Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Αυτοκτονία 14χρονου: Άνοιξαν στόματα για τους νταήδες των Σεπολίων (φωτο)


Οι γονείς κάνουν λόγο για «εκτροφείο βίας» από μαθητές που κουβαλούν στις τσάντες τους σουγιάδες και κροτίδες και επιτίθενται σε συνομηλίκους τους προκειμένου να επιβάλουν τον νόμο του ισχυρού.

Μετά την αυτοκτονία του Μάκη -ανεξαρτήτως αν επρόκειτο τελικά για δυστύχημα- στο 54ο Γυμνάσιο Αθηνών τα στόματα ανοίγουν για τα περιστατικά βίας με θύματα τον ίδιο και άλλους συμμαθητές του.

Γονείς και παιδιά κάνουν λόγο για ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που καλλιεργεί στο σχολείο μια ομάδα παραβατικών ανηλίκων. Το σχολείο βρίσκεται σε ένα «τριεθνές» - ανήκει στα Σεπόλια, ανατολικά είναι η Κολιάτσου και τα Κάτω Πατήσια, δυτικά είναι το Μπουρνάζι.

Η ισχυρή παρουσία μεταναστών σε αυτές τις περιοχές -στις οποίες έχουν αποκτήσει ρίζες- είχε προκαλέσει πριν από οκτώ χρόνια μια «έκρηξη» υποστήριξης στο δημοτικό ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής από τους ψηφοφόρους των Σεπολίων. Παράλληλα, αρκετές ήταν οι ομάδες που δρούσαν στην περιοχή, με ρατσιστικά κίνητρα.

Ωστόσο, η σχολική βία δεν είναι ένα φαινόμενο εστιασμένο στη συγκεκριμένη περιοχή. Μπορεί η Γκράβα να μην είναι μακριά, αλλά του Ζωγράφου και η Καισαριανή είναι. Πριν από δύο χρόνια, το βίντεο με τα άγρια επεισόδια μεταξύ μαθητών από τις συγκεκριμένες περιοχές έδειχνε ότι η βία μεταξύ ανηλίκων δεν έχει συγκεκριμένη αιτία, ούτε αποκλειστικά ρατσιστικά κίνητρα. Η συγκεκριμένη βίαιη ομάδα από το Γυμνάσιο των Σεπολίων φαίνεται ότι «έδρασε» ξανά την Τρίτη , μόλις μία ημέρα μετά τον θάνατο του Μάκη.
Μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ χτυπούν άγρια συνομηλίκους τους. Το βίντεο με τα άγρια επεισόδια μεταξύ μαθητών δείχνει ότι η βία μεταξύ ανηλίκων δεν έχει συγκεκριμένη αιτία, ούτε αποκλειστικά ρατσιστικά κίνητρα

Αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής στο Αλσος Βεΐκου, όταν αρχικά επιτέθηκε φραστικά σε μαθητές άλλου σχολείου (από το 7ο Γυμνάσιο Παγκρατίου) για να βγουν στη συνέχεια ακόμη και μαχαίρια! Θύμα bullying φέρεται πως ήταν και ο 14χρονος, παρότι κάποιοι συμμαθητές και συμμαθήτριές του επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις σχετικές πληροφορίες, λέγοντας ότι «τον Μάκη δεν τον άγγιζαν αυτά».

Οι «νταήδες» του Γυμνασίου των Σεπολίων έβριζαν χυδαία, έφτυναν και πετούσαν νεράντζια στον Μάκη δύο ημέρες προτού βρεθεί απαγχονισμένος στο δωμάτιό του. Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει και αυτές οι καταγγελίες, ωστόσο οι γονείς των παιδιών κάνουν λόγο για ένα σχολείο που αποτελεί «εκτροφείο βίας». Μαχαίρια, σουγιάδες, κροτίδες είναι μερικά από τα «σχολικά» είδη που κουβαλούν αρκετοί μαθητές στις τσάντες τους προκειμένου είτε να συμπλακούν μεταξύ τους είτε να εκφοβίσουν τους συμμαθητές τους.
athlites_pagratio_makis
Οι συναθλητές του στο παγκράτιο προπονούνται και ο Μάκης τους παρακολουθεί καθισμένος στο βάθος δεξιά
pagratio_makis
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένας μαθητής της Α' Γυμνασίου δέχθηκε βίαιη επίθεση από μια ομάδα παιδιών και επέστρεψε σπίτι του με πρησμένο μάτι. «Θα έχανε το μάτι του το παιδί. Γύρισε σπίτι με πρήξιμο σε όλο του το πρόσωπο. Είναι συγκεκριμένα άτομα, τα οποία έχουν μείνει στην ίδια τάξη 2 και 3 χρόνια και σπέρνουν τον τρόμο. Ορισμένοι από αυτούς κουβαλάνε και σουγιάδες. Εχουν φτάσει στο γραφείο του διευθυντή αυτά, αλλά δεν κάνει κανένας τίποτα», λέει στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» η κ. Λόλα, η οποία αναγκάστηκε να καταθέσει μήνυση εις βάρος του σχολείου ώστε να προστατεύσει το παιδί της.

«Πήγε ο εγγονός μου στο σχολείο πρώτη χρονιά και στον μήνα πάνω τού επιτέθηκαν τρεις με σιδηρογροθιά. Το είπαμε στους καθηγητές και ηρεμήσαμε ότι δεν θα ξαναγίνει. Μετά από λίγες ημέρες, τον ξαναχτύπησαν. Το παιδί έχει χάσει τον ύπνο του. Τον πάμε συνοδεία στο σχολείο για να μην πάθει τίποτα χειρότερο», καταγγέλλει η γιαγιά ενός αλλού μαθητή από το 54ο Γυμνάσιο Αθηνών.

Κώστας Στάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom