«Βροχή» τα περιστατικά γρίπης, ιώσεων και covid. «Κόπωση» στο Νοσοκομείο Αγρινίου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Καθημερινά περί τα 150 άτομα προσέρχονται στα Επείγοντα. Γέμισε με ασθενείς η Παθολογική Κλινική. Τι λένε ο Διοικητής του Νοσοκομείου και ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Αυτή την περίοδο οι ιώσεις, η γρίπη, ο κορονοϊός, αλλά και το απλό κρύωμα βρίσκονται σε έξαρση, ενώ η επαναλειτουργία των σχολείων αναμένεται να «οξύνει» περεταίρω την κατάσταση, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.
Η δύσκολη αυτή περίοδος «αποτυπώνεται» σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, αλλά και σ’ αυτό του Αγρινίου όπου η προσέλευση ασθενών έχει αυξηθεί ιδιαίτερα και αυτό «αποτυπώνεται» ακόμη και στους «αριθμούς».
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου Μιχαήλ Σερασκέρης και ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Μάκης Αραβανής μιλούν στη «Σ» για την αύξηση που υπάρχει στην προσέλευση πολιτών στο Νοσοκομείο.
Η μεγάλη αύξηση έχει δυσκολέψει την κατάσταση, την καθημερινότητα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με όλους όμως να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την εξυπηρέτηση και την περίθαλψη των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σερασκέρης επεσήμανε:
Ο Μιχαήλ Σερασκέρης
«Πιεζόμαστε, αλλά δεν έχουμε τόσες πολλές νοσηλείες, έχουμε μόνο πολλά περιστατικά στα επείγοντα. Προσέρχεται κόσμος και έχει διπλασιαστεί η κίνηση των επειγόντων. Έρχονται γύρω στους 150 ανθρώπους την ημέρα, παραπάνω δηλαδή απ’ όσους έρχονταν, αλλά η κατάστασή τους είναι καλή. Δηλαδή παρά τον πυρετό παίρνουν την κατάλληλη συνταγή για τα φάρμακά τους και αναχωρούν συνήθως. Δεν είναι απειλητικές για την υγεία ευτυχώς οι ιώσεις αυτές αυτή την στιγμή, όπως ήταν ο κορονοϊός στην αρχή που παρουσιάστηκε.
Υπάρχουν δηλαδή ασθενείς με γρίπη τύπου Α, τύπου Β, ΗΝ1, covid. Η εικόνα αυτή της αύξησης ξεκίνησε περίπου εδώ και 3 εβδομάδες. Η Παθολογική έχει αύξηση στις νοσηλείες της τάξεως του 10%, αλλά δεν οφείλεται τόσο στην γρίπη, αλλά στον συνδυασμό υποκείμενων νοσημάτων και γρίπης. Δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση και αντέχουμε. Μας προκαλεί βέβαια ιδιαίτερη κόπωση.
Το προσωπικό του Νοσοκομείου Αγρινίου αυτή την στιγμή, όλο μαζί, έχει φτάσει σε έναν αριθμό ρεκόρ των 800 ατόμων. Αυτό οφείλεται στους επικουρικούς, στις προσλήψεις που έχουν γίνει λόγω των διατάξεων του covid κλπ. Ακόμη και στην Παθολογική μαζί με τους ειδικευόμενους έχουν γύρω στα 15 άτομα, υψηλά δηλαδή νούμερα. Δεν παύει όμως να δέχεσαι και πιέσεις από τη νοσηρότητα. Καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, όμως αντέχουμε και φαίνεται πως θα το ξεπεράσουμε».
Μ. Αραβανής: Ζητήσαμε ενίσχυση, δεν προλαβαίνουμε να ανταποκριθούμε
Ο Μάκης Αραβανής
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Μάκης Αραβανής τόνισε: «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η προσέλευση είναι πολύ μεγάλη από όλες τις ηλικίες. Μεγάλη προσέλευση και νοσηλείες έχουμε και στο παιδιατρικό τμήμα εκτός από το παθολογικό. Αυτή την στιγμή ο Μ.Ο. στην Παθολογική κλινική είναι περίπου στους 60 με 65 ασθενείς και περίπου στους 10 με 15 οι ασθενείς στην κλινική covid.
Έρχονται και βαρέως πάσχοντες και ασθενείς τρίτης ηλικίας, αλλά και νεότερες ηλικίες με λοιμώξεις του αναπνευστικού που χρίζουν νοσηλείας. Είναι επιθετικότερες σε σχέση με άλλες χρονιές οι ιώσεις, όλες οι ιώσεις, καθώς έχει επηρεάσει και η καραντίνα που ο κόσμος δεν είχε έρθει σε επαφή. Αυτό μας έχει οδηγήσει να έχουμε φτάσει σε τέτοια νούμερα νοσηλευόμενων ασθενών, που έχει σαν αποτέλεσμα να φιλοξενούνται ασθενείς της παθολογικής σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου, όπως στην Καρδιολογική, την Χειρουργική, την Ορθοπεδική, προκειμένου να βρεθεί κρεβάτι.
Οι συνθήκες είναι δύσκολες, διότι οι εναπομείναντες παθολόγοι είναι 4, ενώ μια συνάδελφος έχει μετακινηθεί προσωρινά. Πέντε δηλαδή άτομα να έχουν στην πλάτη τους του νοσηλευόμενους ασθενείς, τους ασθενείς του covid, το Τμήμα Επίγονων Περιστατικών και πρέπει να είναι και όπου αλλού κληθούν για εκτίμηση της ειδικότητάς τους σε άλλες κλινικές του Νοσοκομείου.
Είχαμε ήδη αναφέρει στη Διοίκηση από τον Οκτώβριο όταν συνταξιοδοτήθηκε ο Διευθυντής και παραιτήθηκε ένας συνάδελφος ότι χρειαζόμαστε ενίσχυση. Μαζί με τις δύο παθολόγους που είναι σε κύηση και είναι εκτός εργασίας πως δεν είναι δυνατόν να βγει το πρόγραμμα και να μην είναι επισφαλές; Δεν εισακουστήκαμε και δεν γνωρίζω πόσο θα αντέξουμε. Αυτό συμβαίνει και σε άλλα νοσοκομεία, αλλά το ζήτημα είναι για εμάς, για το δικό μας νοσοκομείο.
Ζητήσαμε ενίσχυση. Ζητάμε άμεσα να ενισχυθεί το ΤΕΠ με γιατρούς, καθώς εκεί υπάρχει μεγάλη προσέλευση και ο κόσμος περιμένει. Δεν προλαβαίνουμε να ανταποκριθούμε. Στην Παιδιατρική είναι επίσης βεβαρημένη η κατάσταση και επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι με απόφαση της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ υπήρχε μετακίνηση τρίμηνη μόνιμου παιδιάτρου στην Πάτρα, όπου αποδυνάμωσε την κλινική του Νοσοκομείου του Αγρινίου. Τώρα θα ολοκληρωθεί η μετακίνηση και ελπίζουμε να μην ανανεωθεί, ώστε να ενισχυθεί η κλινική στο Αγρίνιο. Αν ανανεωθεί θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Αγρινίου.
Δεν πρόκειται να αποκλιμακωθεί η κατάσταση το επόμενο δίμηνο περίπου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν και ήδη έχουμε ξεπεράσει τα όρια της σωματικής και ψυχολογικής κούρασης».
Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα “Συνείδηση”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου