Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Δυτική Ελλάδα: Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις που ενέχονται σε δεκάδες κλοπές και σε υπόθεση μαστροπείας (φωτο)


Εξαρθρώθηκαν , μετά από μεθοδική και συστηματική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, δύο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων ενέχονται σε κλοπές σκαφών, εξωλέμβιων μηχανών,
διαρρήξεις, ζωοκλοπές και μαστροπεία, σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδος.

Η εξάρθρωση της εγκληματικών οργανώσεων είναι αποτέλεσμα μεθοδικών και ενδελεχών ερευνών των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, κατά τις οποίες οι αστυνομικοί αξιοποίησαν πλήρως όλα τα στοιχεία που συνέλλεξαν τόσο με φυσικές όσο και με ειδικές ανακριτικές μεθόδους.

Η σύλληψη των δραστών, πραγματοποιήθηκε σήμερα (9-7-2020), στην Πάτρα, στο Αγρίνιο, στον Αστακό και στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών με την συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου.

Συνελήφθησαν συνολικά οκτώ μέλη των εγκληματικών οργανώσεων και πιο συγκεκριμένα τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα - που περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της πλαστογραφίας, της απάτης, της μαστροπείας, της ζωοκλοπής, της κατοχής ναρκωτικών, της κατοχής όπλων, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη τεσσάρων συνεργών τους, και πιο συγκεκριμένα ενός αλλοδαπού και τριών ημεδαπών οι οποίοι αναζητούνται για να συλληφθούν.

Α΄ εγκληματική οργάνωση

Η Α’ εγκληματική οργάνωση αποτελείται από τέσσερις άνδρες (έναν αλλοδαπό που αναζητείται και τρεις ημεδαπούς) από τους οποίους έχει συλληφθεί ο ένας ημεδαπός.

Τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης για χρονικό διάστημα ενός έτους και πλέον, λειτουργούσαν με ιεραρχική δομή και διαρκή δράση, με σκοπό την διάπραξη κλοπών σκαφών, εξαρτημάτων αυτών, εξωλέμβιων μηχανών και διαρρήξεων αποθηκών με σχετικά αντικείμενα, σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Στη συνέχεια οι δράστες, είτε πωλούσαν τα κλοπιμαία ως εξαρτήματα από κατάστημα διατηρεί ο ένας από αυτούς, είτε μέσω εικονικών παραστατικών εξαγωγής, που εκδίδονταν από τον ίδιο, τα εξήγαγαν στην Αλβανία, με την κατάθεση στο Τελωνείο εικονικών εγγράφων-τιμολογίων.

Όταν λήφθησαν τα μέτρα απαγόρευσης εισόδου-εξόδου πολιτών από και προς την Αλβανία λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού (COVID 19) και ο αλλοδαπός αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, δεν είχε την δυνατότητα να εισέρχεται στην Ελλάδα, για να διαπράττει κλοπές και να επιστρέφει στην Αλβανία, η δράση της Α΄ εγκληματικής οργάνωσης διεκόπη και συστάθηκε νέα (η Β εγκληματική οργάνωση) από έναν ημεδαπό συνεργό του.

Η Β’ εγκληματική οργάνωση

Η Β’ εγκληματική οργάνωση αποτελείται από τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες, οι οποίοι έχουν συλληφθεί όλοι ( ο αρχηγός της Β΄ οργάνωσης ήταν και το μέλος που είχε συλληφθεί στην πρώτη). Οι συλληφθέντες συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση με σκοπό την διάπραξη κλοπών και ζωοκλοπών κατ’ επάγγελμα, κυρίως σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Παράλληλα, τρία από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και τουλάχιστον ακόμη δύο άτομα που αναζητούνται, εξωθούσαν στην πορνεία μια ανήλικη κοπέλα, εκδίδοντάς την σε άγνωστα άτομα έναντι χρηματικής αμοιβής.

Από την έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, προέκυψε ότι οι δράστες εξώθησαν την ανήλικη στην πορνεία, τουλάχιστον πέντε φορές, κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Από την ερεύνα των αστυνομικών προέκυψε ότι οι ανωτέρω εγκληματικές οργανώσεις έχουν διαπράξει σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:
  • (21) κλοπές εξωλέμβιων μηχανών,
  • (10) κλοπές και (2) απόπειρες κλοπής σκαφών,
  • (3) διαρρήξεις σε αποθήκες με ναυτικό εξοπλισμό,
  • (2) κλοπές τρέιλερ μεταφοράς σκαφών,
  • (8) ζωοκλοπές αφαιρώντας συνολικά (55) αμνοερίφια,
  • (4) κλοπές σε οχήματα ( μετασχηματιστές, καύσιμα, μπαταρίες)
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.

Το προανακριτικό έργο και τις έρευνες διενεργούν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom