Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

"Δίωξη-κόλαφος κατά Μαρινάκη" - Το δημοσίευμα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου


Το αναμενόμενο εδώ και αρκετές εβδομάδες πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση Noor1 και των τριών τόνων ηρωίνης ολοκληρώθηκε, και προκαλεί ήδη πάταγο με τα συμπεράσματα που διατυπώνει.

Το πόρισμα έχει ήδη κατατεθεί στις ανακριτικές αρχές προκειμένου να διεξαχθεί η κύρια ανάκριση. Το κατηγορητήριο είναι εξαιρετικά βαρύ και αφορά σε διακίνηση, κατοχή, αποθήκευση, χρηματοδότηση ναρκωτικών από εγκληματική οργάνωση, εγκληματική λαθρεμπορία και διερεύνηση ξεπλύματος μαύρου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες και πάλι στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. Για όλα τα παραπάνω κατηγορείται ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης καθώς και οι συνεργάτες του. Σε βάρος τους έχουν ασκηθεί ήδη ποινικές διώξεις.

Το πόρισμα είναι κόλαφος για τον εν λόγω επιχειρηματία, αλλά ταυτόχρονα δικαιώνει απόλυτα τη δημοσιογραφική έρευνα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και του zougla.gr. 

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, προκειμένου να διεξαχθεί η κύρια ανάκριση ήδη ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκεται σε κλοιό κακουργημάτων για τα οποία έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Πρόκειται για κακουργήματα που επισύρουν ποινές ακόμη και ισοβίων δεσμών και αφορούν σε διακίνηση, αποθήκευση, χρηματοδότηση και κατοχή ναρκωτικών, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα μαύρου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες, λαθρεμπορία κλπ. 

Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, το πόρισμα της εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα θα προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων και εξελίξεων, αφού αποτελεί μείζον γεγονός τόσο σε πολιτικό όσο και εκδοτικό, πέραν των άλλων διαστάσεων που προσλαμβάνει σε επιχειρηματικό, δικαστικό και αθλητικό επίπεδο. 

Η άσκηση ποινικής δίωξης και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα δεν αφορά όμως μόνο τον Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά και τους τρεις συνεργάτες του, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Νίκο Συντιχάκη, τον δικηγόρο Πειραιά Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και τον ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη σε βάρος των οποίων επίσης ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζήτησε με έγγραφό της η δικογραφία να ανατεθεί σε ανακριτή κατά της διαφθοράς.

Η έρευνα του zougla.gr

Όταν στη Ζούγκλα αποφασίσαμε να ασχοληθούμε δημοσιογραφικά με την υπόθεση NOOR1, η δικαστική πλευρά της ιστορίας με τους τόνους ηρωίνη από τον Περσικό Κόλπο είχε πια ξεθωριάσει. Η δίκη σε πρώτο βαθμό είχε ολοκληρωθεί, έστω κι αν η απόφαση του δικαστηρίου είχε αφήσει «ορφανή» την όλη υπόθεση. Τιμωρήθηκαν ορισμένοι, αλλά οι «αρχηγοί» παρέμεναν στο απυρόβλητο.
Μία ανώνυμη επιστολή, ωστόσο, κέρδισε τη δημοσιογραφική περιέργειά μας. Είναι να μην αρχίσει να «δουλεύει» το μικρόβιο. 

Μας πήραν για τρελούς, στην καλύτερη περίπτωση. Τα αμείλικτα συμφέροντα, ωστόσο, που κρύβονταν πίσω από το σαπιοκάραβο με την ηρωίνη εξαρχής πολέμησαν με όλα τα μέσα τη δημοσιογραφική έρευνα. Ήξεραν, βλέπετε, πως κάθε δημοσιογραφικό βήμα θα έφερνε πιο κοντά στη Δικαιοσύνη τους βασικούς πρωταγωνιστές. Άνθρωποι ισχυροί έως και πανίσχυροι. Με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με χρήμα και πολιτικές διασυνδέσεις. Μία οργανωμένη Μαφία, με όλη τη σημασία του όρου. Από την άλλη, η «σιωπή». Αυτή η «Ομερτά» που ισοπεδώνει. Μόνοι εναντίον όλων.

Βήμα-βήμα φθάσαμε στις τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Από την πρώτη ακρόαση φάνηκε πως ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ο ισοβίτης, παρέθετε λεπτομέρειες άγνωστες που οδηγούσαν το δημοσιογραφικό GPS κατευθείαν στον πυρήνα αυτής της ιστορίας. Στο Ντουμπάι και στον Περσικό Κόλπο. Μία καλοστημένη μαφιόζικη οργάνωση με πλοκάμια σε όλα τα λιμάνια της περιοχής, με ανθρώπους έμπειρους στην παρανομία, με λαθρεμπορικά δίκτυα και τραπεζική υποστήριξη, όλα ένα κουβάρι που έπρεπε μεθοδικά να ξετυλιχθεί, ώστε να βρεθεί η άκρη.

Εμείς, λοιπόν, εδώ στη Ζούγκλα αναδείξαμε το θέμα και εξιστορήσαμε την υπόθεση. Η Δικαιοσύνη ενημερώθηκε εγκαίρως στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Τα στοιχεία τής παραδόθηκαν. Η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα, πείσμων, ικανή και κυρίως άτεγκτη, πήρε τη δικαστική έρευνα επάνω της. Δεν κιότεψε, παρά τις επιθέσεις εναντίον της, τις συγκεκαλυμμένες απειλές, τις καθόλου συγκεκαλυμμένες παραδικαστικές ενέργειες που τη στοχοποιούσαν. 

Αυτή η υπόθεση ήταν και είναι μία δική μας υπόθεση, που τη φέραμε εις πέρας ακολουθώντας το δικό μας δημοσιογραφικό οδοιπορικό. Πολεμήσαμε, γιατί μας πολέμησαν με όλα τα μέσα. Χωρίς, ωστόσο, φόβο ή πάθος. Δημοσιογραφικά και μόνον. 

Ήταν τέλη Μαΐου του 2017, όταν η ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr άρχισε να ανοίγει τον φάκελο της δυσώδους υπόθεσης του ναρκοπλοίου Noor1. Της έρευνας του zougla.gr είχε προηγηθεί η πρωτόδικη δικαστική απόφαση με την οποία είχαν καταδικαστεί σε βαριές ποινές αρκετά από τα άτομα που εμπλέκονται στην ιστορία, χωρίς όμως να έχουν προσδιοριστεί από το δικαστήριο οι επικεφαλής του ναρκοφορτίου που μίσθωσαν το πλοίο, το φόρτωσαν με τρεις τόνους ηρωίνη και το έφεραν στην Ελλάδα. 

Αυτήν τη διερεύνηση προσπάθησε να κάνει το zougla.gr, αποκαλύπτοντας στοιχεία και συνεντεύξεις που
προκάλεσαν σοκ σε κοινωνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο. 

Η ιστορία ξεκινά όταν στα γραφεία της ηλεκτρονικής εφημερίδας καταφθάνει μέσα σε έναν λευκό φάκελο μία καταγγελία. 

Ανώνυμη και χωρίς αποστολέα, δίχως κάποιο στοιχείο που να παραπέμπει στο άτομο που τη συνέταξε. Εκ των συμφραζομένων προέκυπτε πως αυτή η καταγγελία βρισκόταν στα χέρια ενός ή και περισσοτέρων κυβερνητικών παραγόντων. Μία πρώτη έρευνα απέδωσε καρπούς. Όντως, αντίγραφο της καταγγελίας είχε φθάσει στα χέρια των υπουργών Αμύνης και Δικαιοσύνης. Η παραβολή των κειμένων κατέδειξε πως ήταν ακριβώς τα ίδια. Ο κ. Πάνος Καμμένος προέβη στη μοναδική ενέργεια που το αξίωμα του επιβάλλει. Να θέσει την καταγγελία υπ’ όψιν των Αρχών. Έτσι και έγινε. 

Τι ακριβώς καταγράφεται σε αυτήν την καταγγελία; Αντιγράφουμε: «Από τις απόρρητες καταθέσεις του Ευθύμιου Γιαννουσάκη προκύπτουν τα εξής στοιχεία που οι δικαστικές αρχές επιδεικτικά αγνόησαν. Ότι ο Ευάγγελος Μαρινάκης και ο συνεργάτης του Αιμίλιος Κοτσώνης γνώριζαν και συνεργάζονταν στενά με τον Γιαννουσάκη στη λαθρεμπορία πετρελαίου στο Dubai και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Κοτσώνης με την κατάθεσή του πριν προφυλακιστεί παραδέχεται ότι εργαζόταν και έκανε συχνά ταξίδια στα Εμιράτα για λογαριασμό της εταιρείας CAPITAL του Μαρινάκη.»

Η καταγγελία(κάντε μεγέθυνση)

      

Κάπως έτσι το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, ενώ τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο ξεκάθαρα με τις συνεντεύξεις του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη στον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

Μόνοι εναντίον όλων.....


Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στο zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom