Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Σύνοδος Κορυφής... χωρίς τέλος! - 13 ώρες άκαρπων διαβουλεύεσεων - Νέα συμβιβαστική πρόταση - παραμένουν δύο "αγκάθια"

Τελευταία εξέλιξη είναι ότι στις 7 το πρωί έγινε διάλειμμα για τις τελικές διαβουλεύσεις, όπως έγραψε σε tweet του ο Μαλτέζος πρωθυπουργός
Η Αθήνα θέλει να σταλεί πολιτικό μήνυμα στην ΕΚΤ

Ενα πρωτοφανές θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες από τις 17:00 ώρα Ελλάδας με τον Αλέξη Τσίπρα να καλείται να δεχθεί τη συμφωνία που του προτείνουν οι θεσμοί έχοντας ως μοναδική εναλλακτική να οδηγηθεί η χώρα σε Grexit.

Λίγο μετά τις 5 ξεκίνησε και πάλι η Σύνοδος Κορυφής, μετά από διακοπή σχεδόν τεσσάρων ωρών.

- Τρεις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Τούσκ
- Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει συμβιβαστικό κείμενο, βγήκε από το κάδρο το Grexit
- Ανοιχτά τα θέματα συμμετοχής του ΔΝΤ και της κρατικής περιουσίας


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δύο θέματα παραμένουν ανοιχτά αυτήν την ώρα.

Το πρώτο αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (Μάρτιος 2016) και το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους μέχρι 50 δισ. σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης που βρίσκονται από την Κυριακή στις Βρυξέλλες για επείγουσα Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα θα ξανασυναντηθούν νωρίς σήμερα το πρωί για να συζητήσουν μια συμβιβαστική πρόταση για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για τη χώρα, είπε ένας εκπρόσωπος του επικεφαλής της Συνόδου, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

"Ο κ. Τούσκ στόχευσε σε νέα συνάντηση Κορυφής του eurogroup για την Ελλάδα σε 10 λεπτά με συμβιβαστική πρόταση", είπε ο εκπρόσωπος σε μήνυμά του στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter λίγο μετά τις 5:00 π.μ. ώρα Ελλάδας .


Η Σύνοδος Κορυφής είχε διακοπεί για πάνω από τέσσερις ώρες ενώ ο Τούσκ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ είχαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όλο το παρασκήνιο των τελευταίων 24 ωρών

Για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που φτάσαμε μεσολάβησε ένα αγωνιώδες Eurogroup και μια βασανιστική Σύνοδος Κορυφής.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπήκαν στο κτίριο χωρίς να κάνουν δηλώσεις και αυτό έδειχνε πολλά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήγε αποφασισμένος να δώσει ακόμα και περισσότερα απ όσα μπορούσε αλλά αυτό που συνάντησε ήταν απερίγραπτο. Επίσης, από την πρώτη στιγμή έγινε σαφές ότι όσο και αν συζητούσαν στο Eurogroup την τελική απόφαση θα την έπαιρναν οι ηγέτες.

Το στίγμα των όσων θα ακολουθούσαν το έδωσε ο Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος ζήτησε από τους Έλληνες να ψηφίσουν μετρα και η Ευρώπη θα ήταν στο πλευρό τους.

Ο ξένος Τύπος άρχισε να κρατάει μια πιο φιλοευρωπαϊκή στάση και να αποθεώνει τον Τσακαλώτο μέσω των ίδιων του των συναδέλφων!

Και φτάνουμε στο καταμεσήμερο που ζητούνταν από την ελληνική κυβέρνηση.

To Politico, δημοσιεύει τη λίστα των προαπαιτούμενων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα μέχρι την Τετάρτη, προκειμένου να πάρει τη χρηματοδότηση.
1. Εξορθολογισμός του ΦΠΑ
2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης
3. Βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος
4. Θέσπιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
5. Διασφάλιση της νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
6. Πλήρης εφαρμογή της αυτόματης περικοπής δαπανών
7.  Υιοθέτηση της οδηγίας για Ανάκαμψη των τραπεζών
8. Ιδιωτικοποίηση στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)
9. Αποφασιστική δράση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
10. Ανεξαρτησία του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ
11. Αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης
12. Επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα (στο έγγραφο αναφέρονται ως θεσμοί)

Λίγη ώρα αργότερα και ενώ οι ηγέτες άρχισαν να φτάνουν για την Σύνοδο Κορυφής, άρχισε να κάνει τον γυρο των δημοσιογραφικών γραφείων το κείμενο που συνέταξε το Eurogroup το οποίο περιελάμβανε πολύ σκληρά μέτρα για την Ελλάδα.

Και όχι μόνο αυτό. Περιελάμβανε έστω και μέσα σε αγκύλες το σχέδιο Σόιμπλε για προσωρινό 5ετες Grexit!

Η Σύνοδος Κορυφής άρχισε στις 17.30 το απόγευμα με τους χειρότερους οιωνούς. Η Άνγκελα Μερκελ φτάνοντας στην Σύνοδο ήταν πιο σκληρή από άλλες φορές με άλλους ηγέτες να ξορκίζουν με τις δηλώσεις τους το Grexit.

Και φτάνουμε στην πρώτη διακοπή για διαβουλεύσεις και εκεί συμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσιπρας δέχθηκε σκληρά βασανιστήρια τουλάχιστον από την πλευρά της Μέρκελ.

Την συνάντηση Τσίπρα με Μερκελ , Ολάντ και Τούσκ, ο Guardian την περιέγραψε ως «εικονικό πνιγμό» του Έλληνα πρωθυπουργού. Η Μέρκελ ήταν παραπάνω σκληρή από όσο έχει υπάρξει ποτέ και από την άλλη ο Ολάντ θέλοντας να παίξει τον ρολο του γεφυροποιού τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ότι πρέπει να σωθεί και η Ελλάδα και το ευρώ.

Οι ώρες περνούσαν και οι πληροφορίες μέσα από την Σύνοδο Κορυφής ήταν λιγοστές.

Η Αθήνα θέλει να σταλεί πολιτικό μήνυμα στην ΕΚΤ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στη σημερινή σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης είναι να σταλεί πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ότι η Ελλάδα οδεύει προς μία συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, με αυτόν τον τρόπο, η ΕΚΤ θα μπορέσει να αυξήσει άμεσα τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δίνεται μάχη επί πολλών ζητημάτων που αναφέρονται στο κείμενο που κατέθεσε το Eurogroup.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο στο Eurogroup όσο και στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, η κατάσταση ήταν και παραμένει πολωμένη, με τα κράτη-μέλη διχασμένα. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, που τηρούν πολύ σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας και άλλες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Σεισμός στο twitter:ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ αυτό που γίνεται στις Βρυξέλλες

Στις 00.30 έγινε η δεύτερη διακοπή για διαβουλεύσεις πάλι με την ίδια σύνθεση και όλοι άρχισαν να ασχολούνται με το twitter. Εκεί είχε γίνει ένα θαύμα στο οποίο στάθηκαν και πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές.
Παγκόσμιο trend στο Twitter: Πρώτη φορά #ThisIsACoup χωρίς τανκ!

Το hashtag #ThisIsACoup είχε γίνει νούμερο ένα trend παγκοσμίως! Για χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αυτό που συνέβαινε στις Βρυξέλλες ήταν ένα πραξικόπημα και αυτό έστελνε ένα μήνυμα σ’ εκείνους που διαπραγματεύονταν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το ''#This is a coup'' έχει φτάσει τα 100.000.000 μηνύματα στο Twitter, μιας και χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου χρησιμοποιούν τις τελευταίες ώρες το hashtag, που σημαίνει «Αυτό είναι Πραξικόπημα».

Αξίζει να σημειωθεί πως με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες στηλιτεύουν τις απαιτήσεις της Γερμανίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αναφέροντας ότι ουσιαστικά στοχεύει στην ανατροπή της ελληνικής κυβέρνησης.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom