Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Ενώ ο εφιάλτης περιμένει στη γωνία Γιούνκερ και Βαρουφάκης το τερματίζουν με καρφιά και βολές

Γιούνκερ: Είχαμε διαφορά 60 εκατομμύρια!
Βαρουφάκης: Ο Ντάισελμπλουμ ήθελε capital controls πριν 5 μήνες!

Κι ενώ ένας εφιάλτης που όλοι θα ζήσουμε περιμένει στη γωνία από την μη ύπαρξη προγράμματος για την Ελλάδα,που σημαίνει στάση της βοήθειας από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες μέσω ELA,οι καθ' ύλην αρμόδιοι των δύο πλευρών αναλίσκονται σε κοκορομαχίες με καρφιά και ευθείες βολές κατ' αλλήλων.

Γιούνκερ: Είχαμε διαφορά μόνο 60 εκατομμύρια

Η ιστοσελίδα politico.eu, επικαλούμενη βουλευτή που βρισκόταν στην συγκεκριμένη κεκλεισμένων των θυρών συγκέντρωση, ισχυρίζεται πως ο πρόεδρος της Κομισιόν, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε ποτέ συμφωνία.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ισχυρίστηκε ακόμα πως Αλέξης Τσίπρας
και Γιάνης Βαρουφάκης, αρνήθηκαν την συμφωνία παρότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν πολύ κοντά.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή που επικαλείται η ιστοσελίδα, φέρεται να λέει πως η διαφορά πιστωτών και Ελλάδας ήταν μόλις 60 εκατ. ευρώ και ότι οι πιστωτές ήταν έτοιμοι «να θέσουν στη διάθεση της Ελλάδας για το μέλλον, ευρωπαϊκά κονδύλια, όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε την προσφορά - πράγμα που έπεισε τους πιστωτές ότι οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για μία συμφωνία και ότι το θέμα ήταν ιδεολογικό».

Ο εν λόγω ευρωβουλευτής, φέρεται ακόμα να μεταφέρει την απόγνωση του Γιούνκερ σχετικά με την συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών. Όπως ισχυρίζεται η ιστοσελίδα «άλλαζαν συνέχεια τους όρους της διαπραγμάτευσης και ήταν απρόθυμοι να δεχθούν μια συμφωνία, όσο και αν υποχωρούσαν οι πιστωτές.»

Βαρουφάκης: Ο Ντάισελμπλουμ ήθελε capital controls πριν 5 μήνες!

Την αποκάλυψη ότι ο επικεφαλής του Eurogroup είχε απειλήσει με capital controls στην πρώτη συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, έκανε ο Έλληνας υπουργός.

Πιο συγκεκριμένα ο Γιάνης Βαρουφάκης, λέει για την συζήτηση που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του: «Όταν ήταν στο γραφείο μου ο Νταίσελμπλουμ, μου είπε: Μνημόνιο ή το πρόγραμμα θα καταρρεύσει και θα μείνετε εκτός προγράμματος.

Όταν τον ρώτησα αν μας απειλεί, για το αν δεν υπογράψουμε το τρέχον μνημόνιο, ότι θα βγούμε από το ευρώ, μας απάντησε, όχι αλλά θα καταρρεύσει το σύστημα. Δηλαδή του είπα εγώ θα καταρρεύσουν οι τράπεζες μας ή θα προχωρήσουμε σε capital controls; Προφανώς μου απαντάει εκείνος».

Όσο για το Eurogroup της Τετάρτης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι συνάδελφοί του κινήθηκαν στην «γραμμή» που χάραξε η καγκελάριος Μέρκελ, ενώ σημείωσε πως ο ίδιος του ξεκαθάρισε: «η σύσταση της κυβέρνησης για το όχι στο δημοψήφισμα είναι σύσταση υπέρ του ευρώ και υπέρ της συμφωνίας».



http://www.topontiki.gr/

Ο εφιάλτης περιμένει στη γωνία αν...
Τα σενάρια της επόμενης ημέρας με την χώρα χωρίς πρόγραμμα ευρωπαϊκής βοήθειας είναι τουλάχιστον εφιαλτικά καθώς και με την μη πληρωμή του ΔΝΤ η χώρα θα κηρυχθεί σε χρεοκοπία και θα ενεργοποιηθούν αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί.

Στην περίπτωση της λεγόμενης τακτικής χρεοκοπίας το κούρεμα των ενεχύρων του ELA θα μπορούσε να φτάσει το 75% ή το 90% και στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες θα ήταν υποχρεωμένες να κουρέψουν καταθέσεις αντίστοιχες με 33 ή 67 δισ ευρώ από τα 120 δισ ευρώ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις τράπεζες.

Δηλαδή σε περίπτωση τακτικής χρεοκοπίας θα επηρεαστούν από το 27% ως το 55% των καταθέσεων.

Όλα αυτά με την κατάσταση στις τράπεζες να περιγράφεται αυτή τη στιγμή ως οριακή και πολλούς να αναφέρουν ότι η ρευστότητα επαρκεί μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup διαμήνυσε στο Α. Τσίπρα σε ό,τι αφορά στη βοήθεια πως “θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για παροχή οικονομικής βοήθειας από τον ESM μόνο μετά το δημοψήφισμα και με βάση το αποτέλεσμά του".

Η ΕΚΤ πάντως, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει επιλέξει τη μέση οδό. Υπακούοντας στους κανονισμούς που τη δεσμεύουν να μην αυξάνει τη χρηματοδότηση, εφόσον πλέον δεν υπάρχει πρόγραμμα έχει κλείσει την κάνουλα, όμως παράλληλα δεν προχώρησε και σε κούρεμα της αξίας των ενεχύρων που θα έφερνε και το ανάλογο κούρεμα των καταθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom