Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Φλώρινα: Πέθανε ο μαθητής που κατανάλωσε δηλητηριώδη μανιτάρια


Βαρύ το κλίμα στο Βαρικό Φλώρινας, από όπου κατάγεται ο μαθητής του Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή κατανάλωσε δηλητηριασμένα μανιτάρια και σήμερα δυστυχώς κατέληξε σε νοσοκομείο της Γερμανίας. 

Ο νεαρός χθες Τετάρτη υποβλήθηκε σε εγχείρηση μεταμόσχευσης ήπατος στην Γερμανία και ενώ αρχικά η κατάστασή του ήταν σταθερή, σύμφωνα με συγγενικό του πρόσωπο, ο οργανισμός του δεν δέχτηκε το μόσχευμα και σήμερα το μεσημέρι κατέληξε.

Η μεταμόσχευση ήπατος κρίθηκε αναγκαία για τον μαθητή από τους γιατρούς νοσοκομείου του Μονάχου, όπου μεταφέρθηκε, σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο νεαρός από το Βαρικό της Φλώρινα είχε μεταφερθεί με ειδική πτήση αεροσκάφους, διασωληνωμένος και συνοδεία γιατρού από την Θεσσαλονίκη σε νοσοκομείο του Μονάχου στην Γερμανία.

Ο νεαρός μαθητής του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, το περασμένο Σάββατο μεταφέρθηκε από τον πατέρα του στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας με έντονα σημάδια αδιαθεσίας.

Από τις εξετάσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι δείκτες στο αίμα του ήταν αρκετά υψηλοί και αυτό έθεσε σε συναγερμό τους γιατρούς ότι πρόκειται για δηλητηρίαση από κατανάλωση μανιταριών.

Το παιδί εσπευσμένα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την Φλώρινα στο νοσοκομείο Γεννηματάς στην Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια στην ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Από εκεί με ειδική πτήση αεροσκάφους, διασωληνωμένος και συνοδεία γιατρού, μεταφέρθηκε από την Θεσσαλονίκη σε νοσοκομείο του Μονάχου στην Γερμανία

Σύμφωνα με κάτοικο του Βαρικού Φλώρινας που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νεαρός με τον πατέρα του και κάποιον φίλο τους από το χωριό, μάζεψαν άγρια μανιτάρια από το δάσος, τα οποία στην συνέχεια κατανάλωσαν.

Σύμφωνα με τον πατέρα του παιδιού, τον κ. Μίχο, με τον οποίο ήταν μαζί ο μικρός όταν έγινε το συμβάν, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην συλλογή των μανιταριών, αφού -όπως λέει- ακόμα κι ένας έμπειρος συλλέκτης μπορεί να κάνει λάθος. Ο ίδιος είναι συλλέκτης μανιταριών για 20 χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Μανιταρόφιλων Ελλάδας Γ. Κωνσταντινίδη, η περιοχή στην Φλώρινα, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, είναι ιδανική για την ανάπτυξη πολλών ειδών μανιταριών, ορισμένα από τα οποία είναι δηλητηριώδη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης, είναι προτιμότερο να πετάξουμε τα μανιτάρια που έχουμε μαζέψει αν δεν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι είναι βρώσιμα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ & ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom