Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Η αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Δήμου Ζωγράφου και το δίλημμα:

Λογισμικό ανοικτού κώδικα στην πόλη μας ή εξάρτηση από τον οποιονδήποτε κατασκευαστή ;


Ποσό 1.476,00 ευρώ θα διατεθεί για την αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Δήμου μας. Λογικό το ποσό (καμία σχέση με τα απίστευτα ποσά που δαπάνησε η διοίκηση Καζάκου για αυτό το άθλιο site που έχουμε ) μας ακούγεται. Η ανάγκη αλλαγής είναι άμεση αφού μια απλή επίσκεψη στο www.zografou.gr μπορεί να σας πείσει. Υπάρχει απλά για να υπάρχει.

Η απορία μας είναι η εξής. Το site αυτό δεν χρησιμοποιεί λογισμικό ανοικτού κώδικα όπως προτείνει σοφά και ο Καλλικράτης στους αιρετούς μας άρχοντες.

Οπότε με την παραμονή του ιστοτόπου παραμένει η εξάρτηση απο την κατασκευάστρια εταιρεία αλλά και τεχνολογίες της Microsoft που χρησιμοποίησε η κατασκευάστρια εταιρεία.

Αρα απλά αν δεν αλλαχθεί το site και να αντικατασταθεί με ενα λογισμικό ανοικτού κώδικα θα συνεχιστεί η εξάρτηση και η οικονομική αιμορραγία προς την κατασκευάστρια εταιρεία. Μπορείτε να φανταστείτε κάποιον λόγο να το θέλουμε εμείς ως δημότες του Ζωγράφου;
Να πληρώσουμε για κάτι μη λειτουργικό και να μπούμε στον φαύλο κύκλο των συνεχόμενων πληρωμών για την συντήρηση ενός ιστοτόπου που δεν καλύπτει επαρκώς τις διαδικτυακές ανάγκες ενημέρωσης και διαδραστικής επικοινωνίας της διοίκησης με τους δημότες της;

Αυτό που ζητάει η πόλη και οι καιροί είναι η διοίκηση του Δήμου μας να επιδιώκει την υιοθέτηση ανοικτών προτύπων αποθήκευσης εγγράφων και διακίνησης πληροφορίας στις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να επιτυγχάνεται ανεξαρτησία από συγκεκριμένους κατασκευαστές λογισμικού, να εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη διατήρηση της πληροφορίας, και να διευκολύνεται η πρόσβαση σε αυτήν.

Πρέπει επίσης να στηρίζει την χρήση Ελεύθερου Λογισμικού στις δημόσιες υπηρεσίες, και να διερευνά τις δυνατότητες μετάβασης όπου αυτό δεν είναι τεχνικά εύκολο, για την επίτευξη αειφορίας, διαφάνειας και διαλειτουργικότητας στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, αλλά και για την αξιοποίηση του διεθνούς κοινωνικού κεφαλαίου που αντιπροσωπεύει το Ελεύθερο λογισμικό.

Ίσως να είναι ψιλά γράμματα αυτά για τον αντιδήμαρχο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αγη Παπακωνσταντίνου αλλά εμείς δεν πρόκειται να την κάνουμε γαργάρα. Ξεχάστε το.

Στην κόντρα Linux - Windows, php / asp δηλαδή μεταξύ δωρεάν ανοικτού λογισμικού και συνεχών καταβολών και απομύζησης του δημοσίου χρήματος απο την όποια εταιρεία είμαστε αναφανδόν υπερ της πρώτης επιλογής η οποία είναι λειτουργικότερη και αποτελεσματικότερη αφού όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη εξάλλου πάνω απο το 85% των ιστοτόπων παγκοσμίως χρησιμοποιούν τεχνολογία php - mysql η οποία είναι δωρεάν.

zografou.net

Σχόλιο Ζείδωρον:Σαφώς και δεν τίθεται θέμα διλήμματος!Το άρθρο είναι άκρως επεξηγηματικό και τεκμηριώνει γιατί απαιτείται λογισμικό ανοικτού κώδικα.Εμείς απλά θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η ιστοσελίδα του δήμου μας εκτός από λειτουργική θα πρέπει να είναι και χρηστική.Σήμερα 2 Μαϊου και η τελευταία ενημέρωση της σελίδας είναι από τις 26 Απριλίου (κι αυτή αφορά πρόσκληση του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων σε τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου!!!).Αρκετές σελίδες και ενότητες είναι τελείως κενές ενώ κεντρικό θέμα στην πρώτη σελίδα παραμένει το μήνυμα του νέου Δημάρχου από το Νοέμβριο του 2010!!!!Ημαρτον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom