Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Η γιορτή της ρεβιθάδας στον Πρόδρομο της Πάρου


Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο δήμος Πάρου, η ΚΔΕΠΑΠ και η δημοτική κοινότητα Αρχιλόχου,σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο, «Σκόπας ο Πάριος», διοργάνωσαν τη «γιορτή ρεβιθιού» στον Πρόδρομο της Πάρου το Σαββατοκύριακό 1 και 2 Αυγούστου 2015.

Πρόκειται για μία προσπάθεια ώστε να αναδειχθεί η σημασία που έχει το ρεβίθι με τη καλλιέργειά του, αλλά η παρασκευή της Κυριακάτικης ρεβιθάδας για το χωριό.

Το πρόγραμμα της γιορτής περιελάμβανε έκθεση φωτογραφίας με θέμα την «πορεία» του ρεβιθιού από τη σπορά ως το ξεφούρνισμα της ρεβιθάδας,το άναμμα του παλιού φούρνου,το φούρνισμα και το ξεφούρνισμα των τσουκαλιών και την παρουσίαση της κατασκευής του «σκούνταυλου» (κεραμικό τσουκάλι) στον τροχό κεραμικής.

Την Κυριακή το βράδυ  όσοι παραβρέθηκαν στη γιορτή γεύτηκαν τη μοναδική ρεβιθάδα και το ντόπιο κρασί.Και τις δύο μέρες τα δρώμενα συνοδεύονταν με τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων.

Διαβάστε τη γράφει ο κύριος Γιώργος Πίττας στη σελίδα του στο fb για την γιορτή της ρεβιθάδας στον Πρόδρομο της Πάρου.

Ένα νέο έθιμο πήρε τη θέση του στη κοινωνική ζωή της Πάρου, η καλοκαιρινή γιορτή της ρεβιθάδας στον Πρόδρομο. Μια απότιση τιμής στο οικογενειακό κυριακάτικο φαγητό πολλών γενιών.

Από τη δεκαετία του 1990 στον Πρόδρομο της Πάρου είχε δημιουργηθεί το έθιμο της γιορτής της ρεβιθάδας.

Την ημέρα της Μ. Παρασκευής, μετά την αποκαθήλωση, στην “Αίθουσα Δεξαμενή” του Πολιτιστικού Συλλόγου “Σκόπας ο Πάριος” συγκεντρωνόνταν οι ντόπιοι κάτοικοι του χωριού -αλλά και συγγενείς και φίλοι τους που κατέφθαναν στην Πάρο από Αθήνα προκειμένου να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα- για να σμίξουν και να απολαύσουν την νηστίσιμη ρεβιθάδα που παρασκευαζόταν στον παραδοσιακό φούρνο από τις γυναίκες του πολιτιστικού συλλόγου.

Από το 2015 η γιορτή της ρεβιθάδας μεταφέρθηκε για το καλοκαίρι, με βασικό λόγο ότι στην γιορτή αυτή, η χαρά της συνεύρεσης και το φαγοπότι οδηγούσε αναπόφευκτα σε κέφι, τραγούδι και χορό –το οποίο μετά κόπου συγκρατείτο-, γεγονός που δεν ταίριαζε με το κατανυκτικό κλίμα της ημέρας.

Έτσι για πρώτη φορά φέτος η γιορτή της ρεβιθάδας μετατέθηκε τις πρώτες δυο μέρες του Αυγούστου. Η επιλογή της μεταφοράς δικαιώθηκε απόλυτα από την επιτυχία της διήμερης γιορτής, όπου πολύς κόσμος επισκέφτηκε τον Πρόδρομο, σεργιάνισε τα γραφικά σοκάκια του για παρακολουθήσει τα δρώμενα που δεν ήταν και λίγα.

Μια έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στη πορεία του ρεβιθιού από το χωράφι στο τσουκάλι, μια επίδειξη της κατασκευής του “σκούνταβλου” -του τσουκαλιού της ρεβιθάδας-, η προετοιμασία των ρεβιθιών από τις γυναίκες του συλλόγου, το ξεφούρνισμα των τσουκαλιών από τον μοναδικό παλαιό ξυλόφουρνο του χωριού και τέλος το κέρασμα της ρεβιθάδας και του κρασιού, σ’ όλους τους επισκέπτες.

Μόνο που αυτή τη φορά ο χορός, το τραγούδι και το γλέντι εκδηλώθηκαν αβίαστα με την βοήθεια των παραδοσιακών οργάνων της τσαμπούνας, του τουμπακιού και της λύρας.

ΥΓ. Στην φωτογραφία της κορυφής οι συντελεστές της ρεβιθάδας -που δούλεψαν μέρες εθελοντικά για να δώσουν χαρά σε πάνω από 300 νοματαίους- με το χαμόγελο στα χείλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom