Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Κάντε το όπως ο Δεληκάρης το 1974 και το 1975! (βίντεο)

Η προϊστορία των αγώνων της Εθνική μας με τη Γερμανία και τα φοβερά γκολ του Γιώργου Δεληκάρη

Για τον Δεληκάρη, ρε γαμώ το!

Γράφει ο Βασίλης Σκουντής

Τους έχει πάρει αμπάριζα η Ελλάδα όλους τους δαίμονές της αυτή την εποχή και δεν ξέρω πού θα μας βγάλει αυτή η φάμπρικα... ή, για να ακριβολογώ, πού θα βγάλει (αυτή η φάμπρικα) τους Γερμανούς!

Πετάξαμε έξω από το Euro την οικοδέσποινα Πολωνία, αναγκάσαμε τους Ρώσους να γυρίσουν άρον άρον στη... μαμούσκα τους, προχθές το βράδυ μάλλον αναχαιτίσαμε τον κίνδυνο της επιστροφής στη δραχμή και με τη φόρα που έχει πάρει η φυλή μας στα πογκρόμ βλέπω να κλωτσάμε και τα οπίσθια του Λεβ!

Κανονικά (και για να υποστηρίξω το πανελλήνιο αντιγερμανικό κίνημα) θα έπρεπε να γράψω ότι οι πατημασιές από τα ελληνικά τσαρούχια θα αποτυπωθούν στο ταγεράκι της Μέρκελ, αλλά το αποφεύγω για να μην προκληθεί κανένα διπλωματικό επεισόδιο, τώρα που η (προσδόκιμη) ελληνική κυβέρνηση θα πάει να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο και δεν είναι πρέπον να την τσατίσουμε!

Δεδομένου ότι όλες αυτές τις μέρες μπλέκονται τα ποδοσφαιρικά με τα πολιτικά πράγματα, νομίζω ότι η Εθνική παριστάνει με μεγάλη επιτυχία (και) τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών, χώρια που μέχρι να ορκιστεί ο νέος πρωθυπουργός τον ρόλο αυτό παίζει κάλλιστα ο Σάντος!

«Πρωθυπουργός στην καρδιά μας» έγραφε το «Goal News» στο χθεσινό πρωτοσέλιδό του και εφόσον την Παρασκευή το βράδυ η Εθνική καταφέρει να ρίξει στο καναβάτσο και τη Γερμανία, τότε βλέπω τον Σάντος να αναλαμβάνει με συνοπτικές διαδικασίες τη διακυβέρνηση της χώρας!

Εάν μάλιστα προκριθεί και η εθνική ομάδα μπάσκετ στο ολυμπιακό τουρνουά, τότε μπαίνει και ο Ζούρος στο κάδρο και η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με την αυτοδυναμία της...

Παρεμπιπτόντως, μέσα στον ορυμαγδό της ποδοσφαιρικής και πολιτικής επικαιρότητας οφείλω να τονίσω ότι η εθνική ομάδα του μπάσκετ (χωρίς Σπανούλη, Φώτση, Μπουρούση και Ζήση) νίκησε στο τουρνουά του Κάουνας τη Ρωσία και τη Λιθουανία και το βλέπω πολύ πιθανό να μας... χασομεράει μέχρι το Δεκαπενταύγουστο!

Κλείνω εδώ τις παράπλευρες αναφορές και επιστρέφω στους άρχοντες της αποτελεσματικότητας: ο όρος δεν είναι δικός μου, αλλά τον διάβασα ως σχόλιο του Γιόαχιμ Λεβ, ο οποίος δήλωσε ότι «κανείς δεν υπολόγιζε τους Ελληνες, αλλά είναι οι άρχοντες της αποτελεσματικότητας, διότι είχαν τρεις ευκαιρίες να σκοράρουν στη διοργάνωση και πέτυχαν τρία γκολ»!

Σύμφωνοι, δεν είχαμε μόνο τρεις ευκαιρίες, χώρια που βάλαμε άλλα δυο γκολ και δεν μέτρησαν, συν το χαμένο πέναλτι του Καραγκούνη και τον κεραυνό στο δοκάρι από τον Τζαβέλλα, αλλά το ένα δεν αναιρεί το άλλο: η Εθνική είναι όντως η αρχόντισσα της αποτελεσματικότητας και επίσης (θα προσέθετα εγώ) η βασίλισσα του ρεαλισμού και η ιέρεια του ποδοσφαιρικού κυνισμού!

Τους Γερμανούς ούτως ή άλλως τους έχουμε άχτι και δεν εννοώ από μνημονιακής αλλά από ποδοσφαιρικής πλευράς, διότι ενώ κάμποσες φορές βρεθήκαμε πολύ κοντά στο να τους νικήσουμε, εν τέλει κάτι συνέβαινε και μας ξεγλίστραγαν!

Σαν προχθές το 1980 στο Τορίνο, στον παρθενικό αγώνα της σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, η Εθνική με προπονητή τον Αλκέτα Παναγούλια έφερε ισοπαλία (0-0) με τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, που εμφανιζόταν ακόμη ως Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και είχαμε ανοίξει παρτίδες μαζί της είκοσι χρόνια πριν...

Η Δυτική Γερμανία νίκησε την Ελλάδα με 3-0 και 2-1 στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ του 1962, ακολούθησε η ήττα με 3-1 σε ένα φιλικό ματς το 1970, ενώ στα μέσα εκείνης της δεκαετίας οι λεγάμενοι τυφλώθηκαν από τη λάμψη του Γιώργου Δεληκάρη!

Με τον Αλκέτα πάλι στον πάγκο η Εθνική αντιμετώπισε την τότε πρωταθλήτρια Κόσμου και μετέπειτα φιναλίστ του Euro στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης του 1976 και της έκανε τον βίο αβίωτο με δύο ισοπαλίες, αλλά δυστυχώς επτωχεύσαμεν στη Βαλέτα της Μάλτας!

Στις 20 Νοεμβρίου του 1974 στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» η Ελλάδα προηγήθηκε δύο φορές (με το εκπάγλου καλλονής βολ πλανέ του Δεληκάρη και με τον Ελευθεράκη), αλλά οι Γερμανοί ισοφάρισαν με τον Κούλμαν και με τον Βίμερ, ενώ στις 11 Οκτωβρίου του 1975 στο Ντίσελντορφ άνοιξε το σκορ ο Χάινκες και απάντησε πάλι ο χαφ του Ολυμπιακού, που έκανε και τις δύο φορές τον Ζεπ Μάγερ να βλέπει αστεράκια!

Δείτε στην αρχή του βίντεο το φοβερό γκολ του Δεληκάρη στο Καραϊσκάκη το 1974 και προς το τέλος του βίντεο το επίσης καταπληκτικό γκολ του ίδιου μέσα στη Γερμανία το 1975

Μεσολάβησε η λευκή ισοπαλία στο Euro του 1980, έπεσε το Τείχος και λίγο προτού αναλάβει την τεχνική ηγεσία ο Ρεχάγκελ η Εθνική, με προπονητή τον Βασίλη Δανιήλ, αντιμετώπισε τη Γερμανία στην προκριματική φάση του Μουντιάλ του 2002 και γνώρισε δύο ήττες: 2-0 (με τον Ντάσιερ και το αυτογκόλ του Ουζουνίδη) στις 2 Σεπτεμβρίου του 2000 στο Αμβούργο και 4-2 στο ΟΑΚΑ, όπου σκόραραν ο Χαριστέας και ο Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους...

Σε αυτά τα οκτώ ματς του παρελθόντος η Εθνική μετρά πέντε ήττες και τρεις ισοπαλίες και μπορεί οι Γερμανοί να διεμήνυσαν χθες πως «δεν είναι η ώρα να κάνουμε εκπτώσεις στην Ελλάδα», αλλά τώρα που ανοίξαμε τη φάμπρικα με τους δαίμονές μας και (ελπίζουμε ότι) σώσαμε το ευρώ, μπορεί να τους ξαναζητήσουμε τις παλιές πολεμικές αποζημιώσεις μετά των νομίμων (ποδοσφαιρικών) τόκων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom