Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

“Μπόνους” σε όσους… «ξετρυπώσουν» φοροφυγάδες - Τα ποσά που θα “μοιράζει” το κράτος


Αμοιβή σε όσους πολίτες «ξετρυπώσουν»… φοροφυγά με το κινητό τους θα δίνει το Υπουργείο Οικονομικών: Το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να ενθαρρύνει τη χρήση της ειδικής εφαρμογής Appodixi για έξυπνα κινητά -μέσω της οποίας εντοπίζονται «μαϊμού» αποδείξεις – υιοθετεί μια λίστα με «μπόνους» τα οποία και θα καταβάλλει υπό προϋποθέσεις στους πολίτες. Αρκεί βέβαια εκείνοι να έχουν αναλάβει τον ρόλο του «ντετέκτιβ» για λογαριασμό του Κράτους και των ελεγκτικών υπηρεσιών του!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Νέα «δολώματα» ρίχνει για να πιάσει «λαβράκια» φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών: Αποφάσισε να μοιράζει χρηματικά ποσά ώστε να πείσει τους πολίτες με έξυπνες εφαρμογές στα κινητά να σκανάρουν αποδείξεις και να εντοπίζουν το «μαύρο χρήμα»!

Πώς ένας πολίτης μετατρέπεται σε … φορο-ελεγκτή

Με μια ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, η οποία και αποκαλείται Appodixi για «smart» κινητά τηλέφωνα κάθε πολίτης θα μπορεί να αναλαμβάνει τον ρόλο του «ελεγκτή», καθώς θα είναι σε θέση να ελέγχει την εγκυρότητα κάθε χάρτινης απόδειξης η οποία εκδίδεται με κωδικό QR. 

Συγκεκριμένα, θα χορηγείται μπόνους σε όσους «ξεσκεπάσουν» μέσω της εφαρμογής παράνομες «εικονικές» αποδείξεις, που εκδίδονται από κυκλώματα φοροδιαφυγής με «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές.

Εάν προκύψει ότι η χάρτινη απόδειξη που τους δόθηκε είναι «μαϊμού» θα καταβάλλεται χρηματική επιβράβευση, ως πολλαπλάσιο της αξίας της «απόδειξης» που τυχόν εντοπίσουν  και μέχρι κάποιο όριο (για παράδειγμα ποσό που μπορεί να προσεγγίζει τα 500 ευρώ).

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για να δοθεί αυτή η αμοιβή είναι h αναφορά της απόδειξης, οδηγήσει σε βεβαίωση προστίμου για παραβάσεις που αφορούν επέμβαση ή παραποίηση φορολογικών μηχανισμών ή για μη διασύνδεση της ταμειακής με την ΑΑΔΕ.

Πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή για έξυπνα κινητά

Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο χρήστης, μέσω της κάμερας του κινητού, σκανάρει τον κωδικό QR της απόδειξης.

Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα αντίστοιχα μηνύματα:

  • Ότι η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζει και τα στοιχεία της απόδειξης, δηλ. τον αριθμό της ταμειακής, το ΑΦΜ της επιχείρησης, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, την αξία της συναλλαγής και τον ΦΠΑ, και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου.
  • Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.
  • Ότι η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.
  • Ότι ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Πώς γίνεται η αναφορά στα κεντρικά του ΥΠΟΙΚ 

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:

  1. Να τραβήξει φωτογραφία  της απόδειξης.
  2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
  3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
  4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος.

Η εφαρμογή λειτουργεί σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά. Θα είναι διαθέσιμη για τους πολίτες σε λίγες ημέρες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google play (για κινητά android) και ΑppStore (για κινητά IOS, δηλαδή της Apple).

Πηγή: enikonomia.gr

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom