Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Δημοτικό συμβούλιο Ζωγράφου για το χιονιά: Παραίτηση αντιδημάρχου, «αυτοκριτική» Θώδα, ευχαριστήρια στον Πατούλη κι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…


Χθες Τετάρτη 2/2/2022 έγινε δημοτικό συμβούλιο όπου συζητήθηκε και το θέμα της κακοκαιρίας και της διαχείρισης της κατάστασης εν μέσω αυτής από τη διοίκηση Θώδα.Ο δήμαρχος ξεκίνησε με μία πρωτολογία, στην οποία αναγκαστικά παραδέχθηκε κρίσιμες ολιγωρίες της διοίκησης.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

  • Ο δήμος παρήγγειλε 24 τόνους αλάτι, αλλά λόγω έλλειψης αποθηκευτικού χώρου στην πόλη τη Δευτέρα το πρωί βρίσκονταν μόλις…8 από αυτούς. Οι υπόλοιποι ήταν στις αποθήκες του προμηθευτή ακόμα λες και δεν ήταν γνωστή η ένταση της κακοκαιρίας που ερχόταν. Προφανώς υποτιμήθηκε κραυγαλέα η κατάσταση (και στο δήμο και συνολικά στο κράτος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που έδωσε αυτό το σήμα γενικά). Έτσι μείναμε σχεδόν ανοχύρωτοι και δεν υπήρχε πρόνοια να έρθει έγκαιρα όλο το αλάτι κι ενώ και παραγγελία τριπλάσιου αλατιού είχε γίνει και η Οικονομική Επιτροπή είχε εγκρίνει τη σχετική πίστωση 3269,2 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) για τους 24 τόνους.
  • Οι δημοτικοί υπάλληλοι επιχειρούσαν μόνο με 4 μηχανήματα έργου που έχει ο δήμος. Δεν υπήρξε πρόνοια ενοικίασης πρόσθετων επειδή υπήρχε η εκτίμηση ότι θα έφτανε έγκαιρα ένα εκχιονιστικό όχημα που έχει πάρει ο δήμος πρόσφατα (και πήρε πινακίδες τελικά την προηγούμενη Παρασκευή 28/1 όπως μάθαμε…). Και σε αυτό το επίπεδο δηλαδή τραγική ολιγωρία και λάθος εκτίμηση.

Για όλα αυτά είπε ότι ζήτησε δημόσια συγγνώμη και μας διάβασε επιστολή του αντιδημάρχου Καθαριότητας και Πρασίνου κ.Κουφού, ο οποίος ήταν και υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία, με την οποία ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε.

Από εκεί και πέρα βέβαια ο δήμαρχος έσπευσε να επιρρίψει ευθύνες σε άλλους (π.χ. στους οδηγούς που άφησαν τα αυτοκίνητά τους στο δρόμο λες και είχαν πού να τα βάλουν όταν όλη η πόλη αποκλείστηκε…), αλλά και στον καιρό επαναλαμβάνοντας όπως ο πρωθυπουργός το επιχείρημα για τα «πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα». Παραδέχτηκε βέβαια ότι το 2008 έπεσε περισσότερο χιόνι όπως του επισημάνθηκε και δεν έκλεισαν οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης όπως και σε άλλες περιπτώσεις .

Ο δήμαρχος όμως δεν μας απάντησε ποτέ ποιό ήταν το συγκεκριμένο σχέδιο που είχε εκπονηθεί από τη διοίκηση για την πρόνοια και αντιμετώπιση της κατάστασης. Γιατί ήταν εμφανές ότι τέτοιο δεν υπήρξε, αμφιβάλλουμε αν υπήρξε και επί χάρτου με όσα ακούσαμε. 

Δεν απάντησε φυσικά και στο πώς η διοίκηση διαβεβαίωνε επικοινωνιακά την Κυριακή 23/1 ότι όλα είναι έτοιμα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και πόζαρε σε φωτογραφίες με το αλάτι…Για άλλη μία φορά έμφαση στην επικοινωνία και από ουσία μηδέν.

Και φυσικά ο δήμαρχος δεν απάντησε για το πού οφείλονται όλα αυτά; Είναι απλά διαχειριστικές ανεπάρκειες ή δομικές αδυναμίες ενός υποστελεχωμένου δήμου με έλλειμμα μέσων και υποδομών; Και αν είναι το δεύτερο από πού προκύπτει; Οι πολιτικές της υποχρηματοδότησης και της λιτότητας που υποβαθμίζουν και τις δυνατότητες της αυτοδιοίκησης είναι άμοιρες ευθυνών; Οι πολιτικές που εκχωρούν αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας στους δήμους χωρίς να τους παρέχουν αντίστοιχες γνώσεις, μέσα και υποδομές; Πολιτικές που στηρίζει τόσο η παράταξή του όσο και όλες οι παρατάξεις που στηρίζουν τη διοίκηση. Όλα αυτά ξεπεράστηκαν με εύκολα ευχολόγια και πάλι.

Για το πόσο υποκριτική και για το θεαθήναι ήταν εν πολλοίς η τοποθέτηση του δημάρχου και αντιδημάρχων εμείς καταθέτουμε τα εξής:

  • όταν επισημάναμε το γεγονός ότι διευθύντρια παιδικού σταθμού της πόλης μας παρακάλεσε την Παρασκευή 28/1 νηπιαγωγούς να έρθουν την Κυριακή να καθαρίσουν και να εκχιονίσουν με δικά τους μέσα το προαύλιο γιατί δεν ξέρει πώς θα ανοίξει ο παιδικός σταθμός η κ.Μπότου μας διέκοψε μαινόμενη ότι αυτά δεν ισχύουν και ο σχεδιασμός για το άνοιγμα σχολείων και νηπιαγωγείων ήταν υποδειγματικός στο δήμο κλπ. Η κατά τα άλλα σιωπούσα κ.Μπότου για τα θέματα της κακοκαιρίας στην υπόλοιπη συνεδρίαση μίλησε μόνο όταν αναφέρθηκαν ολιγωρίες που αφορούν τις αρμοδιότητές της, όταν το πλοίο βουλιάζει ο σώζων εαυτόν σωθήτω…Παρά τις διαψεύσεις, όμως, το γεγονός ισχύει, μέλος της κίνησής μας (και μέλος της Σχολικής Επιτροπής) είναι αυτήκοος μάρτυς.
  • παρά την αγωνιώδη προσπάθεια του δημάρχου να επιρρίψει ευθύνες αλλού για να διασωθεί ο ίδιος, φαίνεται τελικά ότι δουλευόμαστε. Την ίδια ώρα που στο δημοτικό συμβούλιό μας κατηγορούσε την Περιφέρεια Αττικής ότι δεν μας βοήθησε επαρκώς, ο κ.Πατούλης στο περιφερειακό συμβούλιο που διεξαγόταν παράλληλα με το δημοτικό συμβούλιό μας τον διέψευδε! Πώς; Κάνοντας ένα άλλο επικοινωνιακό σόου εκεί με ανακοίνωση ευχαριστηρίων επιστολών 24 δημάρχων της Αττικής προς τον ίδιο για το πόσο καλά χειρίστηκε την κατάσταση και τους βοήθησε στις μέρες της κακοκαιρίας! Για του λόγου το αληθές λοιπόν δημοσιεύουμε την επιστολή του κ.Θώδα προς τον κ.Πατούλη γιατί από ό,τι φαίνεται μεταξύ κατεργαρέων υπάρχει ειλικρίνεια που λέει κι ο λαός μας. Και αλληλοστήριξη συμπληρώνουμε εμείς.

Δείτε παρακάτω την επιστολή:

από Ζωγράφου - Ανυπότακτη Πόλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom