Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Κέρκυρα: Μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Λαζαρέτο (φωτο & βίντεο)


«Να στέκεσαι ολόρθος στον αγώνα» είναι ο τίτλος της μεγάλης εκδήλωσης τιμής και μνήμης που διοργάνωσε στο Λαζαρέτο, σήμερα Κυριακή 21 Νοεμβρίου, η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ,με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπα.

Το νησάκι Λαζαρέτο και οι φυλακές της Κέρκυρας είναι ένας από τους τόπους που έχουν ποτιστεί με το αίμα των αλύγιστων της ταξικής πάλης, οι οποίοι στάθηκαν όρθιοι στα βασανιστήρια και στο εκτελεστικό απόσπασμα, στην Κατοχή, αλλά και μετά, γιατί είχαν «τη ζωή πολύ πάρα πολύ αγαπήσει».

Διαβάστε ΕΔΩ για το Λαζαρέτο και τις Φυλακές για θανατοποινίτες, τη  «Βαστίλλη» της Ελλάδας, όπως ονομάστηκε το κάτεργο της Κέρκυρας

Με μηνύματα και εκθέματα αγωνιστών άρχισε η εκδήλωση στο Λαζαρέτο

Με τη συμφωνική Ορχήστρα Κέρκυρας «Μίκης Θεοδωράκης» που έπαιξε τον «Λεβέντη» άρχισε η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ στο Λαζαρέτο.

Στη συνέχεια, ο Σπύρος Κονταρέλης, μέλος της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλωσόρισε τους παρεβρισκόμενους και διάβασε χαιρετιστήρια μηνύματα που απέστειλαν για την εκδήλωση η Άσπα Μανδηλαρά - Καλοδίκη και ο Γιώργος Ρούσης.(διαβάστε αναλυτικά εδώ)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΡΜΠΟΤΗΣ: Είμαστε εδώ για να δώσουμε υπόσχεση σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για τα μεγάλα μας ιδανικά

Με χαιρετισμό του Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ, Γιάννη Μπορμπότη ξεκίνησε η μεγάλη εκδήλωση της Οργάνωσης στο Λαζαρέτο.(Διαβάστε εδώ)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεν θα επιτρέψουμε να σβήσουν από τον χάρτη το Λαζαρέτο ως Ιστορικό Τόπο, ούτε να διαστρεβλώνουν την Ιστορία του!

«Τιμή και δόξα σε όλους τους Κερκυραίους, σε όλους τους Επτανήσιους και σε όλους τους άλλους Έλληνες αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Στο Νίκο Μπελογιάννη και τους άλλους κομμουνιστές, τους άλλους δημοκράτες, τους πατριώτες αγωνιστές που υπέφεραν στο Λαζαρέτο την Κατοχή, αγωνιζόμενοι ενάντια στον φασισμό. Τιμή και δόξα σε όλους εκείνους τους ήρωες... (Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του εδώ)

Στον τοίχο των εκτελέσεων και τους σταυρούς των εκτελεσμένων ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας στο Λαζαρέτο ανεβαίνοντας προς το χώρο των εκτελέσεων, πέρασε μέσα από τους σταυρούς άφησε ένα γαρύφαλλο στο σταυρό του Νίκου Γόδα λοχαγού του ΕΛΑΣ την περίοδο της Αντίστασης, και στη συνέχεια περιηγήθηκε στο χώρο, στον τοίχο των εκτελέσεων.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το διώροφο κτίριο που άλλοτε φιλοξενούσε το λοιμοκαθαρτήριο, και τώρα στο ισόγειο εκτίθενται πρότυπα έργα των Κερκυραίων ζωγράφων Άγγελου Γερακάρη και Γιώργου Μικάλεφ καθώς και της οικογένειας Τζίνου Δημητράτου, έργα εμπνευσμένα και αφιερωμένα από την μαρτυρική ιστορία του Λαζαρέτο.

Στην εκδήλωση παραβρίσκεται κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τη Λουίζα Ράζου μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Επίσης, η Μερόπη Υδραίου δήμαρχος του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου.

Με μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα και κατάθεση στεφάνων ολοκληρώθηκε η εκδήλωση

Η εκδήλωση της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ στο Λαζαρέτο, μετά την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, συνεχίστηκε με μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης».

Στη συνέχεια, έγινε κατάθεση στεφάνων από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γιώργο Δαρδαμάνη μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ. 

Διαβάστηκαν τα ονόματα 118 εκτελεσμένων αγωνιστών, που έχουν διασωθεί, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους με τους συγκεντρωμένους στο τέλος να φωνάζουν «Αθάνατοι» και η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση της «Διεθνούς».

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom