Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Αμύνταιο: Με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις η εγκατάσταση αιολικών στην «Αερορράχη» (φωτο & βίντεο)

«Η αστυνομία παίζει το ρόλο του security και του καλύτερου υπηρέτη της εταιρείας των ανεμογεννητριών»

Μπλόκο Νυμφαίου. Με την καθοριστική συμβολή των αστυνομικών δυνάμεων «έσπασε» νωρίτερα σήμερα το «μπλόκο» των κατοίκων του Νυμφαίου, προκειμένου να προχωρήσει η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή Αετορράχη του Δήμου Αμυνταίου.

Παρά το γεγονός ότι η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στην εγκατάσταση εκκρεμεί – πρόκειται να εκδικαστούν στις 8 Ιούλη – το Δικαστήριο και οι Δυνάμεις Ασφαλείας τοποθετήθηκαν κιόλας στο πλευρό της Πορτογαλικής εταιρείας που με την προστασία τους ξεκίνησε το καταστρεπτικό της έργο. 

Η Αστυνομία, στα πλαίσια της προστασίας της ποιότητας ζωής, της ασφάλειας των πολιτών και του περιβάλλοντος, διώχνουν τον κόσμο, αφήνουν το σκαπτικό να σκάβει και βοηθούν με κάθε τρόπο την καταστροφή των βουνών.

Από τις 6 το πρωί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μαζί με άνδρες των ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και της Ασφάλειας βρέθηκαν στο σημείο, προκειμένου να εξασφαλίσουν πως οι εργασίες εγκατάστασης των αιολικών θα συνεχιστούν ανεμπόδιστα από τις αντιδράσεις των κατοίκων, που με τον αγώνα τους έχουν εμποδίσει από τις 18 Μάη την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν με τη βία όσους κατοίκους βρίσκονταν στον χώρο.

Η αστυνομία έστησε δικό της μπλόκο στην περιοχή, αποτρέποντας τη συγκέντρωση κατοίκων στο σημείο. Κλιμακώνοντας την τρομοκρατία απέναντι στους κατοίκους, κατέγραψαν τα ονόματα όσων κατάφεραν να περάσουν, αφαίρεσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμία προειδοποίηση, κόβοντας μάλιστα κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα (!) σε όσα οχήματα βρίσκονταν στο σημείο.

Αστυνομικές δυνάμεις είχαν βρεθεί και χτες το βράδυ στον χώρο, όπου υπήρχαν κάτοικοι σε βάρδια περιφρούρησης στο μπλόκο, απειλώντας τους με πρόστιμα βάσει της απαγόρευσης μετακίνησης που ισχύει στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα οχήματα της εταιρείας έχουν επανέλθει στην περιοχή και οι εργασίες έχουν ξαναρχίσει. Παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί το δικαστήριο για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις, η απόφαση για την αναστολή των εργασιών έχει λήξει, επιτρέποντας στην εταιρεία να συνεχίσει τις εργασίες.

Η αστυνομία έχει παραμείνει στο σημείο για να διευκολύνει το έργο της εταιρείας, ενώ όπως κατήγγειλε ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Αμυνταίου, Κυριάκος Ελευθεριάδης, ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων ξεκαθάρισε προς τους κατοίκους πως έχουν λάβει εντολές να προχωρήσουν σε συλλήψεις εάν οι κάτοικοι προσπαθήσουν ξανά να εμποδίσουν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Σε συνέντευξη που έδωσε νωρίτερα σήμερα στο «kozani.tv» ο  Κυριάκος  Ελευθεριάδης,  κατήγγειλε μεταξύ άλλων πως αν και δεν έχει εκδικαστεί ακόμα η υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων, η εταιρεία προχωρά τις εργασίες και «η αστυνομία παίζει το ρόλο του security και του καλύτερου υπηρέτη της εταιρείας των ανεμογεννητριών».

Επίσης, τόνισε πως οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την προστασία του φυσικού πλούτου του Νυμφαίου, σημειώνοντας παράλληλα πως το θεσμικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές όπως η «Αερρόραχη» έχει ενισχυθεί διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις. 

Επίσης, καταγγέλλοντας τη στάση της δημοτικής αρχής Αμυνταίου είπε χαρακτηριστικά πως είναι «και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα», καθώς έχει ψηφίσει τη γνωμοδότηση το 2012 τόσο αυτού του πάρκου όσο και άλλων και σήμερα «προσπαθεί να ξεπλύνει τη στάση της». (Με πληροφορίες 902.gr)

Η αντίσταση του παπα-Γιάννη


Από τους πρώτους που κινητοποιήθηκαν για να προστατεύσουν το βουνό, ο παπα-Γιάννης.

Μαχητικός, από νωρίς στο μπλόκο, έβαλε πρώτος το σώμα του μπροστά στα μηχανήματα την πρώτη φορά που επιχείρησαν να σκάψουν, φωνάζοντας: «Μη με ακουμπάτε, δε φεύγω από το σπίτι μου…»

Οι Μένουμε Ενεργοί στη σελίδα τους αναρωτιούνται:

«Παραγωγή ρεύματος ”για άλλες έξι Ελλάδες” πληροφορούμαστε ότι θα επιτευχθεί μόλις ολοκληρωθεί το στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ας μας επιτραπεί να θέσουμε τα εξής ερωτήματα:

1.– Ποιος έχει ανάγκη μια τέτοια παραγωγή ηλεκτρισμού; Η κοινωνία ή οι ”πράσινες” επιχειρήσεις;

2.– Αυτή η υπερπροσφορά ρεύματος θα φέρει φθηνότερο ρεύμα για τα νοικοκυριά; Προς το παρόν βλέπουμε ο λογαριασμός να φουσκώνει εξαιτίας του τρόπου που επιδοτούνται οι ΑΠΕ…

3.– Γιατί οι ”πράσινοι” ιδιώτες-επιχειρηματίες επιδοτούνται με το 10% των 31 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης; Για να φυτρώσουν παντού αιολικά και ηλιακά πάνελ ώστε να γίνεται εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για να ξαναπλουτίσουν οι επιδοτούμενοι ιδιώτες;

4.– Τι θα γίνει με την απώλεια καλλιεργήσιμων εκτάσεων και δασικού πλούτου από αυτή την αχρείαστη και άναρχη τοποθέτηση αιολικών και ηλιακών πάρκων ανά την επικράτεια;

Γίνεται ξεκάθαρο ότι ο ιδιωτικός τομέας κερδοσκοπεί με τις κρατικές και ευρωενωσιακές πλάτες, όχι με γνώμονα τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας αλλά με κριτήριο τα ιδιωτικά κέρδη τους. Το περιβάλλον είναι γι’ αυτούς απλά ένα εμπόδιο που νομοθετικά τώρα μπορούν να υπερβούν.

Μόνη λύση η κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και ο συντονισμός τους!»

Η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους, καλεί στην Πανελλαδική Κινητοποίηση με Συγκέντρωση το Σάββατο 26 Ιουνίου στις 7 μ.μ. στην πλατεία Μοναστηρακίου και πορεία προς την πλατεία Συντάγματος, η οποία διοργανώνεται από το «Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια».

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: