Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Τι προηγήθηκε ώστε να κάνει πίσω η κυβέρνηση στη μετακίνηση ψυχικά ασθενών από άλλα ψυχιατρεία στη Λέρο


Την απόφαση για την «εξορία» ασθενών, και μάλιστα βαριά περιστατικά από τις δημόσιες ψυχιατρικές μονάδες της Αττικής στη Λέρο,ακύρωσε χθες η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, αν και την είχαν υπερασπιστεί σθεναρά τις προηγούμενες ημέρες οι επικεφαλής της 2ης ΥΠΕ.

Διαβάζουμε χθες στο ρεπορτάζ της "Eφημερίδας των Συντακτών":

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και το σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», αλλά κυρίως μετά τη χθεσινή αντίδραση της ανεξάρτητης Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, η κ. Ράπτη ζήτησε από την 2η ΥΠΕ να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και να εφαρμόζει τη σχετική εγκύκλιο που επιτρέπει μεταφορές ασθενών στη Λέρο μόνο από την περιοχή της Δωδεκανήσου.

Την απόφαση για την «εξορία» ασθενών, και μάλιστα βαριά περιστατικά από τις δημόσιες ψυχιατρικές μονάδες της Αττικής στη Λέρο, είχαν σθεναρά υπερασπιστεί τις προηγούμενες μέρες οι επικεφαλής της 2ης ΥΠΕ, επιμένοντας ότι τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις του Νόμου.

Η απόφαση της υφυπουργού προφανώς τους διαψεύδει.

https://www.efsyn.gr/

Προηγήθηκε στις 14/12/21 καταγγελία της Πρωτοβουλίας για ένα πολύμορφο κίνημα για τη Ψυχική Υγεία

Για μεθόδευση από την 2η ΥΠΕ, μεταφοράς ψυχικά ασθενών από άλλα ψυχιατρεία τον τελευταίο μήνα στη Λέρο, κάνει λόγο σε ανακοίνωση –καταγγελία της, η Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία, δηλώνοντας παράλληλα δεκάδες κενές θέσεις σε “δομές αποκατάστασης” του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου

Υποστηρίζει ότι στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, μετά τα προγράμματα αποασυλοποίησης που υλοποιήθηκαν εκεί, λειτουργούν ορισμένες μονάδες αποκατάστασης που δημιουργήθηκαν όταν έκλεισαν τα τμήματα χρόνιας παραμονής.

Ωστόσο, τονίζει “σκοπός αυτών των μονάδων, δεν είναι να αποτελέσει η Λέρος ξανά την αποθήκη των μεγάλων Ψυχιατρείων όπου θα στέλνονται εκεί οι «ανεπιθύμητοι ασθενείς», αλλά να εξυπηρετούν, σε τομεοποιημένη βάση, κυρίως ασθενείς από τα Δωδεκάνησα, προτάσσοντας θεραπευτικά κριτήρια και με σεβασμό στις ανάγκες των ασθενών”.

Η Πρωτοβουλία για τη Ψυχική Υγεία υπενθυμίζει, σε όσους ξεχνούν, πως έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από τότε που απαγορεύτηκαν με υπουργική απόφαση οι μεταφορές ψυχιατρικών ασθενών από άλλα ψυχιατρεία στη Λέρο.

“Αυτές τις μαζικές «καραβιές» προς την Λέρο και το παράδειγμα της Ψυχιατρικής των δεκαετιών του ’60 και ’70, φαίνεται να έχουν ως «επιστημονικό παράδειγμα» οι υπεύθυνοι της 2ης ΥΠΕ για την διαχείριση κενών κλινών σε δομές αποκατάστασης”, υπογραμμίζει η Πρωτοβουλία.

Παράλληλα χαρακτηρίζει σκανδαλώδες ότι, “παρά τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση όλα αυτά τα χρόνια, με αφορμή τη Λέρο, σήμερα το υπουργείο υγείας, η 2η ΥΠΕ αλλά και γνωστοί ψυχίατροι, μεθοδεύουν από κοινού νέες εγκληματικές διακομιδές στη Λέρο αναβιώνοντας έναν εφιάλτη”.

https://www.ertnews.gr/

Πριν απ' όλα αυτά όμως προηγήθηκε στις 4/1/21 η τεκμηριωμένη πρόταση της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας Αργώ, την οποία απ' ότι φαίνεται στη διαύγεια αποδέχτηκε πλήρως η υφυπουργός Ζωή Ράπτη

ΤΟ ΝΑ ΠΑΛΕΥΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΣΑΙ!!!

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΤΟ 2021 ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΜΕ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ 27 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΤΑΝ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΡΓΩ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΙΣ 4-1-21 ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 12-12-2018.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΩΣΤΑ ΤΣΟΥΚΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΔΡΟΥΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ https://diavgeia.gov.gr/.../69%CE%A7%CE%96465%CE%A6%CE%A5...
ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣΤΟΥ 2018 "Η Μ.Ψ.Α. στην οποία παραπέμπεται ο ασθενής βάσει της απόφασης της Επιτροπής υποχρεούται να τον δεχθεί.

Σε περίπτωση αδυναμίας προσαρμογής του ασθενή στη δομή μετά την παρέλευση
τριμήνου, ο φορέας υποδοχής, κατόπιν σχετικής σύμφωνης γνώμης της αρμόδιας Τομεακής
Επιστημονικής Επιτροπής (και, έως τη συγκρότησή της, στην αρμόδια ΤΕΨΥ), υποβάλλει αίτημα
επανεξέτασης στο Διαχειριστή Κενών Θέσεων της Οικείας Υ.ΠΕ, ο οποίος με την σειρά του το
αποστέλλει στην οικεία Επιτροπή Διαχείρισης της Μετάβασης προκειμένου για την εύρεση θέσης
σε άλλη Μ.Ψ.Α."

ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ 2021 "Το αίτημα (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ – Π3) για τη μετάβαση του/της ψυχικά ασθενή σε Μ.Ψ.Α., το οποίο θα πρέπει να φέρει τη συναίνεση του, κατά τα οριζόμενα παρ. 2 του άρθρου 9 του ν.2716/1999",

Διαβάστε και τη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας Αργώ

Η Ομοσπονδία μας πρότεινε και διεκδίκησε με σθένος και επιστημονική τεκμηρίωση την προσθήκη της ΑΥΤΟΝΟΗΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 2716/99 συναίνεσης των υποψήφιων ενοίκων στις στεγαστικές δομές κάτι που οι προοδευτικοί συντάκτες της εγκυκλίου της μετάβασης ψυχικά πασχόντων σε κοινοτικές στεγαστικές δομές είχαν ξεχάσει το 2018(ΒΛΕΠΕ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ 4)...

Το πόσο σημαντική είναι αυτή η προσθήκη προκύπτει απ΄το παρακάτω σχόλιο που αναγκάστηκε να κάνει η υπεύθυνη μεταβάσεων της 2ης ΥΠΕ που πρότεινε απαράδεκτα εν έτη 2021 την μετάβαση 27 νέων ενοίκων στις στεγαστικές δομές της Λέρου... (ΒΛΕΠΕ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ 3)"

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας η υπεύθυνη της 2ης ΥΠΕ, Αγγελική Ροδίτου, μας διαβεβαίωσε ότι θα μεταφερθούν εκεί μόνο όσοι ασθενείς υπογράψουν ότι δέχονται τη μεταφορά ή, σε περίπτωση που δεν μπορούν οι ίδιοι, θα υπογράψουν γι’ αυτούς οι δικαστικοί συμπαραστάτες τους.

«Κανένας δεν θα πάει με το ζόρι» τόνισε η κ. Ροδίτου και συμπλήρωσε ότι κάθε περιστατικό θα εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή Μετάβασης και σε συνεννόηση με τις επιτροπές κάθε μονάδας. Ολα -σημείωσε- γίνονται σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, που ορίζει ότι μπορεί να δρομολογείται μεταφορά όταν υπάρχουν κενές θέσεις".

Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ...

Ευτυχώς τόσο την παράληψη της συναίνεσης όσο και την απόφαση για την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ μεταφορά στην Λέρο 27 υποψήφιων ενοίκων διόρθωσε η Υφυπουργός Υγείας αρμόδια για την ψυχική υγεία κ Ζωή Ράπτη με σχετικές κανονιστικές πράξεις(ΒΛΕΠΕ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ 1 ΚΑΙ 2).

ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΜΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ. Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΣ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΜΕΤΑΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΙΑΣ ΣΕΙΡΑΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΤΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ.

ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟΥ ΨΥΧΑΡΓΩΣ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΟΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom