Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ακυρώθηκε το Γ4 ερώτημα της Φυσικής μετά το σάλο που προκλήθηκε - τα θέματα ήταν για "διαγωνισμό ταλέντων" λέει η Ενωση Ελλήνων Φυσικών


Ακυρώθηκε, με απόφαση της Επιτροπής των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το Γ4 ερώτημα της Φυσικής στην οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές και είχε προβλήματα στην διατύπωσή του. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, εστάλη οδηγία στα βαθμολογικά κέντρα, στα οποία δεν έχει ακόμη αρχίσει η βαθμολόγηση, να κατανεμηθούν στα υπόλοιπα ερωτήματα οι 7 μονάδες που αναλογούν στο θέμα αυτό.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση η διατύπωση του επίμαχου θέματος χαρακτηρίζεται ελλιπής διότι «δεν προσδιορίζεται ότι η ζητούμενη γωνία αναφέρεται στο πρώτο μέγιστο της κινητικής ενέργειας». «Κατόπιν τούτου, το ερώτημα Γ4 ακυρώνεται και οι αντίστοιχες μονάδες ανακατανέμονται στα υπόλοιπα ερωτήματα Γ1, Γ2 και Γ3 του θέματος» προστίθεται.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής σημειώνεται ακόμη πως «όσον αφορά τη γραπτή εξέταση του μαθήματος της Φυσικής, η βαθμολόγηση δεν έχει ακόμη αρχίσει ενώ για τους έχοντες ήδη εξεταστεί προφορικά (υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) στο μάθημα, ισχύει η ίδια ρύθμιση».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, οι οποίο τόνιζαν πως ναι μεν τα θέματα της Φυσικής Κατεύθυνσης ήταν εντός διδαχθείσας ύλης όμως «το θέμα Γ 4 όπως διατυπώθηκε είναι επιστημονικά λανθασμένο. Η ράβδος παίρνει αρκετή ενέργεια μέσω του έργου της δύναμης F ώστε να κάνει ανακύκλωση, με αποτέλεσμα η κινητική της ενέργεια να αυξάνει επ΄ άπειρον».

το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών
Τα θέματα της Φυσικής Κατεύθυνσης ήταν εντός διδαχθείσας ύλης .
Το θέμα Γ 4 όπως διατυπώθηκε είναι επιστημονικά λανθασμένο. Η ράβδος παίρνει αρκετή ενέργεια μέσω του έργου της δύναμης F ώστε να κάνει ανακύκλωση, με αποτέλεσμα η κινητική της ενέργεια να αυξάνει επ’ άπειρον.
Εκτός από το πρώτο θέμα που αποτελούσε το 1\4 των θεμάτων (δηλαδή 25 μονάδες), τα υπόλοιπα απαιτούσαν μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη διαίσθηση στη φυσική, σαν να επρόκειτο για διαγωνισμό ταλέντων φυσικής.
Η χρονική διάρκεια των 3 ωρών δεν επαρκούσε για την αντιμετώπιση θεμάτων τέτοιου επιπέδου. Ως αποτέλεσμα καταργείται η διαβάθμιση στην βαθμολογία και δεν ανταποκρίνεται στον σκοπό της, δηλαδή την εισαγωγή των μαθητών ανάλογα με το επίπεδο τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών ως ύστατη προσπάθεια να σώσει την τιμή και το κύρος της επιστήμης, ζητά συγνώμη για αυτά τα θέματα από τις μαθήτριες και τους μαθητές που διαγωνίστηκαν σήμερα. Καλούμε τους συναδέλφους βαθμολογητές μέχρι να υπάρξει διορθωτική ανακοίνωση, να μην προχωρήσουν στη διόρθωση των γραπτών.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom