Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Επιτροπή Εμβολιασμών: Ο εμβολιασμός στα παιδιά και η μετάλλαξη Δέλτα στο επίκεντρο σύσκεψης


Επιστημονικός προβληματισμός επικρατεί για την ταχύτατα μεταδιδόμενη μετάλλαξη Δέλτα που απειλεί να θέσει σε κίνδυνο τη χαλάρωση των μέτρων και να φέρει το τέταρτο κύμα του κορονοϊού και νέα lockdown στην Ευρώπη.

Σε σύσκεψη που ξεκινά σήμερα Τρίτη (29/6) στις 10:00 το πρωί, οι ειδικοί θα εξετάσουν τρόπους επέκτασης και επιτάχυνσης των εμβολιασμών. Στο επίκεντρο των προβληματισμών τους τίθεται η πιθανότητα σύστασης προς τους γονείς για τον εμβολιασμό μικρότερων ηλικιών και συγκεκριμένα, των εφήβων μεταξύ 12 και 15 ετών.

Ο νέος ισχυροποιημένος ιός Δέλτα έχει ανησυχήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς, όχι μόνο μεταδίδεται με ταχύτητα που ξεπερνά κάθε προηγούμενο ιό, αλλά εμφανίζει παράλληλα και μερική αντίσταση στην ανοσία των εμβολίων.

Σύμφωνα με προβλέψεις από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC), αλλά και τον Παγκόσμιο Οργασνισμό Υγείας (ΠΟΥ), το επόμενο κύμα του κορονοϊού θα αφορά τους ανεμβολίαστους, τους ανθρώπους με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν έχουν θωρακιστεί επαρκώς με τον εμβολιασμό, αλλά και τα ανεμβολίαστα παιδιά.

Εμβολιασμοί παιδιών: Για το δικό τους καλό ή για το καλό της κοινότητας;

Προβληματισμένοι για την εξάπλωση του ιού Δέλτα σε χώρες της Ευρώπης, εμφανίζονται και οι έλληνες επιστήμονες της αρμόδιας Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η συζήτηση διεξάγεται σε δύο σκέλη: εάν πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά για τη δική τους θωράκιση, ή αν θα πρέπει να εμβολιαστούν ώστε να αυξηθεί το ποσοστό της συλλογικής ανοσίας, από το 70% στο 80%, ποσοστό το οποίο απαιτείται πλέον για τη θωράκισή μας από το στέλεχος Δέλτα.

Η επιστημονική επιτροπή θα πρέπει να λάβει άμεσα αποφάσεις για την αύξηση του ρυθμού και του ποσοστού των εμβολιασμών, ώστε η χώρα να κερδίσει χρόνο πριν η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού επικρατήσει και στη χώρα μας μέσα στο καλοκαίρι, γεγονός το οποίο θεωρείται σχεδόν δεδομένo από όλους τους επιδημιολόγους.

Στο ίδιο πλαίσιο η κυβέρνηση, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοίνωσε ως κίνητρο για τον εμβολιασμό των νέων μεταξύ 18 και 25 ετών, την παροχή voucher ύψους 150 ευρώ.

Στόχος είναι, το 11% του ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων νέων αυτής της ηλικίας σήμερα – που με τα ραντεβού ανέρχεται στο 20%- να φτάσει και να ξεπεράσει το 70% μέχρι το τέλος καλοκαιριού. Η αγωνία όλων έγκειται στο γεγονός, ότι οι νέοι μπορεί να μην νοσούν βαριά, όμως, εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα -ιδιαίτερα το καλοκαίρι- κι έτσι συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση του ιού.

“Λύση ανάγκης ο εμβολιασμός των παιδιών 12 έως 15 ετών”

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatrepedia.gr, οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον εμβολιασμό των παιδιών ενάντια στον κορονοϊό, καθώς όπως λένε, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα στις ηλικίες 12 έως 15 ετών.

Για να ληφθεί η σχετική απόφαση, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να μετρηθεί το κόστος-όφελος του εμβολιασμού με πολύ συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα, εστιασμένα στην μετάλλαξη Δέλτα και τη συγκεκριμένη ευαίσθητη ηλικία μεταξύ 12 και 15 ετών.

Θα πρέπει να είναι σαφές, δηλαδή, αν υπάρχει όφελος για τα ίδια τα παιδιά να εμβολιαστούν, αντιμετωπίζοντας πάντα, έστω και την ελάχιστη πιθανότητα των πολύ σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών από τα εμβόλια.

Συζητείται το ενδεχόμενο απλής σύστασης στους γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών τους

Καθώς στις ηλικίες από 12 έως 15 ετών υπάρχουν επαρκή δεδομένα ασφάλειας με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και έχει δοθεί άδεια χρήσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν αποκλείεται οι επιστήμονες να καταλήξουν στην απόφαση να δώσουν το “πράσινο φως” να ανοίξει εντός του Αυγούστου -και πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς- η πλατφόρμα για τα ραντεβού αυτής της ομάδας.

Ταυτόχρονα, ενδέχεται να γίνει απλή σύσταση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους αν το επιθυμούν, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα και μάλιστα να τεθεί ως προϋπόθεση για να γίνει δεκτό το παιδί στο σχολείο.

Μέσα στον Ιούλιο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα παιδιά Λυκείου κάτω των 18 ετών

Ωστόσο, από τη συζήτηση των εμβολιασμών σε ηλικίες μικρότερες των 18 ετών, εξαιρούνται οι έφηβοι από 16 έως 17 ετών. Γι’ αυτούς υπάρχουν επαρκή δεδομένα ασφαλείας αλλά και ωφέλειας για τον εμβολιασμό τους, έτσι εντός του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού τους.

https://www.iatropedia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom