενώ όπως επίσης προκύπτει, λίγες ημέρες πριν την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο που ετοίμαζε ο Παναγιώτης Βλαστός από τις φυλακές Τρικάλων, άλλοι κρατούμενοι προετοίμαζαν τη δική τους ανάλογη.


Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και το υπουργείο Δικαιοσύνης παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής, αλλά ο έλεγχος των λεγόμενων «κόκκινων πληροφοριών» ενέχει αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας, καθώς υπάρχει υπερπληθυσμός κρατουμένων, ανεπάρκεια σωφρονιστικών υπαλλήλων και πενιχρός προϋπολογισμός και μέσα διαχείρισης της κρίσης.

Τεράστιο πρόβλημα δημιουργούν οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, αποτέλεσμα κυρίως του υπερπληθυσμού των κρατουμένων, κάτι για το οποίο μίλησαν ανοιχτά πριν λίγους μήνες οι διευθυντές των φυλακών Κορυδαλλού, Τρίπολης και Χαλκίδας, οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να βάλουν προσωρινά λουκέτο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις φυλακές του Κορυδαλλού, που έχουν χωρητικότητα για 800 άτομα και θεωρητικά θα έπρεπε να κρατούνται μόνο υπόδικοι, φιλοξενούνται 700 κατάδικοι, ενώ το σύνολο των κρατουμένων φτάνει τους 2.400. Στις φυλακές της Τρίπολης κρατούνται 200 ενώ η πρόβλεψη είναι για 60.

Την ίδια ώρα, σε νέες φυλακές που έχουν ολοκληρωθεί, δεν λειτουργούν όλες οι πτέρυγες, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για πρόσληψη νέων σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Το πρόβλημα είχε επισημάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης ήδη από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, επισημαίνοντας ότι ο σχετικός προϋπολογισμός έχει μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ σε σχέση με τα τελευταία χρόνια.

Μία προσπάθεια βελτίωσης του συστήματος σωφρονισμού αποτελεί τώρα το νομοσχέδιο για τα ηλεκτρονικά "βραχιολάκια", το οποίο, όταν ψηφιστεί, θα επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό κρατουμένων να παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό υπό ηλεκτρονική επιτήρηση.
http://epirusblog.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom