Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Πύργος: Κινηματογραφική καταδίωξη και «μάχη» μεταξύ ΡΟΜΑ και Αστυνομικών


Άμεσα και θετικά αποτελέσματα φέρνει το τελευταίο διάστημα όσον αφορά την παραβατική συμπεριφορά των ΡΟΜΑ η ειδική ομάδα (καταστολής) που έχει συσταθεί σχεδόν δυο μήνες και ενεργεί στους δρόμους της πόλης από τις αρχές Μαΐου.

Μάλιστα, οι άνθρωποι που απαρτίζουν τη συγκεκριμένη ομάδα μαζί με συναδέλφους τους από άλλες υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας, ανταποκρίθηκαν προχθές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε δυο περιστατικά συλλαμβάνοντας τους δράστες.

Ειδικότερα, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης και συγκεκριμένα στις 16:30μμ., ένας ΡΟΜΑ που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές και είναι γνωστός με το παρατσούκλι «MacGyver» (σ.σ. Μαγκάιβερ), κατάφερε να εισέλθει σε επιχείρηση της πόλης του Πύργου επί της οδού Καπετάν Γιώργη.

Με θράσος και με το πάσο του!

Ο εν λόγω δράστης βρέθηκε έξω από την επιχείρηση ώρα κατά την οποία ήταν κλειστή και γνωρίζοντας πως έχει αρκετή ώρα μέχρι να έρθουν οι ιδιοκτήτες για να την ανοίξουν και πάλι, δεν έκανε βιαστικές κινήσεις.

Μάλιστα, όταν έβλεπε κόσμο να περνά από το δρόμο έκανε διάφορες κινήσεις προκειμένου να μη γίνει αντιληπτή η ενέργειά του. Με ένα κατσαβίδι κατάφερε και παραβίασε την πόρτα σπάζοντας το τζάμι. Μόλις βρέθηκε εντός του καταστήματος όχι μόνο δεν έκανε γρήγορα, αλλά με θράσος φαίνεται πως χαιρετούσε και την κάμερα σύμφωνα με πηγές. 

Μόλις βρήκε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό το οποίο ανέρχεται στις 3.000 ευρώ, ο δράστης τράπηκε σε φυγή και άμεσα άρχισαν οι αναζητήσεις από τις αστυνομικές αρχές και συγκεκριμένα από την ΟΠΚΕ σε διάφορους καταυλισμούς.

Η καταδίωξη και η μάχη για τη σύλληψη

Τα ίχνη του μετά από καταδίωξη εντοπίστηκαν στην περιοχή Βιδιά, με τους άνδρες της υπηρεσίας να εισβάλλουν για τη σύλληψή του και τους ομόφυλούς του να προβάλλουν αντίσταση κατά των αρχών, ρίχνοντάς τους πέτρες. 

Ωστόσο παρά τις ενισχύσεις που ζητήθηκαν, οι άνδρες της Ο.Π.Κ.Ε. δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο κατάφεραν να συλλάβουν το δράστη και να τον απομακρύνουν από τον καταυλισμό.

Άμεσα τον οδήγησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου και από τις έρευνες που έγιναν το ποσό δεν βρέθηκε. Παράλληλα, η προανάκριση στην οποία προχώρησαν οι άνθρωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης έφερε στο φως της δημοσιότητας ακόμα μια απόπειρα κλοπής του ίδιου σε άλλη γνωστή επιχείρηση της πόλης.

Δεύτερη καταδίωξη και σύλληψη

Ένα δεύτερο περιστατικό συνέβη λίγη ώρα αργότερα στην οδό Κοκκίνου. Συγκεκριμένα, ένας ακόμα ΡΟΜΑ εντόπισε στο εσωτερικό σταθμευμένου οχήματος ένα τσαντάκι. Αφού κατάφερε να παραβιάσει το όχημα, άρπαξε το τσαντάκι που περιείχε 530 ευρώ και διάφορα σημαντικά έγγραφα και τράπηκε σε φυγή. 

Άμεσα κλήθηκαν στο σημείο άνθρωποι της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι αναζήτησαν τον ύποπτο σε στενά γύρω από το σημείο που έγινε το περιστατικό. Οι έρευνες οδήγησαν τους ανθρώπους της Αστυνομίας στον καταυλισμό που υπάρχει στο Ινστιτούτο ΑΣΟ απέναντι από το δημοτικό στάδιο του Πύργου.

Στο σημείο κατέφθασαν ενισχύσεις και η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία χάρη στην άριστη συνεργασία ανθρώπων της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της Ο.Π.Κ.Ε. και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, συλλαμβάνοντας το δράστη δίχως να υπάρξει κάποια αντίδραση όπως στην παραπάνω περίπτωση. Από τις έρευνες, βρέθηκε πάνω στο δράστη το ποσό των 100 ευρώ το οποίο και κατασχέθηκε.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ο εν λόγω δράστης είχε βγει ελάχιστο διάστημα πιο πριν από τη φυλακή, στην οποία είχε βρεθεί λόγω της εμπλοκής του σε επεισόδιο με ενεργό πολίτη του Πύργου.

Αποτελεσματική και με δυναμική

Ένα σημαντικό κεφάλαιο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι η ειδική ομάδα που έχει συγκροτηθεί εδώ και σχεδόν δυο μήνες, ύστερα από διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και υπό την καθοδήγηση του Αστυνομικού Διευθυντή Ηλείας, Ταξίαρχου Μιχάλη Οικονομόπουλου.

Πρόκειται για μια μεικτή ομάδα που αποτελείται από επίλεκτους άνδρες των μάχιμων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας και πιο συγκεκριμένα από την Ο.Π.Κ.Ε., την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πύργου, την Τροχαία Πύργου και την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Σκοπός της ομάδας αυτής είναι η εμφανής αστυνόμευση, η πρόληψη και η καταστολή παραβατικότητας συγκεκριμένων ομάδων.

Η αστυνόμευση της συγκεκριμένης ομάδας γίνεται για κάθε είδους παράβαση, από τη λιγότερο έως την πολύ σοβαρή, ενώ όσον αφορά τα σημεία που γίνεται η εμφανής αστυνόμευση είναι σε κοντινά σημεία σε αθλητικά κέντρα ώστε να αποτρέπεται η προσέγγιση πολιτών από δράστες, σε λαϊκές αγορές και σε άλλα επικίνδυνα σημεία.

Ο τρόπος λειτουργίας

Η ειδική ομάδα λειτουργεί με σχεδιασμό και χαρτογράφηση της εγκληματικότητας είτε σε δήμους, είτε σε ομάδες. Συγκεκριμένα, οι έρευνες εστιάζονται σε πρόσωπα ή σε συγκεκριμένες περιοχές δήμων. 

Υπάρχει μια επιτελική ομάδα που χαρτογραφεί την εγκληματικότητα σε κάποια περιοχή τόσο πριν την επέμβαση της ειδικής ομάδας, όσο και μετά από αυτή προκειμένου να εξακριβωθεί αν το ποσοστό εγκληματικότητας μειώθηκε. 

Παράλληλα, γίνονται στοχευμένες επεμβάσεις από πολυάριθμες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. σε καταυλισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα κινείται συγκεκριμένες ημέρες και ώρες όπου έχουν παρατηρηθεί τα περισσότερα περιστατικά.

Θετικά αποτελέσματα

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα κρίνονται άκρως θετικά, αφού η ομάδα αυτή όχι μόνο έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην πόλη, αλλά έχει φτάσει αισίως σε περισσότερες από 40 συλλήψεις σε διάστημα περίπου ενός μήνα, μιας και ξεκίνησε το έργο της από τις αρχές του Μαΐου.

https://www.patrisnews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom