Αποκάλυψε ότι έχει πωληθεί σε κρατικούς φορείς της Ελλάδας το λογισμικό παρακολούθησης Predator ● Ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ανακοίνωση της εταιρείας ● Δημοσίευμα-κόλαφος από τον Economist για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας ● Κρούσμα λογοκρισίας στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. του Γιάννη Μπασκάκη
Φωτιά στην κυβέρνηση βάζει η ανακοίνωση της Google, η οποία με τον πιο επίσημο τρόπο δηλώνει ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα, διαψεύδοντας έτσι εμφατικά την κυβέρνηση, η οποία δήλωνε ανήξερη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, ισχυριζόταν -επιμένοντας ακόμα και τώρα- ότι «οι ελληνικές Αρχές δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά».
Μένει να δούμε αν ο Γιάννης Οικονόμου θα επαναλάβει τα ίδια και ενώπιον της αντιπροέδρου της Κομισιόν για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, με την οποία έχει ραντεβού την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στριμωγμένη για μια σειρά από ζητήματα σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου. Θέμα για το οποίο κλήθηκε να απολογηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε ανοιχτή συζήτηση που είχε στο Georgetown University κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
Τη σχετική ανάρτηση για την ανακοίνωση της Google, την οποία και παρέθεσε, έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ίδιος ο Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος σημείωσε πως «πλέον και η Google αναφέρει επίσημα ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα και μάλιστα ως λογισμικό επιμόλυνσης και κινητών Android. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν έχει προμηθευτεί το Predator».
Στην ίδια την ανακοίνωση της Google η αναφορά στους κρατικούς φορείς της Ελλάδας είναι ρητή, και συγκεκριμένα σημειώνεται πως «αξιολογούμε ότι οι υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση φορείς που αγοράζουν αυτά τα λογισμικά βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία».
Την ίδια ώρα νέο ράπισμα έρχεται προς την κυβέρνηση για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου και συγκεκριμένα από τον Economist, o οποίος σε άρθρο του με τίτλο «Οι καυγάδες για την ελευθερία του Τύπου επισκιάζουν τα πρόσφατα επιτεύγματα της Ελλάδας» προβάλλει την κατρακύλα της Ελλάδας στην τελευταία θέση των χωρών της Ε.Ε. σε αυτόν τον τομέα, όπως καταγράφεται από την πασίγνωστη πλέον σχετική έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
Κι επειδή μόνο η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να απαξιώσει τόσο τη διεθνή οργάνωση όσο και την έκθεσή της, ο Economist αναδεικνύει την έκθεση, αναφέρεται στις αιτίες της κατρακύλας της χώρας μας, καταγράφει την κυβερνητική ρύθμιση «με την οποία οι δημοσιογράφοι και οι εκδότες υπόκεινται σε ποινή φυλάκισης για διάδοση ψευδών ειδήσεων», αναφέρεται στην ανεξιχνίαστη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και σε άλλες «ανησυχίες» όπως οι κρατικές επιδοτήσεις στα ΜΜΕ ή το γεγονός ότι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις επαναπροωθήσεις μεταναστών από την ελληνική ακτοφυλακή στο Αιγαίο συχνά παρενοχλούνται, ενώ ειδική αναφορά γίνεται βέβαια και στην υπόθεση της παρακολούθησης του Θανάση Κουκάκη, «ενός οικονομικού συντάκτη που διερευνά πιθανή συμπαιγνία μεταξύ τοπικών τραπεζιτών που κατηγορούνται για αδικήματα και εισαγγελέων και δικαστών».
Εν τω μεταξύ, οι νέες εξελίξεις στην υπόθεση Κουκάκη, με την επίσημη ανακοίνωση της Google που διαψεύδει τους σχετικούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισήμανε πως «η αποκάλυψη της Google ότι κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης Predator και μάλιστα και για κινητά με λογισμικό android αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και βάζει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ αυτής της σκοτεινής ιστορίας. Θα διαψεύσει και την Google τώρα ο κ. Οικονόμου; Ή θέλει να πείσει πως οι κρατικές υπηρεσίες προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης μόνο για τον εν λόγω δημοσιογράφο;»
Δεν ξέρει... τίποτα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν τόλμησε βεβαίως να διαψεύσει ευθέως τη Google, επέμεινε όμως, στους ίδιους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, λέγοντας ότι «οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας ούτε έχουν αγοράσει ούτε χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης» και ότι «η ελληνική κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού», ενώ επιχείρησε να υποβαθμίσει την αποκάλυψη της Google, λέγοντας ότι «το κείμενο μιλάει για εκτίμηση (assess) στις αναφορές στις διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ισπανία».
Αλλά βέβαια η ανακοίνωση της Google είναι σαφής και εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση. Την ίδια ώρα πιθανός, αόρατος μέχρι στιγμής, κυβερνητικός δάκτυλος εξ Αθηνών αναζητείται και πίσω από το πρωτοφανές κρούσμα λογοκρισίας στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από την οποία εξαφανίστηκε η ανάρτηση για την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Οι εξηγήσεις της υπηρεσίας επικοινωνίας του Ε/Κ, μετά τον σάλο, ότι το άρθρο «δεν ήταν σύμφωνο με τις συντακτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις υπηρεσίες επικοινωνίας του Κοινοβουλίου», ουδένα έπεισαν.
Ο αντιπρόεδρος του Ε/Κ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε ότι οι ομόλογοί του Οτμαρ Καράς (ΕΛΚ) και Καταρίνα Μπάρλεϊ (Σοσιαλιστές) εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη διαγραφή και ζήτησαν διόρθωση, ενώ και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ζήτησε έρευνα για το περιστατικό λογοκρισίας.
Πάντως χθες, ο γενικός διευθυντής Επικοινωνίας του Ευρωκοινοβουλίου, J. Duch Guillot, απαντώντας στον Δ. Παπαδημούλη, έκανε λόγο για «ατυχές περιστατικό», ουσιαστικά κάλυψε τον χειρισμό διαγραφής της ανάρτησης, αναγνωρίζοντας ωστόσο την αξιοπιστία των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, που «παραμένουν ισχυρός εταίρος του Ευρωκοινοβουλίου».
Φυσικά απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε άνωθεν υπόδειξη, επικαλούμενος απλώς το «πρωτόκολλο» επικοικωνίας του Ε/Κ κατά το οποίο «τα αναρτημένα άρθρα θα πρέπει να εστιάζουν στις αποφάσεις ή τις συζητήσεις του Κοινοβουλίου».
Με αυτά τα δεδομένα, προφανώς μόνο τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το ραντεβού που θα έχει την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα.
Οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις, η έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, η κριτική για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην ελευθερία του Τύπου και για την παρεμπόδιση στο έργο των δημοσιογράφων διαμορφώνουν μια πυκνή ατζέντα επί της οποίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα βρεθεί αναγκαστικά «απολογούμενος», πέρα από τις φιλοφρονήσεις και την εθιμοτυπία της συνάντησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου