Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Θεσ/κη: Κύκλωμα Ρομά εξαπατούσε ανυποψίαστους ηλικιωμένους και τους «έφαγε» 840.000 ευρώ


Έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας 21 έως 59 ετών - Εμπλέκονται σε σχεδόν 30 υποθέσεις κλοπών - «Μου έκλεψαν 60.000 ευρώ και κοσμήματα» λέει 77χρονη στο protothema.gr.

Ο φόβος και ο τρόμος για τους ηλικιωμένους στην ανατολική Θεσσαλονίκη είχε γίνει η εγκληματική ομάδα που με τη μέθοδο της απασχόλησης και προσποιούμενοι τους τεχνικούς υπαλλήλους, κατάφερναν να «μπουκάρουν» σε δεκάδες σπίτια και να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά και κοσμήματα αξίας.

Οι δράστες, μέλη του κυκλώματος Ρομά, είχαν καταφέρει από τέλη Μαΐου του 2021 έως τέλη Φεβρουαρίου του 2022, να διαπράξουν τουλάχιστον 27 κλοπές, ενώ η αξία της λείας που αποκόμισαν σε χρηματικά ποσά και κοσμήματα, εκτιμάται ότι ξεπερνά στο σύνολο τις 840.000 ευρώ.

Μετά από πολύμηνη, μεθοδική και ενδελεχή έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Χαριλάου - Αναλήψεως, κατάφεραν να εξαρθρώσουν την πολυμελή εγκληματική ομάδα. Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 27 μελών του κυκλώματος, ενώ οκτώ άτομα έχουν ήδη συλληφθεί μετά από την έκδοση σχετικών ενταλμάτων.

Πρόκειται για ημεδαπούς ηλικίας 21 έως 59 ετών, με την πλειοψηφία τους να συνδέεται με συγγενικούς δεσμούς, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Πως δρούσαν τα μέλη του κυκλώματος

Τα μέλη του κυκλώματος – η πλειοψηφία των οποίων έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για συναφή αδικήματα - ενεργώντας από κοινού, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά και έχοντας διακριτούς ρόλους κατά περίπτωση, προσποιούνταν τους τεχνικούς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ανελκυστήρων κ.α. και με την πρόφαση βλάβης εντός της οικίας των υποψήφιων θυμάτων τους, εισέρχονταν στο εσωτερικό απ’ όπου αφαιρούσαν χρηματικά ποσά και κοσμήματα – τιμαλφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντόπιζαν τους ηλικιωμένους – υποψηφία θύματά τους, κυρίως σε λαϊκές αγορές, τους ακολουθούσαν έως τις οικίες τους και στη συνέχεια, πάντα με τη μέθοδο της απασχόλησης, κατάφερναν να αποκτήσουν πρόσβαση στο εσωτερικών των σπιτιών. 

Όταν πλέον ήταν μόνοι με τους ηλικιωμένους, προσποιούμενοι ότι έπρεπε να μετακινήσουν ηλεκτρικές συσκευές για να εντοπίσουν την υποτιθέμενη βλάβη, «εγκλώβιζαν» τα θύματά τους σε διαφορετικό δωμάτιο και έψαχναν ανενόχλητοι στο σπίτι για την λεία τους.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της δράστης τους που προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, είναι η μετακίνηση των δραστών από τις περιοχές κατοικίας τους (Νομός Αττικής, Νομός Μαγνησίας και Διαβατά Θεσσαλονίκης) προς τους στόχους τους που βρίσκονταν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ακόμη και με νοικιασμένα οχήματα από εταιρείες προκειμένου να αποφύγουν πιθανή σύνδεσή τους με αξιόποινες πράξεις.

«Μου έκλεψαν 60.000 ευρώ και κοσμήματα», λέει στο protothema.gr 77χρονη

Μιλώντας στο protothema.gr, μία ηλικιωμένη γυναίκα, θύμα της εγκληματικής οργάνωσης, περιγράφει το πως οι δράστες κατάφεραν να εισβάλουν στο διαμέρισμά της που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας, στην περιοχή της Χαριλάου και να τις αρπάξουν χρήματα και κοσμήματα αξίας 60.000 ευρώ.

Όπως περιγράφει η 77χρονη, όλα έγιναν στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν την «επισκέφτηκε» σπίτι της ένας νεαρός άνδρας κρατώντας ένα βαλιτσάκι και της ανέφερε ότι είναι τεχνικός από εταιρεία φυσικού αερίου που ήρθε για να διορθώσει κάποια διαρροή που εντοπίστηκε στην μονάδα της. «Στην αρχή ήταν μόνος του και μόλις του άνοιξα την πόρτα να περάσει εμφανίστηκε και ένας δεύτερος άνδρας, επίσης νεαρός, μελαχρινός, λεπτός και με «πλούσιο» μαλλί.

Ο «τεχνικός» μου είπε στην αρχή να πάω στο μπαλκόνι, στο σημείο που βρισκόταν η μονάδα του αερίου, για να ετοιμάσω το μέρος και με ακολούθησε. Στη συνέχεια μου είπε πως έχω διαρροή στην βρύση της κουζίνας και με οδήγησε εκεί για να ανοίξω το νερό, το οποίο έτρεχε πάνω στις κατσαρόλες και έκανε θόρυβο – πιθανότατα για να μην ακούω τον συνεργό του που είχε μπει κρυφά στο σπίτι και έψαχνε χωρίς να το γνωρίζω.

Ο δεύτερος μπήκε στην κρεβατοκάμαρα και βρήκε περίπου 60.000 ευρώ και όλα τα χρυσά κοσμήματα που είχα, ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας. Ήταν δύο δαχτυλίδια της μαμάς μου, ένα μενταγιόν χρυσό που είχα αγοράσει με τον πρώτο μου μισθό, δύο αλυσίδες, ένα βραχιόλι και έναν σταυρό, τα οποία εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα λεφτά και τα κοσμήματα που μου πήραν υπολογίζονται πάνω από 70.000 ευρώ», ανέφερε η γυναίκα στο protothema.gr.

Όπως λέει η ηλικιωμένη, ο άντρας που βρισκόταν στην κουζίνα του σπιτιού, όσο ο συνεργός του έψαχνε για την λεία του, είχε μετακινήσει μπροστά στην πόρτα το ψυγείο, με σκοπό η ίδια να μην έχει οπτική επαφή με τα άλλα δωμάτια και να μη μπορεί να μετακινηθεί. 

«Του είπα ‘τι είναι αυτά που κάνεις’ καθώς δεν μου φαινόταν φυσιολογικό. Κάποια στιγμή μου είπε να ανοίξω τον φούρνο και άκουσα έναν θόρυβο. Τότε αυτός έφυγε τρέχοντας από το σπίτι. Μόλις πήγα στην κρεβατοκάμαρα, είδα τα πάντα να είναι άνω κάτω, όπως βλέπουμε στις τηλεοράσεις και έπαθα σοκ. Άρχισα να φωνάζω για βοήθεια, έτρεξαν δύο γειτόνισσες και κάλεσα το 100, ωστόσο τα άτομα είχαν προλάβει να εξαφανιστούν», υπογραμμίζει η 77χρονη.

Στράτος Λούβαρης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom