Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

120 φωνές διαμαρτυρίας για τους υγροβιότοπους στον Αρχίλοχο της Πάρου


Εκατόν είκοσι κάτοικοι στον Αρχίλοχο (Πρόδρομος, Μάρμαρα, Μώλος, Τσουκαλιά, Γλυφάδες, Άργιακας) με επιστολή τους διαμαρτύρονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τη μελέτη της WWF για τους υγροβιότοπους της Πάρου.

Στην επιστολή τους οι κάτοικοι της περιοχής που την ανήρτησαν στη δημόσια διαβούλευση στη σελίδα του ΥΠΕΚΑ με θέμα «Καταγραφή των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας και καθορισμός μέτρων για την προστασία και διατήρησή τους» γράφουν τα παρακάτω:
«Κύριοι σχετικά με την μελέτη των υγροτόπων της Πάρου που σας έχει αποσταλεί για συζήτηση, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:


Η μελέτη για 10 υγροτόπους, συντάχθηκε σε τρεις επισκέψεις και δεν αναφέρει καν τη διάρκεια τους ούτε τις ημέρες παρατήρησης. Η φωτογραφία τεκμηρίωσης Νο 19, βρίσκεται εκτός  της περιοχής, που έχει από τους ίδιους τους μελετητές οριοθετηθεί ως «έλος Μώλου ή Κέφαλου», είναι δε έκταση που έχει χαρακτηριστεί δασική. Λανθασμένα αναφέρουν ότι το «έλος Μώλου ή Κέφαλου» υπάγεται στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR4220025. Στην υπουργική απόφαση για τον χαρακτηρισμό των ΖΕΠ (ΦΕΚ 1495/06.09.2010) αναφέρει στον αριθμό 168 ως συντεταγμένες: Γεωγραφικό μήκος 25 0 Γεωγραφικό πλάτος 36 57.

Τις ίδιες συντεταγμένες, σε επεξηγηματικό παράρτημα, αναφέρει και το ΥΠΕΚΑ στο νόμο 3937/ 31.03.2011 για την βιοποικιλότητα οι συντεταγμένες αυτές όμως παραπέμπουν στην περιοχή του Δεσποτικού (Νησίδες Πάρου και Νότια Αντίπαρος). Άρα η περιοχή δεν εντάσσεται σε οποιαδήποτε ζώνη προστασίας (ΖΕΠ).
Αναφέρεται από τους μελετητές σαν τέτοια, είτε από άγνοια είτε για την δημιουργία εντυπώσεων. Τα είδη Gallinulachloropus κοινώς Νερόκοτα, που υποτίθεται φωλιάζει στην περιοχή, και Ardea cinerea (σταχτοτσικνιάς), κατά τα γραφόμενα, είναι είδη χαμηλού κινδύνου (χαρακτ. LC ), και δεν έχουν εκτιμηθεί, (χαρακτηρισμός ΝΕ).

Τα είδη Anthus pratensis κοινώς Λιβαδοκελάδα, Ardeolaralloides (κρυπτοτσικνιάς), Tringa sp., Calidris temminckii(Σταχτοσκαλίδρα), Anas querquedula που καταγράφονται ότι παρατηρήθηκαν, με πληθυσμό 1-10 μέλη, δεν αναφέρονται καν στο παράρτημα 2. Μήπως τοποθετήθηκαν απλά για να αυξήσουν το αριθμό των προς παρατήρηση ειδών;

Δηλαδή από τα 9 είδη πουλιών που υποτίθεται παρατηρήθηκαν, τα πέντε δεν βρίσκονται στον «γενικό κατάλογο ειδών υπό καθεστώς προστασίας» παράρτημα 2, ενώ από τα υπόλοιπα 4 μόνο το ένα φωλιάζει στην περιοχή μας, με πληθυσμό 1-10 και τα άλλα δύο ίσως παρατηρήθηκαν σε αριθμούς από 1-10 μέλη. Το μόνο είδος σε ικανοποιητικό αριθμό 10-100 μέλη που παρατηρείται στην περιοχή μας είναι ο Larus michahellis κοινώς ΓΛΑΡΟΣ!!!! Θα πρέπει λοιπόν, ο Δήμος σε μια περίοδο κρίσης με στενότητα οικονομική, να επενδύσει κάποιες χιλιάδες ευρώ για την παρατήρηση ενός η δύο ειδών και βασικά των γλάρων;

Εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις για την περιοχή μας, θα πρέπει ο Δήμος:
α) ΑΜΕΣΑ να σταματήσει κάθε επέμβαση στον παραλιακό δρόμο Μώλου - Τσουκαλιών - Γλυφάδων (σημαντικός άξονας επικοινωνίας) διότι βρίσκεται εντός των ορίων του υγροτόπου, και να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στην κατάργηση του, όπως προτείνει η μελέτη (σελ 81). Θα πρέπει να δημιουργήσει εσωτερικό δρόμο με δύο κάθετα μονοπάτια προς την παραλία.
Εάν υιοθετηθεί η λύση με τα κάθετα μονοπάτια, έχουν προβλεφτεί χώροι στάθμευσης; Που θα σταθμεύουν τα αυτοκίνητα; Στα χωράφια μας; Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι ΟΛΑ τα προαναφερόμενα δημοτικά έργα θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν από την κήρυξη του έλους σε υγρότοπο. Αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η κήρυξη να είναι νόμιμη.
Έχει ο δήμος τα απαραίτητα κονδύλια γι' αυτά;

β) Να σταματήσει κάθε τουριστική δραστηριότητα στην παραλία.

γ) Να σταματήσει κάθε γεωργική δραστηριότητα εντός των ορίων του υγροτόπου.

δ) Όπως γράφουν οι προτάσεις, «να κληθεί το Δημοτικό συμβούλιο να ψηφίσει ότι θέτει υπό την προστασία του το σύνολο των υγροτόπων κατατάσσοντας τους στα Δημοτικά Αποθέματα Φυσικού Περιβάλλοντος Πάρου».

Με τις υπάρχουσες ιδιοκτησίες τι θα γίνει; Έχει την δυνατότητα ο Δήμος  να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες; Θα τις απαλλοτριώσει χωρίς αποζημίωση ή θα τις έχει υπό καθεστώς ομηρίας (υπό απαλλοτρίωση) για πολλά χρόνια; Τέλος σε κανένα σημείο της μελέτης δεν υπάρχει, έστω και ενδεικτικά, το κόστος όλων αυτών που προτείνονται και πως θα αποσβεσθούν τα χρήματα που θα δαπανηθούν.

Όπως γνωρίζετε στην περιοχή υπάρχουν τουριστικές επιχειρήσεις, από πολλά έτη, οι οποίες πλήττονται από την οικονομική κρίση, γεωργικές καλλιέργειες που και αυτές έχουν τα προβλήματα τους. Θα πρέπει ο Δήμος να αποτρέψει κάθε ανθρώπινη ενέργεια κλεισίματος και επιχωμάτωσης των καναλιών αποστράγγισης, να δημιουργήσει επί πλέον ιρλανδικές τάφρους, κανάλια κ.λπ. ώστε να γίνεται απρόσκοπτη διαφυγή των νερών προς την θάλασσα, όπως γινόταν τόσα χρόνια, να μην δημιουργείται έλος ώστε να απαλλαγούμε από την δυσοσμία και τα σμήνη κουνουπιών που μας προκαλούν μολύνσεις. Διότι τουριστική ανάπτυξη και κουνούπια δεν συμβιβάζονται.

Επί πλέον σημειώστε ότι δεδομένης της περιορισμένης έκτασης του νησιού, οι δυσμενείς επιπτώσεις από την ύπαρξη ελών, έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή των κατοίκων, από ότι εάν τα έλη αυτά ευρίσκοντο στην ηπειρωτική χώρα. Το «έλος Μώλου ή Κέφαλου» δεν κρατάει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους λιμνάζοντα νερά.

Τα νερά των ποταμών που εκβάλουν στην περιοχή δημιουργούσαν ένα είδος δέλτα και στη συνέχεια απέρρεαν στη θάλασσα. Κάποιοι κύριοι, δυστυχώς, κλείνουν τις φυσικές εξόδους του νερού με αποτέλεσμα να κρατούν βεβιασμένα το νερό στην περιοχή. Παρά το γεγονός αυτό το νερό εξατμίζεται κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου που σημαίνει ότι δεν υφίσταται μόνιμη κατάσταση έλους στην περιοχή. Η περιοχή, και όχι τυχαία, ονομάζεται «Αλυκές». Σύμφωνα με ομολογίες γερόντων η περιοχή στέγνωνε εντελώς το καλοκαίρι και το αλάτι έκανε έντονη την εμφάνισή του όπως και σε άλλες περιοχές του νησιού.

Δεν γίνεται να εκμηδενισθούν οι αξίες των ακινήτων που βρίσκονται στην περιοχή ενώ ολόκληρη η περιοχή θα πληγεί από σμήνη κουνουπιών και την έντονη εμφάνιση τρωκτικών!!! Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη μιας πιθανής μόλυνσης; Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας, να κλείσουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις, να εγκαταλείψουμε την καλλιέργεια της γης, λόγω έλους;

Αντί να υποβαθμιστεί η περιοχή ζητάμε την ήπιας μορφής ανάπτυξη της η οποία πληρεί όλες τις προϋποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειώνουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουμε καταθέσει προτάσεις στο Δήμο όπως χάραξη αιγιαλού, δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, προϋποθέσεις απόκτησης γαλάζιας σημαίας στην περιοχή του Μώλου, συντήρηση - διαμόρφωση αλιευτικού καταφυγίου, δημιουργία μονοπατιών, παρατηρητηρίου στην περιοχή Κρωτήρι, αναβάθμιση του πρώην σκουπιδότοπου με καθαρισμό και φύτεμα τοπικών ποικιλιών κ.α.».

ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ 2/7/11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom