Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Εργασιακό ν/σ: Ποια είναι η αλήθεια για την ψηφοφορία - Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση και τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ


Η ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου και η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία έφερε την απόλυτη κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανιζόταν αργά χθες το βράδυ ικανοποιημένο από την επιλογή του να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία καθώς το τέχνασμα που έκανε να βάλει ως άρθρα του νομοσχεδίου τις ευρωπαϊκές οδηγίες φαίνεται ότι έπιασε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν τις ευρωπαϊκές οδηγίες -συνειδητά- δηλαδή τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις γονεϊκές άδειες ,και με την σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους δουλειάς καθώς έπρεπε να έχουν ψηφιστεί από τον Ιούνιο του 2019 .

Η Κουμουνδούρου φαίνεται ότι εγκλωβίστηκε σε αυτή την επιλογή καθώς όπως λένε οι ευρωπαϊκές οδηγίες έχουν την υπογραφεί του Αλέξη Τσίπρα . Το ερώτημα ωστόσο είναι γιατί μαζί με το οκτάωρο και τις απλήρωτες υπερωρίες δεν ξεκαθάριζαν τι θα κάνουν με αυτά τα θέματα.

Να σημειώσουμε πάντως ότι τα σχετικά άρθρα δεν έχουν να κάνουν με την εθνική νομοθεσία αλλά με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που η ψήφιση τους εκκρεμούσε εδώ και πολύ καιρό.

Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, θετική ψήφο σε συγκεκριμένες διατάξεις των δύο διεθνών συμβάσεων και της κοινοτικής οδηγίας έδωσε και το ΚΙΝ.ΑΛ., όπως και η Ελληνική Λύση με το ΜέΡΑ 25.

Όχι σε όλα ψήφισε μόνο το ΚΚΕ

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης με δήλωση του χθες το βράδυ επέμεινε πάντως ότι «η ονομαστική ψηφοφορία, που προκαλέσαμε, έκανε τα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε σχεδόν τα μισά άρθρα αυτού του “τρισκατάρατου” νομοσχεδίου. Αποκλειστικά από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίστηκαν μόλις 42 από τα 128 άρθρα, ενώ τα υπόλοιπα 86 άρθρα υπερψηφίστηκαν και από βουλευτές της αντιπολίτευσης. 56 άρθρα συγκέντρωσαν πάνω από 200 ψήφους.»

Απαντώντας με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι καταψήφισε τα επίμαχα άρθρα 55,59, 69 και 70 που αναφέρονται στην κατάργηση του οκταώρου και τις απλήρωτες υπερωρίες αλλά και όσα θέματα ανέδειξε τις προηγούμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ : “Η ΝΔ ψήφισε μόνη της απομονωμένη από όλα τα κόμματα και από την ελληνική κοινωνία την κατάργηση του 8ώρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις μειώσεις μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων ασχέτως δικαστικών αποφάσεων και τη μετατροπή της ζωής των εργαζόμενων και ειδικά των νέων σε λάστιχο. Όσα ψέματα και να πει ο κ. Χατζηδάκης για να καλύψει αυτή την πραγματικότητα οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ καταψήφισε το αντεργατικό νομοσχέδιο! Ψήφισε, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο τις ενσωματώσεις των διεθνών συμβάσεων και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που είναι υποχρεώσεις της χώρας και θετικά μέτρα και εκκρεμούν με ευθύνη Μητσοτάκη από το φθινόπωρο του 2019 και καταψήφισε ένα προς ένα όλα τα αντεργατικά μέτρα που υπαγόρευσε ο ΣΕΒ στον κ. Μητσοτάκη.”

Πηνελόπη Νάσσου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom