Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

«Βουλιάζουν» τα δύο σπίτια στο Νέο Βουτζά - Πώς φτάσαμε στην κατολίσθηση (φωτο)


Αμέσως μετά την πυρκαγιά του 2018 τα πρώτα προβλήματα - Οι κάτοικοι είχαν ενημερώσει εγγράφως τις αρχές από τον Απρίλιο του 2021 - Έκθεση της Περιφέρειας Αττικής υποδείκνυε προς τον Δήμο Ραφήνας έργα διευθέτησης των ομβρίων και αντιστήριξης, τα οποία ποτέ δεν έγιναν - Δείτε πώς ηταν η περιοχή πριν την πυρκαγιά και πώς είναι σήμερα - «Να περιορίσουν τις δηλώσεις και να δουν τα έργα» λέει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος του οικισμού.

Τα σπίτια εξακολουθούν να ... διολισθαίνουν στο γκρεμό, στην γειτονιά της οδού Καρυωτάκη στον Νέο Βουτζά, αλλά προς το παρόν δεν έχει ληφθεί κανένα τεχνικό μέτρο αναχαίτισης του φαινομένου. Οι διαπιστώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ καθηγητή κ. Ευθύμη Λέκκα περιγράφουν γενικώς τα αίτια του προβλήματος, αλλά τεχνικά έργα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Έτσι εκτός από τα δύο σπίτια που φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο να σωθούν, αλλά πέντε σε απόσταση τετρακοσίων μέτρων κινδυνεύουν άμεσα να έχουν την ίδια τύχη.

Η βασική ευθύνη φαίνεται να βαραίνει τον Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου που αν και γνώριζε το πρόβλημα εδώ και καιρό, δεν πήρε κανένα μέτρο. Μόλις χθες ο δήμαρχος κ. Ευάγγελος Μπουρνούς δήλωσε ότι εντάχθηκε σε ... μελέτη που «βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης» το έργο για την προστασία της περιοχής. Οι πρώτες ενδείξεις καθίζησης, όμως, είχαν εμφανισθεί στην συγκεκριμένη οδό τον χειμώνα του 2019 λίγους μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που αποψίλωσε ολόκληρη την περιοχή και την κατέστησε ευάλωτη σε κατολισθήσεις. Είχε μάλιστα τεθεί σε δημόσια ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα στους κάτοικους της περιοχής εκπροσώπων της αρμόδιων φορέων της πολιτείας και φυσικά του δημάρχου της Ραφήνας

Παρά το ότι η διαβεβαίωση των αρμοδίων υπουργών της τότε και της επόμενης κυβέρνησης και φυσικά της τοπικής δημοτικής αρχής ήταν ότι προηγείται ο έλεγχος και η αποκατάσταση των υποδομών στο συγκεκριμένο σημείο υπήρξε απαράδεκτη ολιγωρία. Τα νερά της βροχής διέβρωσαν τον δρόμο και άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα στα παρακείμενα σπίτια. Το πρόβλημα εντάθηκε τα επόμενα χρόνια και τον περασμένο Απρίλιο οι δέκα ιδιοκτήτες των σπιτιών στέλνουν επιστολή (εικόνα 1) στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Ραφήνας επισημαίνοντας ότι: «παρουσιάστηκαν επί του οδοστρώματος σοβαρές ρηγματώσεις, προοδευτικά αυξανόμενες εν είδει καθιζήσεως, οι οποίες επεκτάθηκαν και εντός των οικοπέδων εντός των οποίων βρίσκονται κατοικίες»

Στην επιστολή των κατοίκων απάντησε στο τέλος Ιουλίου 2021 η Περιφέρεια Αττικής (εικόνα 2) η οποία ισχυρίζεται ότι μετά από αυτοψία μηχανικών που έγινε στην περιοχή διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το ρέμα (Νταού) που διασχίζει την περιοχή, αλλά χρειάζεται διευθέτηση των ομβρίων του οδοστρώματος, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Η επιστολή κοινοποιείται και στον Δήμο Ραφήνας, προκειμένου να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία. Από τότε δεν έγινε τίποτα, μέχρι και πριν λίγες ημέρες, που τα σπίτια, εξαιτίας και της τελευταίας κακοκαιρίας, άρχισαν να «τρέχουν» στην πλαγιά του ρέματος Νταού που εκβάλλει στη Ραφήνα .

Στο θέμα παρενέβη με σημερινή του ανακοίνωση και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέου Βουτζά που έχει επιφορτιστεί με τον συντονισμό της προσπάθειας επούλωσης των πολλών προβλημάτων που άφησε η τραγωδία του 2018. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

« Μετά, την υπερβολική, επικοινωνιακά, γενίκευση, ενός περιορισμένου φαινομένου καθίζησης, σε ένα μέρος του δρόμου της οδού Καρυωτάκη του Ν. Βουτζά και την μεγάλη ανησυχία που προκάλεσαν δηλώσεις και ρεπορτάζ, ο Σύλλογός μας, σε επικοινωνία με τους νομικούς του συμβούλους, ανακοινώνει τα εξής:

1. Πρόκειται για εντοπισμένο και εντελώς περιορισμένο φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται κοντά στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στα νοτιοδυτικά όρια του Οικισμού, που ανήκει στο Δήμο Ραφήνας.

2. Παρόμοια φαινόμενα συμβαίνουν σε περιοχές με κλίσεις, όπως συνέβη για παράδειγμα στο Ντράφι, στη Βούλα, ή, σε άλλους ορεινούς οικισμούς.

3. Σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, μετά από φωτιές και την αποψίλωση που ακολουθεί, για να συγκρατηθούν τα εδάφη, τοποθετούνται κορμοδέματα. Ενώ, σε αστικές περιοχές, χωρίς ιδιαίτερη κλίση, εκτελούνται υδραυλικά έργα, τοιχεία αντιστήριξης κλπ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας.

4. Στο Νέο Βουτζά στο τμήμα που ανήκει στο Δήμο Μαραθώνα, (αποτελεί εδαφικά το 80% του Οικισμού), με πρωτοβουλία και υπό την πίεση του Συλλόγου μας, το Νοέμβριο του 2018, κατασκευάστηκαν έργα στήριξης των επιφανειακών εδαφών με κορμοδέματα και σερεζανέτ. Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης είναι, ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει μετατοπιστείούτε ένα χιλιοστό εδάφους του Ν. Βουτζά και ουδέποτε υπήρξε καθίζηση ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα.


Η περιοχή πριν την πυρκαγιά του 2018


Η περιοχή μετά την πυρκαγιά του 2018


Η εικόνα των σπιτιών, από την κάτω πλευρά, μετά την καθίζηση

5. Στην οδό Καρυωτάκη καθώς και σε όλο το τμήμα του Οικισμού που ανήκει στο Δήμο Ραφήνας Πικερμίου, με ευθύνη των τότε αρμοδίων, δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα.

6. Ελπίζουμε, ωστόσο, ακόμη και σήμερα που βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σπίτι το οποίο έχει βυθιστεί να γίνουν, άμεσα, τα απαραίτητα έργα, όπως είχε ζητήσει η Περιφέρεια Αττικής, από το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου, για να σωθεί η συγκεκριμένη περιοχή.

7. Ο Νέος Βουτζάς, είναι ένας οικισμός – πρότυπο, αμιγούς κατοικίας, που είναι εντός Σχεδίου, εδώ και 50 χρόνια, με ήπιους συντελεστές δόμησης. Οι κάτοικοι έχουν ιδιαίτερο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και διαθέτουν βαθιά οικολογική συνείδηση, ενώ ακόμη και μετά τη φονική πυρκαγιά του 2018, κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους και να μετατρέψουν την περιοχή σε ισχυρό πυρήνα αθλητισμού και πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου.

Ο Σύλλογος βρίσκεται στο πλευρό των ιδιοκτητών των 3 ακινήτων, που φαίνεται να υφίστανται τις επιπτώσεις, από τη μη λήψη έγκαιρων μέτρων. Θα θέλαμε, τέλος, να ζητήσουμε από όλους τους αρμόδιους, Δήμο, Περιφέρεια και Υπουργεία να προβούν άμεσα στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την περιοχή, όπου εντοπίστηκε το μεμονωμένο φαινόμενο καθίζησης, βασισμένων σε γεωτεχνικές εδαφοστατικές μελέτες και να παραμείνουμε όλοι συγκεντρωμένοι στο παρόν και στο μέλλον, για το καλό των κατοίκων του Οικισμού μας. Κατά το κοινώς λεγόμενο, ας περιοριστούν οι δηλώσεις και ας ενσκήψουν όλοι στο καθήκον τους».

Ταυτόχρονα ο Εξωραϊστικός Σύλλογος, ο οποίος έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των πληγών που άφησε στην πίσω της η καταστροφή του 2018, ανέθεσε σε εξειδικευμένη τεχνική εταιρεία την κατάρτιση μελέτης στην οποία αποτυπώνονται τα αίτια του προβλήματος (διαπιστώνεται σε γενικές γραμμές ταύτιση απόψεων με την αντίστοιχη έκθεση της Περιφέρειας Αττικής) και προτείνονται συγκεκριμένα έργα αντιμετώπισης του προβλήματος

Η περιοχή του Νέου Βουτζά παρουσιάζει και μια ακόμη ιδιαιτερότητα. Ο οικισμός υπάγεται διοικητικά σε δύο Δήμους, Ραφήνας και Μαραθώνος. Αν και οι δυο δήμοι έχουν χρηματοδοτηθεί γενναία για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, αδρανούν και εμφανίζονται με διαφορετικές προτεραιότητες. Τελευταίο, κραυγαλέο παράδειγμα, οι δρόμοι της περιοχής που υπάγονται στον Μαραθώνα έχουν εκτεταμένα ασφαλτοστρωθεί, εμποδίζοντας στην διάβρωση από τα όμβρια, σε αντίθεση με τους δρόμους που υπάγονται στην δικαιοδοσία της Ραφήνας με προφανή τα αποτελέσματα!

https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom