Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Παραγράφονται ή όχι οι ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων;

Αν συγκροτηθεί σε Σώμα η νέα Βουλή, τότε είναι πιθανή η παραγραφή των ενδεχόμενων ευθυνών των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009.

Σε παραγραφή οδηγούνται οι ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, και του πρώην υπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για το ζήτημα της διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η νέα Βουλή θα συγκροτηθεί σε Σώμα την ερχόμενη Πέμπτη 17 Μαΐου και στη συνέχεια θα προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, εάν η νέα Βουλή ορκιστεί κανονικά μεθαύριο, τότε θα υπάρξει νέα κοινοβουλευτική περίοδος, κάτι το οποίο σημαίνει ότι σε περίπτωση προκήρυξης νέων εκλογών, θα έχει εκπνεύσει το χρονικό διάστημα («αποσβεστική προθεσμία») εντός του οποίου επιτρέπεται να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Ειδικότερα, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ορίζει ότι υπάρχει παραγραφή μετά το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της κοινοβουλευτικής περιόδου, η οποία αρχίζει μετά την τέλεση αξιόποινης πράξης από υπουργό.

Το Σύνταγμα προβλέπει βέβαια ότι η διάρκεια της κοινοβουλευτική συνόδου δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πέντε μηνών, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση -αν προκηρυχθούν εκλογές- θα έχει ολοκληρωθεί μια κοινοβουλευτική περίοδος, κάτι το οποίο συνεπάγεται αυτομάτως παραγραφή. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, είχε διαβεβαιώσει προεκλογικά ότι θα συγκροτούσε νέα εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών των κ.κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, υπήρξε έντονη φημολογία στη Βουλή σχετικά με το αν θα πραγματοποιείτο ή όχι η ορκωμοσία των 300 βουλευτών την Πέμπτη, όπως προβλέπει το προεδρικό διάταγμα με το οποίο προκηρύχθηκαν οι εκλογές της 6ης Μαΐου. Εκφράστηκε, δηλαδή, η άποψη ότι ίσως ήταν δυνατόν να εκδοθεί νωρίτερα νέο προεδρικό διάταγμα, με το οποίο θα διαλυόταν η Βουλή και θα προκηρύσσονταν νέες εκλογές.

Ωστόσο, επιφανείς συνταγματολόγοι επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει διάλυση της Βουλής πριν αυτή συγκροτηθεί σε Σώμα, δηλαδή πριν γίνει η ορκωμοσία. Σε ανάλογο πνεύμα υψηλόβαθμα κοινοβουλευτικά στελέχη δήλωναν κατηγορηματικά χθες ότι η ορκωμοσία θα γίνει κανονικά. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής έχουν προετοιμαστεί μάλιστα για την αποστολή των σχετικών προσκλήσεων στους 300 βουλευτές και την εφαρμογή του διαδικαστικού της ορκωμοσίας.

Στην τελετή ορκωμοσίας των 300 βουλευτών θα προεδρεύσει ο πρώην αντιπρόεδρος (Δ') του κοινοβουλίου και βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος είναι ο πρώτος τη τάξει επανεκλεγείς βουλευτής, αφού δεν επανεξελέγη ο πρώην Πρόεδρος, Φίλιππος Πετσάλνικος, ούτε οι τρεις πρώτοι πρώην αντιπρόεδροι Γρηγόρης Νιώτης, Ροδούλα Ζήση και Ευάγγελος Αργύρης.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της και την επομένη θα συνέλθει εκ νέου για την εκλογή προεδρείου με μυστική ψηφοφορία. Στη συνέχεια, εάν έχει διαπιστωθεί η οριστική αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, θα εκδοθεί νέο προεδρικό διάταγμα για τη διάλυσή της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών, πιθανότατα για τις 17 Ιουνίου. Το προεδρικό διάταγμα θα προβλέπει επίσης την ακριβή ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής.

Ζείδωρον:Το κείμενο που διαβάσατε δημοσιεύεται στη σημερινή Ναυτεμπορική και φυσικά μόνο απάντηση δεν δίνει!Αλλωστε στην Ελλάδα ζούμε των κορυφαίων Συνταγματολόγων κι έχουν δει τα ματάκια μας ποικίλες ερμηνείες των νόμων.Συνήθως ερμηνεύονται κατά το πως βολεύει τη δεδομένη στιγμή.
Πάντως από τη ΝΔ,τόσο ο ο κύριος Μιχελάκης,όσο και ο κύριος Παυλόπουλος εξέφρασαν την βεβαιότητα  ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής αφού δεν θα υπάρξει κοινοβουλευτική περίοδος.
Τότε όμως γιατί πρέπει να ορκιστούν οι βουλευτές;

1 σχόλιο:

ΑΔΗΣ είπε...

Στα δικά τους νομοθετήματα μπορεί.
Απο την μνήμη μας (μόλις βγούμε
απο την χαβούζα τους) και να τα
έχουμε ξεχάσει θα διαβάσουμε ένα
blog και θα τα θυμηθούμε.

Read more: Go to TOP and Bottom