Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Κορωνοϊός: Στην εντατική 42χρονος με σκλήρυνση κατά πλάκας - Παρουσίασε θρόμβωση μετά το AstraZeneca (βίντεο)

AstraZeneca μόνο για τους άνω των 60 ετών

Ένας 42χρονος με σκλήρυνση κατά πλάκας δίνει μάχη στην εντατική μετά τη διάγνωση του συνδρόμου Guillain Barre και θρόμβωσης, που παρουσίασε 10 μέρες αφού έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού.

«Και θρόμβωση έπαθε αλλά μπήκαμε με Guillain Barre. Την θρόμβωση την έπαθε στο πόδι. Έπαθε υποτροπή της σκλήρυνσης από το Guillain Barre και έκανε φλεγμονή στο κεφάλι. Είμαστε στην εντατική από τη Δευτέρα του Πάσχα και απ’ ό,τι φαίνεται σήμερα αύριο θα μας ‘φύγει’», σημειώνει η αδερφή του 42χρονου.

Όπως εξηγεί η αδελφή του στο LIVE NEWS, όταν ο 42χρονος προσήλθε στο κέντρο υγείας Χολαργού στις 20 Απριλίου για το εμβόλιο, ενημέρωσε το υγειονομικό προσωπικό πως πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Το θέμα είναι αυτοί στο εμβολιαστικό κέντρο του Χολαργού που τους είπε όλο το ιστορικό του, ότι παίρνει ανοσοτροποιητικά, μυοχαλαρωτικά, το ένα, το άλλο… Πώς έναν άνθρωπο με σκλήρυνση κατά πλάκας του κάνανε το εμβόλιο και δε το AstraZeneca;».

10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του, τη Μεγάλη Παρασκευή, υποτροπίασε. Εισήχθη στο Γεννηματάς και μετά από 1 ημέρα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του νοσοκομείου σε ιδιωτική κλινική όπου παρέμεινε για σχεδόν 4 εβδομάδες.

«Με χορηγία του υπουργείου πήγαμε. Δεν πληρώσαμε. Την Τρίτη τον πήρε η γιατρός του πάνω στους Αγίους Αναργύρους νοσοκομείο. Μου λένε τώρα οι γιατροί ‘Πώς του το κάνανε τo AstraZeneca;’».

Όπως εξηγεί η αδερφή του στο LIVE NEWS, ο 42χρονος ήταν υπέρμαχος των εμβολίων. Αδυνατεί να πιστέψει πως από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκε στην εντατική να δίνει μάχη για τη ζωή του 10 μόλις ημέρες μετά τον εμβολιασμό του.

«Έβλεπε όλα αυτά που λένε στην τηλεόραση για τα εμβόλια και αυτούς που δεν κάνουν, που θα αρρωστήσουν και θα κάνουν. Φοβόταν μην αρρωστήσουμε εδώ μέσα στο σπίτι κλπ, οι γονείς μου.

»Λένε συνέχεια ‘Κάντε το’ και ‘Κάντε το’; Ναι, και ο μπαμπάς μου έκανε και τις δύο δόσεις του Pfizer, αλλά ο μπαμπάς μου δεν έχει κάτι, και η μαμά μου έκανε την πρώτη δόση του AstraZeneca, δεν έχουν κάτι όμως οι άνθρωποι».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μελέτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κορωνοϊού σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, ωστόσο οι συστάσεις που δίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η συνέχιση της θεραπείας και ο προγραμματισμός του εμβολιασμού.

Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 60

Το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει ασφαλές για τους πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς τα θρομβωτικά επεισόδια που έγιναν γνωστά αφορούσαν άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μανωλόπουλο, καθηγητή φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Αν κάποιος έκανε πρόσφατα το εμβόλια της AstraZeneca δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί, ιδιαίτερα εάν έχει κάνει και τις δύο δόσεις, καθώς πρόκειται για ένα ισχυρό εμβόλιο και παρέχει ανοσία.

AstraZeneca μόνο για τους άνω των 60 ετών - Σύσταση για δεύτερη δόση με ίδιο εμβόλιο

Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε στη σημερινή ενημέρβση ότι κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερά πτωτική τάση των κρουσμάτων, κυρίως λόγω των εμβολιασμών.

Προ διμήνου η εθνική επιτροπή εμβολιασμών είχε αξιολογήσει την πολύ σπάνια περίπτωση θρομβώσεων. Τότε η κυκλοφορία του ιού ήταν μεγαλύτερη και ο κίνδυνος από covid συντριπτικά μεγαλύτερος. Ενδεικτικά τον Απρίλιο είχαμε 105 θανάτους ανά εβδομάδα και 77 στην ηλικιακή ομάδα 30-59 ετών.

Στην παρούσα φάση η εθνική επιτροπή εμβολιασμών εισηγείται να γίνεται 1η δόση με AstraZeneca στους άνω των 60 ετών -ηλικιακή ομάδα στην οποία το όφελος υπερτερεί συντριπτικά έναντι του κινδύνου

Για τη 2η δόση παραμένει η σύσταση για AstraZeneca, σε όσους έχουν κάνει με αυτό το εμβόλιο την πρώτη, δεδομένου ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά σπάνιος: 1,3 περιστατικά θρόμωσης ανά 1 εκατομμύριο δόσεις. Εξαιρούνται τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, όπως θρομβώσεις, ή ειδικά ιατρικά προβλήματα.

Η επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται συνεχώς με βάση τα νέα δεδομένα. Το σκεπτικό και τα δεδομένα της απόφασης αναρτώνται στην σελίδα του υπουργείου emvolio.gov.gr.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο κάποιοι που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca να θελήσουν να κάνουν με άλλο εμβόλιο τη δεύτερη δόση, η κυρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι η σύσταση γίνεται για να κάνει καλύτερα τα πράγματα και όχι για να τα χειροτερέψει.

Αυτό το πρόγραμμα του mix-n-match είναι κάτι το οποίο έχει υιοθετηθεί σε μικρή κλίμακα σε ορισμένες χώρες, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα με ακρίβεια και σε βάθος χρόνος το ανοσολογικό αποτέλεσμα του συνδυασμού των εμβολίων, πρόσθεσε.

Η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως το αναζητήσουμε διαφορετική δεύτερη δόση θα οδηγήσει σε απώλεια σημαντικού χρόνου για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι ο αριθμός των ακυρώσεων για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca είναι 1,89%, όχι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τα άλλα εμβόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom