Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Η ιστορία ενός μπασκετμπολίστα που ξεκίνησε να γίνει αστέρι και κατέληξε να ξαφρίζει τους συμπαίκτες του


Ο διακεκριμένος καλαθοσφαιριστής, πατέρας ενός παιδιού, αλλά με εκρηκτικό χαρακτήρα, έκλεβε πορτοφόλια στα αποδυτήρια για να ικανοποιήσει το πάθος του για τα τυχερά παιχνίδια, μέχρι που τον έπιασαν με κρυφή κάμερα.

Κοίταξε κλεφτά να δει αν οι υπόλοιποι στο παρκέ τον έβλεπαν, πριν φύγει για τα αποδυτήρια με γρήγορο βήμα για να κάνει άλλη μία φορά αυτό που φάνταζε αδιανόητο σε όλους όσοι τον ήξεραν. Μόλις μπήκε πήγε κατευθείαν στο μπουφάν ενός συμπαίκτη του, πήρε τα χρήματα που βρήκε και έφυγε γρήγορα, όπως κάνουν οι κλέφτες όταν μπουκάρουν σε ένα σπίτι.

Ντρεπόταν γι’ αυτό που έκανε, λένε οι φίλοι και γνωστοί του διεθνούς και πασίγνωστου στο πανελλήνιο μπασκετμπολίστα, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να τον εμποδίσει από τη συγκεκριμένη πράξη τους τελευταίους μήνες. 

Ισως να μην πίστευε κιόλας ότι κάποια στιγμή θα τον έπιαναν, αφού οι συνεχείς κλοπές χρημάτων από τα αποδυτήρια είχαν αναστατώσει τους συμπαίκτες και την ομάδα του. Δεν είχε γίνει μία, δύο ή τρεις φορές αυτό. Και το κυριότερο;

Ο ίδιος δεν κατάλαβε ότι οι υπόλοιποι είχαν αντιληφθεί ότι, όποτε έλειπε για λίγο, μετά έλειπαν τα χρήματά τους. Η κρυφή κάμερα που μπήκε εν αγνοία του δεν άργησε να αποκαλύψει τον ελαφροχέρη διεθνή παίκτη, που εθισμένος στους προσωπικούς του δαίμονες εδώ και χρόνια χρειαζόταν πάντοτε χρήματα. Ακόμη κι αν αυτά ήταν άλλων.

Το παρασκήνιο

Οταν το ηλεκτρονικό μάτι της μικροσκοπικής κάμερας εστίασε στο πρόσωπο του διάσημου μπασκετμπολίστα χωρίς φυσικά ο ίδιος να αντιληφθεί κάτι, ήταν θέμα ωρών η αποκάλυψη της αλήθειας. Μιας αλήθειας σοκαριστικής για τον ίδιο που ήρθε αντιμέτωπος με την πιο σκληρή στιγμή της ζωής του μέχρι σήμερα.

Μιας ζωής που του επιφύλασσε θριάμβους, νίκες, κόντρες, συγκρούσεις, αλλά και την πιο οδυνηρή αποδόμηση της προσωπικότητάς του, τώρα που έχει μπει στην τέταρτη πλέον δεκαετία της ζωής του. Μετά τα αποκαλυπτήρια της δράσης του, αυτά που έγιναν παρασκηνιακά, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά την υπόθεση, δεν τιμούν κανέναν. 

Αυτό γιατί ένας συμπαίκτης του φέρεται να διακίνησε το υλικό από την κάμερα σε αθλητικά sites και εφημερίδες, παρόλο που οι άλλοι παίκτες και η διοίκηση ήθελαν να ρυθμιστεί εσωτερικά το ζήτημα. Ηταν πλέον θέμα χρόνου να βρεθεί το Μέσο που θα δημοσιοποιούσε το υλικό με τους κατάλληλους τίτλους ώστε να πουλήσει ανάλογα το ρεπορτάζ.

Ετσι ο τίτλος «Πασίγνωστος μπασκετμπολίστας κλέβει τους συμπαίκτες του» έβαλε πολύ κόσμο να ψάχνει το όνομά του, αγνοώντας ότι πίσω από μια τέτοια πράξη κρύβονται ενίοτε προσωπικές τραγωδίες. Η δική του έχει να κάνει τόσο με δυσκολίες στην προσωπική του ζωή όσο και με έναν εθισμό στον τζόγο τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποδείχτηκε ο καταλύτης της καταστροφής του.

Ντρεπόταν γι’ αυτό που έκανε, λένε οι φίλοι και γνωστοί του διεθνούς μπασκετμπολίστα, όμως οι δαίμονες του πάθους του εμπόδιζαν πάντοτε την όποια προσπάθεια να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του

Κάποιοι μεγαλύτεροι στον χώρο τον θυμούνται, αρχές της δεκαετίας του ’90, πιτσιρικά στα νότια προάστια να προσπαθεί για το καλύτερο, όντας ένα ψηλό παιδί που έδειχνε ότι θα έχει εξέλιξη. Μόνο που τότε ούτε και ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί ότι 30 χρόνια μετά θα εξακολουθούσε να παίζει ακόμη μπάσκετ, δέσμιος όμως της εξάρτησής του από τον τζόγο. Αυτόν που τον παρέσυρε σε έναν κόσμο όπου πρέπει συνέχεια να έχεις λεφτά για να παίζεις. Και ο συγκεκριμένος δεν είχε.

Γυρολόγος των παρκέ

Λίγο μετά τα 20 χρόνια του, ο νεαρός τότε μπασκετμπολίστας που γεννήθηκε σε προάστιο μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας, παίρνει την πρώτη μεγάλη μεταγραφή της καριέρας του σε ομάδα της Α’ Εθνικής. Θα βγάλει μάτια για δύο συνεχόμενες σεζόν προτού μεταπηδήσει σε ομάδα της Θεσσαλονίκης, όπου κερδίζει τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο, ενώ αμέσως μετά έρχεται η πιο μεγάλη ίσως μεταγραφή της διαδρομής του. Μεταπηδά σε μία εκ των δύο κορυφαίων ομάδων του πρωταθλήματος, μόνιμη διεκδικήτρια της κούπας, της οποίας είναι φανατικός οπαδός από παιδί, κάτι που δεν έχει αρνηθεί ποτέ.

Εκρηκτικός χαρακτήρας, κάποιες φορές πείθει, κάποιες άλλες όχι. Ωριμάζει σταδιακά και μαθαίνει ότι η σιωπή είναι ενίοτε χρυσός. Θα χριστεί πρωταθλητής, αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο δύσκολα στεριώνει παραπάνω από δύο σεζόν σε έναν σύλλογο. Δεν τον βοηθάει ο χαρακτήρας του, λένε άνθρωποι που τον γνώρισαν καλά και τον έχουν ζήσει και στις καλές, αλλά κυρίως στις δύσκολες στιγμές της πορείας του στα παρκέ.

Παρορμητικός χαρακτήρας, κουβαλάει μια υποψία ρομαντικού επαναστάτη, που δεν ευδοκιμεί σε τέτοιους χώρους, όπου ο ανταγωνισμός και ο πόλεμος για ένα χρυσό συμβόλαιο είναι πολύ σκληροί. Θα τσακωθεί με μάνατζερ, με πιο γνωστά ονόματα από αυτόν στο παρκέ, αλλά νερό στο κρασί του δεν θέλησε να βάλει και γι’ αυτό μετά το 2007 οι ομάδες στις οποίες αγωνίζεται δεν είναι πρώτου βεληνεκούς. 

Η γνωριμία του με μια εντυπωσιακή γυναίκα φέρνει έναν μεγάλο έρωτα που οδηγείται σε γάμο στα τέλη της περασμένης δεκαετίας και περίπου δύο χρόνια μετά έρχεται η μέρα που κρατάει στην αγκαλιά τη μονάκριβη κόρη του. H μικρή γίνεται όλο του το είναι, αλλά εκείνη την περίοδο μπαίνει για τα καλά μέσα του και ο δαίμονας που τον κατατρύχει μέχρι σήμερα.

Η αποκαθήλωση

Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια κάθε μορφής δεν αργεί να έρθει και, παρόλο που παραμένει ένας πολύ στοργικός πατέρας, κάθε μέρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στον τζόγο. Φτάνει να παίξει μέχρι και σε ομάδα χώρας του εξωτερικού που σχεδόν δεν υπάρχει μπασκετικά, αφού χρειάζεται χρήματα για να ικανοποιήσει το πάθος του με το στοίχημα.

Η σχέση με τη γυναίκα που αγάπησε και του χάρισε το μοναδικό του παιδί δεν αργεί να πάρει την κατιούσα και όταν έρχεται ο χωρισμός, τον αφήνει μαζί με το παιδί τους, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν τότε. Ο διεθνής με την Εθνική Ελλάδος βολοδέρνει σε μικρές ομάδες και δεν είναι λίγες οι φορές που οι οπαδοί τον αναγνωρίζουν και τον επευφημούν.

Τι τον οδήγησε σε αυτές; Ανθρωποι που τον συναναστράφηκαν λένε ότι ο κύριος λόγος ήταν η επιλογή του να είναι ουσιαστικά ένας easy rider, να λέει «όχι» όταν οι άλλοι έλεγαν «ναι» και το κυριότερο να μιλάει πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα. Τα τελευταία χρόνια οι αμοιβές του δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που έπαιρνε παλιότερα, ενώ ο τζόγος ήταν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του. Εκτός από τις ατέλειωτες ώρες που περνούσε και περνάει μεγαλώνοντας την κόρη του, μετά ζούσε για να παίζει μέχρι αργά το βράδυ.

Κάτι όμως που απαιτούσε συνέχεια χρήματα που δεν υπήρχαν, οπότε ο μπασκετμπολίστας άρχισε να δανείζεται πολύ συχνά από γνωστούς και φίλους λέγοντας ότι αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Με την υπόσχεση ότι θα τα πάρουν πίσω, έβρισκε προσωρινά λύση στο πάθος του, όμως δεν άργησε να γίνει γνωστό στον χώρο ότι παίζει καθημερινά, αρνούμενος να δεχτεί ότι έχει εθιστεί στον τζόγο.

Κάποιοι μεγαλύτεροι στον χώρο τον θυμούνται, αρχές της δεκαετίας του ’90, πιτσιρικά στα νότια προάστια να προσπαθεί για το καλύτερο, όντας ένα ψηλό παιδί που έδειχνε ότι θα έχει εξέλιξη. Μόνο που τότε ούτε και ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί ότι 30 χρόνια μετά θα εξακολουθούσε να παίζει ακόμη μπάσκετ, αλλά δέσμιος της εξάρτησής του από τον τζόγο

Σταδιακά και αφού έφτασε, σύμφωνα με όσα ακούγονται, να ζητάει δανεικά ακόμη και από ανθρώπους που τον ήξεραν ελάχιστα, όλοι σταμάτησαν να του δανείζουν. Κάποιοι ίσως ήλπιζαν ότι με το να μην του δίνουν πλέον λεφτά θα κατάφερναν να σταματήσουν την κατρακύλα του καταξιωμένου αθλητή, που δεν ζούσε πλέον χωρίς να παίζει. Δεν είχαν υπολογίσει όμως πως όταν κάποιος είναι εθισμένος θα κάνει τα πάντα προκειμένου να ικανοποιήσει το πάθος και την όποια εμμονή τον έχουν κυριεύσει.

Ετσι κατρακύλησε πιο χαμηλά αδυνατώντας, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, να τιθασεύσει τον προσωπικό δαίμονα που έχει μπει για τα καλά μέσα του. Στην τελευταία ομάδα όπου αγωνιζόταν άρχισε να κλέβει τους συμπαίκτες του σε ανύποπτο χρόνο πηγαίνοντας στα αποδυτήρια όταν δεν ήταν κανείς άλλος εκεί.

Εψαχνε τσέπες σε μπουφάν, έπαιρνε ό,τι έβρισκε και γύρναγε πίσω, όμως σχετικά γρήγορα οι συμπαίκτες του αντιλήφθηκαν ότι κάθε φορά μετά την προπόνηση τους έλειπαν χρήματα. Οι υποψίες τους έπεσαν στον πρωταγωνιστή αυτής της απίστευτης ιστορίας όχι για κάποιον άλλον λόγο, αλλά επειδή όλοι γνώριζαν το άρρωστο πάθος του με το στοίχημα.

Ετσι θέλοντας να έχουν ακλόνητες αποδείξεις τοποθέτησαν τη μικροσκοπική κρυφή κάμερα στα αποδυτήρια, η οποία συνέλαβε τον συμπαίκτη τους εν δράσει. Ακολούθησαν οι ενδεδειγμένες κινήσεις ώστε ο ένοχος να υποστεί κυρώσεις, σχεδόν όλοι όμως δεν επιθυμούσαν να διασυρθεί το όνομά του δημοσιοποιώντας την υπόθεση.

Ενας όμως άρχισε να στέλνει το επίμαχο βίντεο σε sites και αθλητικές εφημερίδες που δεν θέλησαν να το δημοσιεύσουν, ειδικά από τη στιγμή που ο μπασκετμπολίστας ήταν ουσιαστικά ένας άρρωστος και εθισμένος άνθρωπος. Κάποιος που ποτέ δεν θα τολμούσε να διανοηθεί κάτι τέτοιο αν δεν είχε εθιστεί στον στοιχηματικό τζόγο τόσο πολύ, ώστε να μην υπολογίσει ακόμη και τα όσα εξευτελιστικά θα ακολουθούσαν. Αυτά που όλοι εύχονται να ξεχαστούν κυρίως επειδή αυτή τη στιγμή ο συγκεκριμένος άνθρωπος το μόνο που χρειάζεται είναι να βοηθηθεί και να μπει σε πρόγραμμα απεξάρτησης από το το άρρωστο πάθος του που κατέστρεψε τη ζωή και την καριέρα του.

Διονύσης Θανάσουλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom