Όλα κρέμονται από μία κλωστή στη ρωσο-ουκρανική κρίση. Ο φόβος της γενικευμένης σύρραξης εντείνεται, με αμερικανούς αξιωματούχους να εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλης κλίμακας εισβολή εντός των επόμενων 48 ωρών.
Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οι ηγέτες των ανατολικών επαρχιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ ζήτησαν στρατιωτική βοήθεια από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ουκρανός πρόεδρος κήρυξε όλη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πλην του Ντονμπάς. Το Κίεβο επιστρατεύει χιλιάδες εφέδρους για την προάσπιση της χώρας καθώς γύρω απο την Ουκρανία, στα σύνορα με την Ρωσία και στα σύνορα με την Λευκορωσία, έχουν αναπτυχθεί πολλά ρωσικά στρατεύματα, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για 190.000 Ρώσους στρατιώτες. Η Δύση βρίσκεται σε συναγερμό, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συναντώνται εκτάκτως την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Το περιοδικό Newsweek, επικαλούμενο αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενημερώσει τον Ουκρανό πρόεδρο πως η Ρωσία ετοιμάζει γενικευμένη επίθεση εντός των επόμενων 48 ωρών. Η επίθεση αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου, θα περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές, εκτόξευση πυραύλων και χερσαία εισβολή.
Σύμφωνα με τους ίδιους αμερικανούς αξιωματούχους, η επίθεση δεν θα γίνει μόνο από την περιοχή του Ντονμπάς, αλλά και από τα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία.
Ουκρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει ενημερωθεί από την Ουάσιγκτον, όμως πρόσθεσε ότι έχουν γίνει ανάλογες ενημερώσεις στο παρελθόν χωρίς να υλοποιηθούν στο πεδίο.
Το 80% των ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία έχουν πάρει θέση μάχης και είναι έτοιμες να ξεκινήσουν μόλις λάβουν εντολή, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «όσο έτοιμος θα μπορούσε να είναι» για μια εισβολή στην Ουκρανία, καθώς «σχεδόν το 100%» των αναγκαίων στρατιωτικών δυνάμεων έχει ήδη πάρει θέση μάχης, εκτίμησε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, συνολικά καταγράφηκε την Τετάρτη η κίνηση 166 μονάδων του ρωσικού στρατού εντός του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ συνολικά από τη Δευτέρα έχουν καταγραφεί οι κινήσεις 300 στρατιωτικών οχημάτων, τανκς και τεθωρακισμένων στις περιοχές αυτές.
Εν τω μεταξύ, μαζική κυβερνοεπίθεση έχουν δεχθεί πολλοί ουκρανικοί κρατικοί ιστότοποι, μεταξύ των οποίων οι ιστοσελίδες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και ιστότοποι τραπεζών στη χώρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει κυρώσεις και στην κατασκευάστρια εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και στα διοικητικά της στελέχη.
Οι δυτικές χώρες, η μία μετά την άλλη, ανακοίνωσαν κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, την ώρα που νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ανάπτυξη επιπλέον ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμού στη Λευκορωσία αλλά και στη δυτική Ρωσία κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
«Ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, εξέδωσα διάταγμα για τη στρατολόγηση εφέδρων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πρέπει να αυξήσουμε την ετοιμότητα του ουκρανικού Στρατού» σημείωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Περίπου 36.000 έφεδροι, ηλικίας από 18 – 60 ετών, έχουν ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Ουκρανού προέδρου.
Η διπλωματική αποστολή της Ρωσίας αποχώρησε από την Ουκρανία, ενώ με ψήφισμα από την ουκρανική βουλή επετράπη η οπλοφορία των πολιτών για λόγους αυτοάμυνας.
Η Ουκρανία κηρύχθηκε και επισήμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού το κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση του προέδρου Ζελένσκι το βράδυ της Τετάρτης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλη την επικράτεια για διάστημα 30 ημερών.
Προβλέπονται – μεταξύ άλλων – περιορισμός στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας, απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, έλεγχοι προσωπικών εγγράφων, απαγόρευση κυκλοφορίας όπου αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγόρευση παραγωγής και διανομής πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης.
Οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να στέλνουν στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία. Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος από τον Καναδά, το δεύτερο μέσα στην τελευταία εβδομάδα, έφτασε στη χώρα μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να στείλει επιπλέον στρατιωτικό υλικό τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιάννης Σουλιώτης από την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια.
Ολοένα και πιο σφοδρές είναι οι μάχες στο Ντόνεσκ και στο Λουγκάνσκ, με τις ένοπλες δυνάμεις των δυο αναγνωρισμένων δημοκρατιών από τη Ρωσία για την ώρα να αμύνονται με δικά τους μέσα. Το βέβαιο είναι πως αν συνεχιστούν οι συγκρούσεις, η Ρωσία θα αναγκαστεί να παρέμβει, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Μόσχα, Αχιλλέας Πατσούκας. Αναφορικά με το ερώτημα μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο ρωσικός στρατός, σε περίπτωση εισβολής του, μια απάντηση μπορεί να είναι μέχρι εκεί που τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των Ρώσων πολιτών της Ουκρανίας. Στο διάγγελμά του τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος θυμήθηκε την τραγική δολοφονία 44 πολιτών, όταν το 2014 νεοναζί τους έκαψαν ζωντανούς επειδή συγκέντρωναν υπογραφές υπέρ της ομοσπονδοποίησης της Ουκρανίας.
«Μας είναι αδύνατο να θυμηθούμε χωρίς ανατριχίλα την τρομερή τραγωδία στην Οδησσό, όπου οι συμμετέχοντες σε μια ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας δολοφονήθηκαν βάναυσα, κάηκαν ζωντανοί στο Σπίτι των Συνδικάτων. Οι εγκληματίες που διέπραξαν αυτή τη θηριωδία δεν τιμωρούνται και κανείς δεν τους αναζητά. Εμείς τους γνωρίζουμε ονομαστικά και θα κάνουμε τα πάντα για να τους τιμωρήσουμε, να τους βρούμε και να τους φέρουμε στη δικαιοσύνη» τόνισε ο Βλ. Πούτιν.
Οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ έκαναν λόγο για 1.200 εχθροπραξίες στο Ντονμπάς από 330 την προηγούμενη ημέρα. Βαρέα όπλα, όπως οι συστοιχίες πυραύλων Grad χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές της ρωσο-ουκρανικής μεθορίου.
Την ίδια ώρα, δύο κομβόι με στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς αναγνωρίσιμα διακριτικά κατευθύνονται προς το Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους από την πλευρά των ρωσικών συνόρων, σύμφωνα με το Reuters. Το ένα κομβόι περιλαμβάνει 9 τανκς και ένα στρατιωτικό όχημα, ενώ το δεύτερο φορτηγά και βυτιοφόρα.
Ρωσικές ειδικές δυνάμεις χωρίς σημαία και διακριτικά κινούνται προς την συνοριακή περιοχή Μαρινόφκα, σύμφωνα με την BILD. Η γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι ανακάλυψε περίπου 300 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα των ειδικών δυνάμεων «Spetsnaz», τις οποίες περιγράφει ως τον «μυστικό στρατό» της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, να κινούνται από τα ρωσικά σύνορα προς το Ντονέτσκ. Τα ρωσικά οχήματα είναι, επισημαίνεται, τα ίδια που πήραν τον έλεγχο της Κριμαίας το 2014, με την άφιξη των λεγόμενων «μικρών πράσινων ανδρών».
Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της ουκρανικής SBU επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για κινήσεις στρατευμάτων κοντά στην πόλη του Χάρκοβο.
Οι κινήσεις ρωσικών τεθωρακισμένων κατά μήκος της ακτής από το ρωσικό Ροστόφ ως την Μαριούπολη, είναι πλέον ορατές και στο φως της ημέρας.
Ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης ανακοίνωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου. Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι, Κίριλο Τιμοσένκο, είχε συνομιλίες νωρίτερα με τους επικεφαλής των τοπικών διοικήσεων και των δημάρχων με αντικείμενο την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλο το ουκρανικό έδαφος, εκτός από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.
Όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γ. Σουλιώτης, το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη διαθέτει λεωφορεία για τη μεταφορά πολιτών προς τη δυτική Ουκρανία, εάν χρειαστεί.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με αφορμή την Ημέρα της Υπεράσπισης της Πατρίδας την Τρίτη στη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ανοικτός σε διάλογο, τονίζοντας ωστόσο ότι τα ρωσικά συμφέροντα είναι αδιαπραγμάτευτα.
«Η χώρα μας είναι πάντα ανοιχτή για άμεσο και ειλικρινή διάλογο, για αναζήτηση διπλωματικών λύσεων στα πιο σύνθετα προβλήματα. Αλλά επαναλαμβάνω: τα συμφέροντα της Ρωσίας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία «στιγμή κινδύνου», καταγγέλλοντας εκ νέου τις «παραβιάσεις» που διαπράττει η Μόσχα εναντίον της Ουκρανίας, η οποία κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να «αποσύρει τα στρατεύματά της» και να «σταματήσει να αποσταθεροποιεί» την περιοχή.
Το παράθυρο της διπλωματίας φαίνεται να κλείνει, με τον Άντονι Μπλίνκεν να ακυρώνει την προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ.
«Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή έχει ξεκινήσει και ότι η Ρωσία απέρριψε ξεκάθαρα τη διπλωματία, δεν έχει κανένα νόημα μία συνάντηση την παρούσα στιγμή» σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
«Αυτό που ο Πούτιν αναγνώρισε δεν είναι οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Αναγνώρισε την άμεση ευθύνη που φέρει για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τις κινήσεις εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας
Ε.Ε., ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Καναδάς και Ιαπωνία σχεδιάζουν να πλήξουν με κυρώσεις ρωσικές τράπεζες, ολιγάρχες και αξιωματούχους, αλλά και να εμποδίσουν τη Μόσχα να δανείζεται στις διεθνείς αγορές για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της. Και τονίζουν ότι, αν χρειαστεί, θα κλιμακώσουν την απάντησή τους.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ήδη δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος και η ΕΕ δέχονται έντονη κριτική ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν, αν και δε γίνεται να θεωρηθούν χάδια, είναι πολύ ελαφριές για να πληγεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν και να αλλάξει στάση στο θέμα της Ουκρανίας.
Η απάντηση σε αυτό είναι ότι αντίδραση θα είναι κλιμακωτή, καθώς η Δύση έχει πολλά όπλα στη φαρέτρα της, τα οποία περιλαμβάνουν:
- αποκλεισμό της Μόσχας από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, Swift.
- αποκλεισμό της Ρωσίας από τη χρήση δολαρίων για διεθνείς συναλλαγές
- αποκλεισμό των μεγάλων τραπεζών της από τις αγορές
- απαγόρευση εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως τα τσιπ που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτοκινήτων έως τηλεφώνων
- αποκλεισμό από το City του Λονδίνου, που θα καταστρέψει την ομάδα ολιγαρχών που τόσα χρόνια στηρίζει τον Ρώσο Πρόεδρο.
Για «μια περίοδο κρίσης κατά την οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε κοινές δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γκαρ Στορ.
«Κανένα από τα μέτρα που σχεδιάζουμε δεν πρόκειται να διαταράξει την παροχή ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές και αυτή τη στιγμή εφαρμόζουμε ένα σχέδιο συντονισμού με τους μεγαλύτερους παραγωγούς και καταναλωτές πετρελαίου, ώστε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην προμήθεια ενέργειας παγκοσμίως» ανέφερε ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Νταλίπ Σινγκ.
‘Εχοντας ανακοινώσει το πάγωμα της πιστοποίησης του γερμανορωσικού αγωγού «Nord Stream 2», ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να αλλάξει τα σύνορα της Ευρώπης.
«Όποιος άκουσε τον Πούτιν, όπως εγώ, που είχα μακρές συνομιλίες μαζί του στη Μόσχα, ξέρει τι έχει στο μυαλό του. Ξέρει επίσης ότι σκοπεύει να αλλάξει τη γεωγραφία της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς.
Σύγκριση της κρίσης στην Ουκρανία με την περίπτωση της Ταϊβάν
Το τελευταίο διάστημα η κρίση στην Ουκρανία έχει συγκριθεί με την περίπτωση της Ταϊβάν, ένα νησί σε απόσταση αναπνοής από την Κίνα, που ζητά την ανεξαρτησία του. Βασικός στόχος του Πεκίνου είναι η επανένωσή τους και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να το πετύχει. Διαμηνύει πως η περίπτωση Ουκρανίας – Ρωσίας είναι εντελώς διαφορετική με τις δικές της αξιώσεις. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας τονίζει πως η Ταϊβάν ήταν πάντα κομμάτι της Κίνας και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε ιστορικά, ούτε νομικά. Το γεγονός όμως ότι η Κίνα απέφυγε να καταδικάσει τη Μόσχα για τις κινήσεις της έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα την κυβερνήτη της Ταϊβάν, που ζητά απ ‘ όλους επαγρύπνηση. Σε αντίθεση με την Ουκρανία, η Ταϊβάν δεν αποτελεί μέλος του ΟΗΕ.
Αποστολή στην Ουκρανία: Γιάννης Σουλιώτης (Ζαπορίζια), Ανδριάνα Μαγγανιά (Κίεβο)
Ανταπόκριση από τη Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας
Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Πηγές: ΕΡΤ / Κλειώ Νικολάου – Λήδα Παπαδοπούλου – Ζέτα Κονταξή, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου