Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Χίος: 10 χρόνια κάθειρξη στους 4 για τον εμπρησμό της Μόριας (φωτο & βίντεο)


Εξαντλώντας την αυστηρότητά του το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χίου καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών τον καθένα από τους τέσσερις μετανάστες, που είχαν συλληφθεί και παραπεμφθεί ως υπεύθυνοι για τον εμπρησμό και την καταστροφή του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου, τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η έφεση που ασκήθηκε δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα κι έτσι οι τέσσερις καταδικασθέντες θα μεταχθούν την προσεχή εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα στις φυλακές Αυλώνας.

Η διαδικασία κατά την σημερινή, δεύτερη ημέρα της δίκης,Σάββατο 12 Ιουνίου 2020, μιάς δίκης που χαρακτηρίσθηκε από την απουσία δημοσιότητας και την απαγόρευση για πρόσβαση των δημοσιογράφων, ξεκίνησε περί τις 9:30 και ολοκληρώθηκε περί τις 15:00. 

Μετά την πρόταση του εισαγγελέα, που ζήτησε την ενοχή τους για τον εμπρησμό και την απαλλαγή από την κατηγορία της σύστασης συμμορίας, ακολούθησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων, πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

Το δικαστήριο αποδεχόμενο την εισαγγελική πρόταση και ομόφωνα κήρυξε ένοχους τους τέσσερις για την κατηγορία του εμπρησμού, ενώ επί των ποινών ο εισαγγελέας πρότεινε τα 10 έτη, που επέβαλε τελικά ομοφώνως το δικαστήριο. 

Επίσης, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικών, ιδίως δε αυτό της μετεφηβικής ηλικίας, ενώ επίσης απέρριψε τον ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης στις δηλώσεις τους μετά το πέρας της δίκης, κατήγγειλαν ότι η καταδίκη ήταν προαποφασισμένη από τις 15 Σεπτεμβρίου 2020, όταν συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι, επεσήμαναν ότι δεν έγιναν δεκτά από το δικαστήριο σημαντικά στοιχεία, όπως η ανηλικότητα των κατηγορουμένων, ότι δεν αποδείχθηκε με στοιχεία η συμμετοχή των τεσσάρων κι όλα στηρίχθηκαν σε μία μαρτυρία ενός ανθρώπου ο οποίος έχει εξαφανισθεί (σ.σ. εικάζεται ότι βρίσκεται στην Γερμανία) και επιφυλάχθηκαν αν στο εφετείο και στον Άρειο Πάγο αναπαραχθούν τα ίδια της πρωτόδικης διαδικασίας να φτάσουν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκή Δικαστήριο.

Παρακολουθείστε στο βίντεο που ακολουθεί αναλυτικά τις δηλώσεις των συνηγόρων υπεράσπισης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom