Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία στη Marfin όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε κανένας για τα εγκλήματα αλλά οδηγείται στο αρχείο η υπόθεση

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από το ατιμώρητο έγκλημα της πυρπόλησης του πρώην υποκαταστήματος της Marfin στην οδό Σταδίου και τον τραγικό θάνατο τριών υπαλλήλων της τράπεζας, ανάμεσα τους και μιας γυναίκας εγκύου στον 4ο μήνα, από άγνωστους κουκουλοφόρους στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων κατά του πρώτου Μνημονίου.

Η φωτιά προκλήθηκε μετά από ρίψη μολότοφ από κουκουλοφόρους και είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν μέσα στο νεοκλασικό κτίριο οι υπάλληλοι της τράπεζας, τρεις από τους οποίους βρήκαν τραγικό θάνατο από ασφυξία, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη.


Στη δίνη εκείνων των τραγικών γεγονότων, στην απαρχή των δεινών που επέφερε στη χώρα και στους Έλληνες το Μνημόνιο, την τελευταία τους πνοή άφησαν η 32χρονη έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η 35χρονη Βιβή Ζούλια και ο 36χρονος Νώντας Τσακάλης.

Φρίκη και αμέτρητα γιατί

Οι σκηνές φρίκης που έζησαν το μεσημέρι της 5ης Μαΐου 2010 οι εργαζόμενοι στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου, ήταν απερίγραπτες. Ήταν 14:00 το μεσημέρι, όταν στη διάρκεια πορείας προς το Σύνταγμα, άγνωστοι κουκουλοφόροι έσπασαν την τζαμαρία του υποκαταστήματος και έριξαν στο εσωτερικό μολότοφ, αδιαφορώντας για τις κραυγές των εργαζομένων.

Η φωτιά εξαπλώθηκε αμέσως, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει πανικός. Κάποιοι κατάφεραν και βγήκαν σώοι, άλλοι πηδούσαν από τα μπαλκόνια στο κενό για να σωθούν, ή σκαρφάλωναν στα μπαλκόνια του διπλανού κτιρίου προκειμένου να ξεφύγουν από τον καπνό. Τρεις όμως δεν τα κατάφεραν. 

 

Το τραγικό χρονικό θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη των εργαζομένων, αλλά και των ανθρώπων που βρίσκονταν μπροστά από το κτίριο και έγιναν μάρτυρες των σκηνών αλλοφροσύνης που εκτυλίχτηκαν εκεί στο κέντρο της πρωτεύουσας. 

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του φωτογράφου ο φωτογράφος Γιώργου Μουτάφη, στο πρόσφατο αφιέρωμα του CNN. «Οι κουκουλοφόροι κρατώντας 150 μολότοφ άρχισαν να φωνάζουν “κάψτε τους, κάψτε τους πλούσιους”. Όταν δε κάποιοι τους παρακάλεσαν να μην κάψουν την τράπεζα εκείνοι αποκρίθηκαν ότι δεν υπήρχε κόσμος μέσα συνεχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα»… Αυτή ήταν κι η αρχή της τραγωδίας» δήλωσε ο ίδιος, που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του εγκλήματος.

Τα θύματα της βαρβαρότητας

Δεν πρόλαβε να φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί. «Έφυγαν» μαζί, προδομένοι στη βία και το πάθος των «ιδεολόγων» κουκουλοφόρων. Η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ήταν πτυχιούχος της Μαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές λογιστικής στο ελληνικό πανεπιστήμιο και το City του Λονδίνου, εργαζόταν από το 2008 στο τμήμα συναλλαγών επιχειρήσεων του υποκαταστήματος στη Σταδίου. Η καταγωγή της ήταν από το Αίγιο όπου ζουν οι γονείς και η μεγαλύτερη αδερφή της.

Η 35χρονη Βιβή Ζούλια, καταγόταν από τη Μήλο αλλά μεγάλωσε και έζησε στο Μαρούσι. Ήταν πτυχιούχος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και είχε πάρει το μεταπτυχιακό της από το University Of Greenwich στα διεθνή τραπεζικά και χρηματοοικονομικά. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στο τμήμα συναλλαγών επιχειρήσεων της Marfin. Η άτυχη υπάλληλος, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά τις σπουδές της και έπιασε αμέσως δουλειά στην τράπεζα. 

Με το χαμόγελο πάντα στα χείλη, θυμούνται συνάδελφοι και φίλοι, τον 36χρονο Νώντα Τσακάλη, προϊστάμενος του τμήματος συναλλαγών του υποκαταστήματος. Με καταγωγή από την Λευκάδα, είχε σπουδάσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ενώ είχε κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στίρλινγκ στη Σκωτία και ήταν άγαμος. Ως μοναχοπαίδι ήταν το μοναδικό στήριγμα της χήρας μητέρας του, με την οποία ζούσε μαζί στην Ηλιούπολη.

Το έγκλημα που ζητά τιμωρία

Δύο χρόνια μετά το έγκλημα της Marfin, οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ εξακολουθούν να παραμένουν στο σκοτάδι, παρά τις κατά καιρούς συλλήψεις «υπόπτων» που ανήκουν στον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο. 

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι των αδικοχαμένων τριών θυμάτων της τυφλής βίας, άφησαν λίγα λουλούδια στον τόπο της τραγωδίας, με την υπόσχεση πως δεν θα ξεχάσουν. Όπως δεν πρέπει να ξεχάσει και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, για να μην ξαναβρούμε μπροστά μας νέες τραγωδίες, με νέα θύματα όπως η Αγγελική, η Βιβή και ο Νώντας.

http://www.protothema.gr/

Στο αρχείο οδηγείται ο εμπρησμός στη Marfin
Μπορεί να μην προσωποποιηθούν ούτε κατά την κύρια ανάκριση οι κατηγορίες


Του Γιαννη Σουλιωτη
Καθημερινή 29/4/2012

Στο αρχείο ενδέχεται να μπει η υπόθεση εμπρησμού της Marfin, στα επεισόδια της 5ης Μαΐου 2010, που συγκλόνισαν την Ελλάδα. Πηγή από την Εισαγγελία Πρωτοδικών αποκάλυψε στην «Κ» ότι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε προ μηνών δεν αφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς αυτά δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν, αλλά στρέφεται κατά αγνώστων δραστών. Εάν οι κατηγορίες δεν προσωποποιηθούν ούτε στο στάδιο της κύριας ανάκρισης, τότε η έρευνα για τον τραγικό θάνατο των τριών υπαλλήλων της τράπεζας, Επαμεινώνδα Τσάκαλη, Παρασκευής Ζούλια και Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. «Σε μια τέτοια περίπτωση, ο φάκελος θα καταλήξει στο αρχείο Αγνώστων Δραστών», τόνισε στην «Κ» πηγή από την Εισαγγελία.

Αντίθετα, κατά συγκεκριμένων προσώπων στρέφονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι κατηγορίες για την απόπειρα εμπρησμού του βιβλιοπωλείου «Ιανός», που προηγήθηκε της επίθεσης στο υποκατάστημα της Marfin, στην οδό Σταδίου. Το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας γι’ αυτό το σκέλος της έρευνας κρίθηκε ότι επαρκεί για την απαγγελία κατηγοριών.

Η Εισαγγελία προχώρησε σε άσκηση ποινικής δίωξης τον περασμένο Δεκέμβριο και η υπόθεση διαβιβάστηκε στην κύρια ανάκριση στα τέλη Ιανουαρίου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο φάκελος χρεώθηκε στη 2η τακτική ανακρίτρια, η οποία έχει αναλάβει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Στη δικογραφία της Κρατικής Ασφάλειας ως «ύποπτα» αναφέρονται τέσσερα άτομα, 22 έως 37 ετών, που στις 29 Απριλίου 2011, λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από το συμβάν, είχαν προσαχθεί για γραπτές εξηγήσεις στην Κρατική Ασφάλεια. Δύο από αυτά φέρεται να μετείχαν στην ομάδα που επιτέθηκε στον «Ιανό», ενώ οι άλλοι δύο συνδέονται από την ΕΛ. ΑΣ. με τον εμπρησμό της Marfin. Οπως πάντως αποκαλύπτουν στην «Κ» οι συνήγοροι των τεσσάρων, διώξεις για την απόπειρα εμπρησμού του βιβλιοπωλείου αντιμετωπίζουν και οι τέσσερις ύποπτοι. Το αποδεικτικό υλικό της ΕΛ. ΑΣ. περιλαμβάνει τις καταθέσεις τριών αυτοπτών μαρτύρων, 41 «πλέον αξιοποιήσιμες» φωτογραφίες και μία ανώνυμη επιστολή που διαβιβάστηκε στην Ασφάλεια στις 15 Απριλίου 2011.

Στη δικογραφία αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «ο Π. Η. καθώς και ο αυτόπτης μάρτυρας Η. Γ. αναγνώρισαν τα άτομα αυτά ως εκείνα που προέβησαν στον εμπρησμό της τράπεζας». Σε άλλο σημείο υπάρχει αναφορά ότι «αυτόπτης μάρτυρας αναγνώρισε με βεβαιότητα τον Λ. Ν. ως ένα από τα άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση που εκδηλώθηκε στο βιβλιοπωλείο “Ιανός” ενώ προσομοίασε με ποσοστό 70% τον Α. Π. ως το άτομο που είπε σε σπαστά ελληνικά “θα σε κάψω” και ράντισε με εύφλεκτο υγρό το κατάστημα». Από φωτογραφίες ιδιώτη που τη στιγμή του εμπρησμού βρισκόταν στον «Ιανό», η αστυνομία φέρεται να ταυτοποίησε τον έναν από τους τέσσερις υπόπτους: «Εμφαίνεται άτομο νεαρής ηλικίας μετρίου αναστήματος με κοντά μαλλιά που φοράει λευκή κοντομάνικη μπλούζα, μαύρη βερμούδα, έχει μαύρο σακίδιο στην πλάτη, κρατά στα χέρια του ένα καδρόνι με μαύρη σημαία και μια μάσκα μπλε χρώματος, αντιασφυξιογόνο. (…) Κατόπιν έρευνας διαπιστώθηκε ότι το άτομο ονομάζεται…». Σε άλλο σημείο αποκαλύπτεται ότι κάμερα ασφαλείας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων κατέγραψε «τρία από τα άτομα που έδρασαν στη Marfin να ενεργούν φθορές στη λεωφόρο Συγγρού».

Αμφιβολίες
Τα εγκληματολογικά εργαστήρια, πάντως, είχαν εγείρει αμφιβολίες για την ευκρίνεια των φωτογραφιών και τη δυνατότητα ταυτοποίησης των προσώπων που απεικονίζονταν σε αυτές. Σε έγγραφο με ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου 2010 έκαναν λόγο για «χαμηλή ποιοτική επάρκεια του υλικού» και «καλυμμένα χαρακτηριστικά των δραστών».

Τα προσκόμματα στην αστυνομική έρευνα μοιάζει να ξεπεράστηκαν χάρη σε μια ανώνυμη επιστολή, στην οποία τρία από τα τέσσερα άτομα (αναφέρονται τα στοιχεία ταυτότητάς τους) περιγράφονται ως «μπροστάρηδες στον εμπρησμό της τράπεζας Marfin».

Σύμφωνα με το άγνωστης προέλευσης έγγραφο, τα συγκεκριμένα άτομα «έχουν συμμετοχή σε επεισόδια που προκαλούν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και τελευταία στις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της Κερατέας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom