Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο (βίντεο)

"Δεν θέλουμε ρήξη με την Ευρώπη - Μας μετέτρεψαν σε πειραματικό εργαστήριο"
Προκλητικός ο Γιούνκερ σήκωσε πλακάτ του ΟΧΙ
Μίσος για την Ελλάδα από τον Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενώπιον των ηγετών της Ευρώπης και πλήθους ευρωβουλευτών.

Πριν από τον πρωθυπουργό στο ευρωκοινοβούλιο μίλησαν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,ο Τούσκ,ο Σούλτς,ο Ρέντσι κλπ.

Η ομιλία του πρωθυπουργού



Ειναι τιμή για μένα να μιλώ στο ναό της δημοκρατίας της Ευρώπης

Είναι τιμή μου να απευθυνθώ στους αιρετούς εκπροσώπους της Ευρώπης

Βρίσκομαι ανάμεσα σας λίγες ημερες μετά την ισχυρή ετυμηγορία του λαού, μετά την απόφαση που πήραμε να δωσπουμε τον λόγο στον λαό να τοποθετηθεί ενεργά στην διαπραγμάτευση πουά φορα το μέλλον του.

Λίγες ημέρες μετά την εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για λύσης στο ελληνικό προβληαμ χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

Χωρίς την αέναη λιτότητα που εγκλωβίζει την οικονομία και την κοινωνία σε μια βαθια κατάθλιψη.

Σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης με τις τράπεζες κλειστές.

Το Όχι του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη

Το δημοψήφισμα μας έδωσε ισχυρή εντολή για βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που καταδίκασαν την ελληνική οικονομία, χωρίς την αέναη λιτότητα που καταδικάζει την οικονομία και την κοινωνία σε βαθια κατάθλιψη!

Πουθενά αλλού στην Ευρώπη τα προγράμματα δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλα σε διάρκεια όσο στην Ελλάδα. Τα τελευταία πέντε χρόνια η χώρα μου έγινε πειραματικό εργαστήριο. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι το πείραμα δεν πέτυχε.

Ανεργία, δημόσιο χρέος, περιθωριοποίηση από τα σκληρά μετρα.

Σήμερα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή ότι θέλει να απελευθερωθεί από την αδιέξοδη πορεία.

Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση. Μια συμφωνία που θα μεταφέρουν τα βαρη σε όσους έχουν πραγματικά την δυνατότητα να τα σηκώσουν αλλα τα τελευταία χρονια δεν τα σηκωσαν.

Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις, κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και ο πρώτος μας στόχος πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας.

Αίτημα για άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει διάλογος για την βιωσιμότητα του ελληνικου χρέους. Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού.

Η πρόταση κατατέθηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά στο Eurogroup και σήμερα στέλνουμε αίτημα στον ESM και τις επόμενες 2 ημερες θα κάνουμε τις προτάσεις μας συγκεκριμένες.

Διεκδικούμε συμφωνία που θα δίνει σήμα εξόδου από την κρίση. Σήμερα στέλνουμε αίτημα στον ESM και αναλάβαμε την ευθύνη τις επόμενες δυο μέρες να κάνουμε πιο σαφείς τις προτάσεις μας.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν στον ελληνικό λαό. Δόθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες. Από τον Αύγουστο του ´14 έχει να λάβει η Ελλάδα χρήματα από το προηγούμενο πρόγραμμα διάσωσης

Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις, κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και ο πρώτος μας στόχος πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας.

Αίτημα για άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει διάλογος για την βιωσιμότητα του ελληνικου χρέους. Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού.

Η πρόταση κατατέθηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά στο Eurogroup και σήμερα στέλνουμε αίτημα στον ESM και τις επόμενες 2 ημερες θα κάνουμε τις προτάσεις μας συγκεκριμένες.

Ένα πρόγραμμα δεν αρκεί να είναι σωστό αλλά να βρίσκει την κοινωνική συναίνεση, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: Το πρόγραμμα εκταμιεύθηκε έχοντας όμως την υποχρέωση να αποπληρώνει δόσεις ύψους 17,5 δις ευρω.

Τα χρήματα αυτά καταβλήθηκαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού.
Δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για όλα τα δεινά ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Η Ελλάδα έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί οι κυβερνήσεις της Ελλάδας δημιούργησαν ένα κράτος πελατειακό και άφησαν ανεξέλεγκτη την φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου.

Σήμερα εμείς ερχόμαστε με την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού με την απόφαση να συγκρουστούμε με την κατεστημένη νοοτροπία στην χώρα μας και όχι με την Ευρώπη.

Σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση. Ας μην αφήσουμε την ενωμένη Ευρώπη να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα αναλάβουμε όλοι την ιστορική μας ευθύνη.

Πριν ξεκινήσει η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μάλλον θέλησε να τον... πικάρει και πήρε στα χέρια του ένα από τα πλακάτ που έγραφαν ΟΧΙ!

Αμέσως μετά τον Έλληνα πρωθυπουργό το λόγο πήρε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως "περίμενα να ζητήσετε μια συγγνώμη για όσα είπατε" και κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό πως έχει με τις πράξεις του χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων!

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ συνέχισε την επίθεσή του στον Έλληνα πρωθυπουργό, εγκαλώντας (!) τον γιατί... δέχτηκε συγχαρητήρια από τον Φιντέλ Κάστρο για το δημοψήφισμα, λέγοντας πως κάνει... κακές παρέες!

"Τι απαντάτε στους άλλους λαούς της Ευρώπης που έχουν κατώτερους μισθούς από την Ελλάδα" είπε ο Βέμπερ, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βουλγαρία

Κύριε Τσίπρα επιζητάτε τη σύγκρουση κι εμείς τον συμβιβασμό! Θέλετε τη διαίρεση της Ευρώπης" έκλεισε την ομιλία του ο Βέμπερ, που αρκετές φορές διακόπημε από αποδοκιμασίες ευρωβουλευτών, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να παρέμβει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς

Όταν δε ο Βέμπερ τελείωσε την ομιλία του επικράτησε... πανζουρλισμός, με τους Ευρωβουλευτές να τον αποδοκιμάζουν έντονα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom