Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

41 χρόνια από τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος κατά του Μακάριου

Ολο το χρονικό από το πραξικόπημα μέχρι την εισβολή
Η προδοσία της Κύπρου σ΄ ένα έγγραφο-φωτιά!

41 χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την αποφράδα ημέρα του προδοτικού πραξικοπήματος κατά της νόμιμης κυβέρνησης του προέδρου Μακαρίου από τους συνταγματάρχες της Χούντας των Αθηνών και τους ντόπιους υποτακτικούς τους, που άνοιξε τις κερκόπορτες στον Τούρκο εισβολέα για να πατήσει το πόδι του στην Κύπρο και να έχει μέχρι σήμερα υπό την κατοχή του το 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πολιτεία και λαός, με διάφορες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής
καταδικάζουν το έγκλημα και κλίνουν ευλαβικά το γόνυ σε όσους αντιστάθηκαν, αγωνίστηκαν και έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία.

Στις 8:20 το πρωί, ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Επίσης το πρωί, σε ειδική συνεδρία, η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδίκασε το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Η συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής, παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη, του προέδρου της Βουλής της Μάλτας και του υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη, άρχισε με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των νεκρών της αντίστασης.

Ακολούθησε ομιλία του προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, του προέδρου του κοινοβουλίου της Μάλτας Άνγκλου Φαρούτζια, καθώς και αρχηγών ή εκπροσώπων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

«Η σημερινή μαύρη επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος, στρέφει τη μνήμη πίσω σε γεγονότα που ο καθένας καταδικάζει και εύχεται να μην επαναληφθούν», τονίζει ο Νίκος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωσή του για τη μαύρη επέτειο της 15ης Ιουλίου 1974.

Κόμματα και οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν το πραξικόπημα και τιμούν τη μνήμη των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τονίζουν επίσης την ανάγκη για ενότητα και αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, με την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.



Διαβάστε ΕΔΩ όλο το χρονικό από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου μέχρι την Τουρκική εισβολή το πρωινό της 20ης Ιουλίου του 1974

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom