Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Φωτορεπορτάζ από τη μεγάλη συγκέντρωση στο 'Αλσος των Ιλισίων - Ομόφωνο όχι στη διαταγή του Δασάρχη...

...για κατεδάφιση της παιδικής χαράς!

Πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία του δημάρχου η συγκέντρωση – συζήτηση για την παιδική χαρά στο δάσος Ιλισίων όπως είχαμε πει κι εδώ. Ήταν μία πραγματικά μαζική συγκέντρωση με μία ζωντανή συζήτηση που ακούστηκαν ποικίλες απόψεις.

Δυστυχώς δεν την προλάβαμε από την αρχή. Κρατάμε από την τοποθέτηση του Αντρέα του Καραβίδα ότι η παιδική χαρά είναι συμβατή με τις ήπιες χρήσεις που πρέπει να υπάρχουν στα μητροπολιτικά πάρκα. Και ότι το άλσος Ιλισίων ανήκει στο μητροπολιτικό πάρκο Ιλισίων το οποίο ρυθμίζεται από τον ΟΡΣΑ ο οποίος ανοίγει τον δρόμο για αλλαγή χρήσης γης.

Συντασσόμαστε πλήρως με την άποψη του Φώτη του Νταουντάκη ότι τα πάρκα και τα άλση έχουν νόημα όταν δεν είναι μαύρες τρύπες στον αστικό ιστό, αλλά ζωντανοί πόλοι έλξης των κατοίκων. Κυρίως αυτών που μένουν στις πιο απομακρυσμένες πολυκατοικίες.

Συμφωνούμε με την άποψη μιας κατοίκου (Λιάνας) ότι μπορεί ο δασάρχης να κάνει λάθος για την παιδική χαρά, αλλά ας μην πέσουμε να φάμε ένα δημόσιο λειτουργό που σε μία αποξηλωμένη και ευαίσθητη υπηρεσία προσπαθεί με φιλότιμο να κάνει την δουλειά του. Θέση που δυστυχώς λίγοι την ενστερνίζονται.

Από την συζήτηση φάνηκε ότι οι όποιοι ελεύθεροι χώροι έχουν απομείνει στην πόλη, δεν κινδυνεύουν μόνο από αποφάσεις της όποιας διοίκησης. Κινδυνεύουν κυρίως από την αδιαφορία των κατοίκων και την λογική που τους θέλει ως προέκταση της πολυκατοικίας τους.

Την μεγαλύτερη αποδοχή φαίνεται ότι συγκέντρωναν οι προτάσεις που ζητούσαν να επανέλθει το άλσος στην προηγούμενη κατάσταση, αυτή ενός πλήρως τσιμεντένιου μέρους. Άποψη που κατά τη γνώμη μας εξηγείται από την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται.

Η συζήτηση τελείωσε με την τοποθέτηση της Ράνιας της Νεναδάκη που πρότεινε ότι σε αυτά που συμφωνούμε, εν προκειμένω η παιδική χαρά, ας πάμε όλοι μαζί. Πάσα που την πήρε ο Καλλίρης και είπε ότι η διοίκηση θα κινηθεί και θεσμικά και κινηματικά με τρόπο που θα αποφασιστεί σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Άποψή μας είναι ότι πρέπει να το βλέπουμε σαν αστικό δάσος. Το άλσος των Ιλισίων δεν είναι πλατεία, αλλά δεν είναι και η Βάλια Κάλντα. Άμα όμως δεν λυθεί οριστικά το ιδιοκτησιακό και δεν ιδρυθεί ο φορέας του πάρκου, ότι και να λέμε…..

Αν κάτι παραποιήσαμε να ζητήσουμε προκαταβολικά συγνώμη, αλλά λίγο η φασαρία, λίγο το ότι δεν κρατάγαμε σημειώσεις μπορεί κάτι να μεταφέρουμε λάθος. Τον πυρήνα της σκέψης όμως νομίζουμε ότι δεν τον αδικούμε.
το κείμενο από το zografoubloging.wordpress.com/
οι φωτογραφίες του zografiotisedo.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom