Το κόλπο δούλεψε πάνω στην «τρύπα» του συστήματος ελέγχου και διασταύρωσης της Περιφέρειας Κρήτης - Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για το modus operandi της κομπίνας του 1,2 εκατ. ευρώ Την «τρύπα» του συστήματος ελέγχου της Περιφέρειας Κρήτης φαίνεται ότι εκμεταλλευόταν ο διαμεσολαβητής μεταβίβασης οχημάτων, προκειμένου να στήσει τη «φάμπρικα» με τη μη καταβολή του παραβόλου για χιλιάδες μεταβιβάσεις αυτοκινήτων και δικύκλων στο Ηράκλειο, όπως αποκάλυψε χθες, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, το neakriti.gr. Το σύστημα της Περιφέρειας Κρήτης εκ του αποτελέσματος της μεγάλης απάτης σε βάρος της από ιδιώτη επαγγελματία φαίνεται ότι είχε κενό ως προς τον έλεγχο και τη διασταύρωση εσόδων και διοικητικών πράξεων επί παραβόλω!
Δηλαδή, το Ταμείο δεν ήξερε πόσες μεταβιβάσεις είχαν γίνει, ώστε να διασταυρώσει αν αυτά που εισέπραξε αντιστοιχούσαν στις διοικητικές πράξεις που είχαν εκτελεστεί. Την ίδια ώρα, η έρευνα στρέφεται και σε άλλη κατεύθυνση, ώστε να διαπιστωθεί ή όχι αν ο ιδιοκτήτης του γραφείου διεκπεραίωσης μεταβιβάσεων είχε και συνεργό ή έστω βοήθεια και αν αυτή προερχόταν εκ των έσω!
Η υπόθεση με τη μεγάλη απάτη, όπως παραδέχτηκε χθες, μια μέρα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Συριγωνάκης σε γραπτή δήλωσή του, βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα, ενώ ήδη το ΣΔΟΕ φαίνεται ότι κάνει «φύλλο και φτερό» μεταβιβάσεις και ταμείο, καθώς εκτιμάται ότι ο ιδιοκτήτης του γραφείου μεταβίβασης Ι.Χ. στο Ηράκλειο που έστησε τη «μηχανή» προσπορίστηκε από τη μη απόδοση του πλήρους ποσού των παραβόλων μεταβίβασης πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια, το ποσό που ως τώρα στοιχειοθετείται από την έρευνα του ΣΔΟΕ φτάνει το 1,2 εκατ. ευρώ.
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το ποσό αυτό ως το τέλος της έρευνας δεν αποκλείεται να εκτοξευτεί στο διπλάσιο και το τριπλάσιο, γεγονός που γεννά πολλά ερωτηματικά στις ελεγκτικές Αρχές για το βάθος του χρόνου που ο ιδιοκτήτης του γραφείου μεταβίβασης Ι.Χ. έκανε μεταβιβάσεις και δεν απέδιδε το παράβολο, όμως προσκόμιζε στο Μηχανολογικό αποδείξεις τραπέζης, τις οποίες είχε «πειράξει» αλλάζοντας το τελικό ποσό καταβολής.
«Χαλκευμένες» αποδείξεις
Ο εν λόγω ιδιοκτήτης του γραφείου μεταβίβασης Ι.Χ. (διαμεσολαβητής ή διεκπεραιωτής) δεν απέδιδε το παράβολο μεταβίβασης στην Περιφέρεια, «χαλκεύοντας» τις αποδείξεις της τράπεζας που υπέβαλε στο Γραφείο Μεταβίβασης του Μηχανολογικού. Συγκεκριμένα, αν μία μεταβίβαση στοίχιζε 135 ευρώ, εκείνος κατέβαλλε μέσω ΑΤΜ σε IBAN της Περιφέρειας Κρήτης τα 35 ευρώ. Λάμβανε απόδειξη από το μηχάνημα και εν συνεχεία είχε βρει τον τρόπο να προσθέτει έναν άσο από μπροστά, κάνοντας τα 35 ευρώ να φαίνονται 135 στην απόδειξη.
Εν συνεχεία προσκόμιζε την απόδειξη αυτή μαζί με τον πλήρη φάκελο των δικαιολογητικών που απαιτούνταν από τον νόμο στο Γραφείο Μεταβίβασης Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης και πετύχαινε τη μεταβίβαση. Τα 100 ευρώ από τα 135 που του είχε καταβάλει ο κάθε πολίτης τα έβαζε στην τσέπη «μαύρα» και αφορολόγητα, ζημιώνοντας το Δημόσιο αλλά και τους πελάτες του, όπως είναι δυνατό να αντιληφθεί κάποιος.
Κατέθετε 5 ευρώ και τα «έκανε» 75!
Τα στοιχεία που έρχονται στο φως γύρω από την πολύκροτη υπόθεση του Μηχανολογικού Ηρακλείου είναι ακόμη πιο συγκλονιστικά στις λεπτομέρειές τους! Ο διαμεσολαβητής που ενέχεται στην υπόθεση δε δίσταζε να καταθέτει ακόμη και 5 ευρώ υπέρ της Περιφέρειας Κρήτης, να λαμβάνει την απόδειξη από το ΑΤΜ και εν συνεχεία, έχοντας τον τρόπο, να αναγράφει πάνω στην εκτυπωμένη απόδειξη και ένα 7, ώστε τα 5 ευρώ να φαίνονται 75!
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ως τώρα οι περισσότερες χαλκευμένες αποδείξεις τραπέζης που έχει εντοπίσει ο έλεγχος αφορούν σε παράβολα των 75 και 135 ευρώ, που σημαίνει ότι γινόταν με όλες τις μεταβιβάσεις το κόλπο, αυτοκινήτων και δικύκλων. Να σημειωθεί ότι το παράβολο αυτό είναι ένας πόρος που πάει απευθείας στην Περιφέρεια και δεν αποδίδεται στο Δημόσιο.
Μηνιαίως 15.000-20.000 ευρώ
Την ίδια στιγμή, τα πρώτα στοιχεία της υπόθεσης δείχνουν ένα βάθος χρόνου της απάτης περίπου 10 ή 11 ετών. Ωστόσο, αυτό μένει να αποδειχτεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κέρδος από τα παράβολα για τον διαμεσολαβητή έφταναν περίπου 15.000 με 20.000 ευρώ τον μήνα.
Συνεπώς αυτό σημαίνει ότι είχε μεγάλο πελατολόγιο και χειριζόταν πολλές υποθέσεις μεταβίβασης, λαμβάνοντας από τους πελάτες εξ ολοκλήρου το ποσό των παραβόλων, αλλά αποδίδοντας ένα μικρό μέρος αυτών στα ταμεία της Περιφέρειας Κρήτης.
Στο ΑΤΜ του Μηχανολογικού
Ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι αυτό που αφορά στις συναλλαγές που έκανε ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης γραφείου μεταβίβασης οχημάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειονότητα των αποδείξεων που ελέγχονται ως «πειραγμένες» αφορούν συναλλαγές που έγιναν σε ΑΤΜ το οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο εντός του κτηρίου του Μηχανολογικού. Τις αποδείξεις αυτού του μηχανήματος «πείραζε» και εν συνεχεία κατέθετε στο Γραφείο Μεταβιβάσεων.
Πολίτης ανακάλυψε την απάτη
Χάρη στην παρατηρητικότητα ενός πολίτη, ο οποίος ήταν πελάτης του συγκεκριμένου γραφείου διεκπεραίωσης, φαίνεται ότι αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κομπίνα του διαμεσολαβητή επαγγελματία.
Οι πηγές αναφέρουν ότι ένας πολίτης που είχε κάνει μεταβίβαση και είχε απόδειξη των τελών που του πλήρωσε ο διαμεσολαβητής παρατήρησε στην απόδειξη ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φαίνεται ότι παρατήρησε πως ο άσος που είχε προστεθεί από το χέρι του διαμεσολαβητή στην απόδειξη δε βρισκόταν στην ίδια ευθεία με το υπόλοιπο ποσό. Τότε μετέβη στο Μηχανολογικό και απευθύνεται σε υπάλληλο. Ελέγχουν την πρωτότυπη απόδειξη και τη φωτοτυπία και εντοπίζουν αλλοίωση.
Ενημερώνεται η τράπεζα που έχει τοποθετήσει το ΑΤΜ στο Μηχανολογικό να ελέγξει το μηχάνημα μήπως και κάτι δεν πάει καλά στην εκτύπωση. Τότε βρίσκεται ότι άλλο ποσό γράφει η απόδειξη κι άλλο ποσό έχει κατατεθεί. Είναι η στιγμή πλέον που μπαίνει το ΣΔΟΕ για έλεγχο και αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι.
Πέντε σημεία-ερωτήματα
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της κομπίνας και πώς βρήκε «τρύπα» στο σύστημα για να στηθεί, αξίζει να αναφερθούν τα ακόλουθα:
Την απάτη ανακαλύπτει πολίτης και ενημερώνει την υπηρεσία. Δηλαδή ποτέ η υπηρεσία δεν είχε κάνει ουσιαστικό έλεγχο στο τι παραλαμβάνει;
Το ΣΔΟΕ φαίνεται να εντοπίζει προς το παρόν ζημιά 1,2 εκατ. ευρώ, όμως η εκτίμηση κάνει λόγο ακόμη και για τριπλάσια ποσά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ελέγχεται αν το κόλπο είχε στηθεί μόνο από τον ίδιο ή υπήρχε συνεργός ή ακόμη οποιαδήποτε άλλη βοήθεια εσωτερικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης.
Το σύστημα στην Περιφέρεια Κρήτης εμφανίζεται διάτρητο. Διαπιστώνεται παντελής έλλειψη φίλτρων ελέγχων και διασταύρωσης. Δηλαδή το Ταμείο ήξερε πόσα εισέπραττε από μεταβιβάσεις και πόσες ήταν αυτές που γίνονταν; Οι αποδείξεις που προσκομίζονταν στο Γραφείο Μεταβίβασης αντιστοιχούσαν ως προς το φυσικό χρήμα που εισέρρεε στο ταμείο; Το υπουργείο Μεταφορών καταγράφει τον ετήσιο αριθμό μεταβιβάσεων, όχι τους πόρους. Θα έπρεπε η Ταμειακή Υπηρεσία να ρωτάει ή να πει το Γραφείο Μεταβιβάσεων πόσες διοικητικές πράξεις είχαν γίνει για να γίνει αντιστοίχιση.
Επιπλέον, γίνεται έλεγχος αν υπήρχε ξεχωριστός κωδικός για τις μεταβιβάσεις ή ένας κωδικός για όλες τις πληρωμές προς την Περιφέρεια. Αν υπήρχε ξεχωριστός κωδικός, το αποτέλεσμα των ελέγχων θα μπορεί να εξαχθεί γρήγορα. Αν όχι, σημαίνει ότι θα πρέπει να ελεγχθούν μία-μία οι αποδείξεις και οι πληρωμές.
Πλήρης επιβεβαίωση της «ΝΚ» - Στον εισαγγελέα έστειλε την υπόθεση η Περιφέρεια Κρήτης
Στο μεταξύ, χθες, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «ΝΚ» η Περιφέρεια Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ που ήρθε στο φως.
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης μαζί με τη δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Συριγωνάκη είναι η ακόλουθη:
«Στελέχη της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Ηρακλείου, μετά από ενδελεχή έλεγχο, κατέγραψαν ενδείξεις παρανομίας από γραφείο διεκπεραίωσης υποθέσεων του Δημοσίου στο Μηχανολογικό της Π.Ε. Ηρακλείου. Η υπόθεση οδηγήθηκε για πλήρη έρευνα στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης έκανε την παρακάτω δήλωση: “Πριν από 15 μέρες περίπου, στελέχη της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, διεξάγοντας ενδελεχή έλεγχο, εντόπισαν παρατυπίες-παρανομίες που γίνονταν από γραφείο διεκπεραίωσης. Άμεσα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Είμαστε σε συνεργασία με τις ελεγκτικές Αρχές, παρέχοντας κάθε διευκόλυνση στο έργο τους. Έχουν ξεκινήσει οι σχετικοί έλεγχοι και αναμένουμε τα πορίσματά τους”».
Από:Συμβουλάκης Λευτέρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου