Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Εκατομμύρια παιδιά στο ζυγό - Η παιδική εργασία αυξήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα


Αύξηση της παιδικής εργασίας την τελευταία τετραετία καταγράφει έκθεση του ΟΗΕ αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι η καπιταλιστική εκμετάλλευση δεν έχει κανένα όριο.

Ενας αμείλικτος κλοιός τεράστιων οικονομικών συμφερόντων σφίγγει γύρω από εκατοντάδες εκατομμύρια μικρά παιδιά. Το κεφάλαιο δε διακρίνεται  – ανάμεσα στα άλλα – για την ευαισθησία του. Οπως εκμεταλλεύεται πόρους, καταστάσεις, όλους τους εργαζόμενους και τους λαούς του κόσμου, έτσι εκμεταλλεύεται και τα παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας, εθνικότητας, φυλής και φύλου. Είναι κι αυτά, αριθμοί, μέσα παραγωγής, εργαλεία, παράγοντες πρόσθεσης ή αφαίρεσης κέρδους, για τους κεφαλαιοκράτες…

Σε πολλές χώρες του κόσμου υπάρχουν παιδιά που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο γνωρίζουν από πολύ νωρίς τον αγώνα της βιοπάλης και σε πολλές περιπτώσεις μεγαλώνουν και γερνούν πριν την ώρα τους, υποφέρουν και οδηγούνται στο θάνατο.

Συγκεκριμένα, σε κοινή έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και της UNICEF, του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι στις αρχές του 2020 τα παιδιά που ήταν αναγκασμένα να δουλεύουν ήταν 160 εκατομμύρια, δηλαδή 8,4 εκατ. περισσότερα απ’ ό,τι τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Αν οι τρέχουσες προβλέψεις για την αύξηση της φτώχειας σε παγκόσμια κλίμακα επαληθευτούν, άλλα εννέα εκατομμύρια παιδιά θα αναγκαστούν να πάρουν τον δρόμο για τη δουλειά ως τα τέλη της επόμενης χρονιάς, προστίθεται στην έκθεση.

Όμως στατιστικά μοντέλα δείχνουν πως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι υπερπενταπλάσιος, προειδοποιεί η Κλαούντια Κάπα, στατιστικολόγος της UNICEF, που συμμετείχε στη συγγραφή της έκθεσης. 

«Αν η κοινωνική προστασία μειωθεί σε σύγκριση με το επίπεδο όπου βρίσκεται το τρέχον διάστημα, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και άλλων παραγόντων, ο αριθμός των παιδιών που είναι αναγκασμένα να εργάζονται μπορεί να αυξηθεί κατά 46 εκατομμύρια» ως τα τέλη του 2022, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην έκθεση, που δημοσιεύεται κάθε τέσσερα χρόνια, υπογραμμίζεται ότι τα μισά από τα παιδιά που εργάζονται είναι ηλικίας μόλις πέντε ως οκτώ ετών. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως υπάρχει αληθινός κίνδυνος η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω αν δεν γίνει τίποτα για να βοηθηθούν οι οικογένειες που βυθίζονται στη φτώχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom