Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού πάνω από την υγεία εργαζομένων, κατοίκων και επισκεπτών

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα ελλιπή μέτρα προστασίας

Το γεγονός ότι σε αντίθεση με την απατηλή εικόνα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση πως τάχα είναι προστατευμένη η υγεία των εργαζομένων στους κλάδους του Τουρισμού, των κατοίκων των
τουριστικών περιοχών και των επισκεπτών, στην πραγματικότητα η υγεία τους υποτάσσεται στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, επιβεβαίωσε η χτεσινή συζήτηση, στη Βουλή, της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Τουρισμού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός, παράλληλα με την επίθεση στα δικαιώματά τους από τα απανωτά βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων μπροστά και στη νέα κρίση, καλούνται να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων για την προστασία της υγείας τους.

Μεταφέροντας την ανησυχία εργαζομένων στον Τουρισμό και τους κλάδους που σχετίζονται με αυτόν, αυτοαπασχολούμενων και κατοίκων στις τουριστικές περιοχές της χώρας, επισήμανε την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού, με ορατό τον κίνδυνο διασποράς στα νησιά και σε όλη τη χώρα.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την Κρήτη, που αποτελεί μία από τις βασικές πύλες του τουρισμού της χώρας, σημείωσε ότι «στα αεροπλάνα γίνεται ο απόλυτος συνωστισμός, είναι μια κινούμενη υγειονομική βόμβα», ενώ στους επιβάτες που καταφτάνουν στο νησί, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, γίνεται μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος.

Την ίδια στιγμή, το δημόσιο σύστημα Υγείας στην Κρήτη παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, γεγονός που καθιστά αδύνατη την παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών Υγείας και τη διεξαγωγή μαζικών τεστ στους εργαζόμενους και τους τουρίστες. Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στο ΕΚΑΒ, δεν υπάρχει ειδικό σχέδιο μεταφοράς των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ στα ξενοδοχεία καραντίνας, στα οποία μάλιστα, όπως σημείωσε, λόγω των ελλείψεων στην Υγεία του νησιού, υποχρεώνονται να δουλεύουν ξενοδοχοϋπάλληλοι, χωρίς να έχουν τέτοια εξειδίκευση.

Στα αεροδρόμια επιστρατεύονται αστυνομικοί και πυροσβέστες για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στο υγειονομικό προσωπικό, ενώ υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα και μέσα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, χώρια η έλλειψη χώρων με ειδικές προδιαγραφές για τη διενέργεια των τεστ, συνολικά για την υγειονομική περίθαλψη πιθανών κρουσμάτων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε από τον υπουργό να απαντήσει συγκεκριμένα «ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την ουσιαστική προστασία της υγείας των κατοίκων της Κρήτης, των εργαζομένων στα αεροδρόμια, στα τουριστικά λεωφορεία, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια και λοιπά εποχικά επαγγέλματα, των αυτοαπασχολούμενων στον Τουρισμό και των τουριστών που επισκέπτονται φέτος τη χώρα και το νησί μας».

Μάταιη προσπάθεια της κυβέρνησης να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα
Ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης, όχι μόνο απέφυγε να δώσει απάντηση για όλα τα παραπάνω, αλλά για να κουκουλώσει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης γι' αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση... επιχείρησε να ζητήσει και τα ρέστα, λέγοντας ότι επειδή το ΚΚΕ απαιτεί τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας εργαζομένων, κατοίκων και ταξιδιωτών είναι σαν να λέει «σε κάθε εργαζόμενο των τουριστικών επιχειρήσεων να μείνει άνεργος»!

Επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης ακόμα και σήμερα που φαίνονται οι συνέπειες της πολιτικής αυτής, παρουσίασε προκλητικά το αναγκαίο μέτρο για καθολικό τεστ στους ταξιδιώτες ως... «κλείσιμο» του Τουρισμού. Στέλνοντας την μπάλα στην εξέδρα, εξάλλου, απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων όχι στις «εκπτώσεις» που έχουν γίνει στους όρους «ανοίγματος» του Τουρισμού αλλά στους εργάτες γης από άλλες χώρες, όταν στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει την προστασία της υγείας και τον καθολικό προληπτικό έλεγχο και για τους εργάτες γης...

Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι ο υπουργός προσπαθεί μάταια να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και τα όσα λέει το ΚΚΕ. Το μεγάλο ερώτημα, τόνισε, δεν είναι «αν θέλουμε ή όχι τον Τουρισμό», αλλά γιατί δεν παίρνονται όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση προκειμένου να περιφρουρήσει την υγεία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

Επιβεβαιώνεται ότι «όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, ξενοδοχειακών, αεροπορικών, ναυτιλιακών, των πρακτόρων, των tour operators», υπογράμμισε ο Μ. Συντυχάκης.

Κέρδη και ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής δεν συμβιβάζονται, πρόσθεσε, θέτοντας μια σειρά από χαρακτηριστικά ερωτήματα: Τι γίνεται στα αεροπλάνα όπου επικρατεί απόλυτος συνωστισμός; Μόνο η μάσκα αρκεί, όταν σε όλους τους άλλους χώρους γίνεται λόγος για αποστάσεις; Τι γίνεται με τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την ιατρική παρακολούθηση και περίθαλψη τουριστών στα ξενοδοχεία;

Επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη για τον κίνδυνο της υγείας και της ασφάλειας και των εργαζομένων και των τουριστών και συνολικά των κατοίκων», ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα αναγκαία άμεσα μέτρα που προβάλλει το ΚΚΕ για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού, όπως η άμεση κάλυψη των αναγκών με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ο ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος σε μεγάλες τουριστικές μονάδες, κ.ά.
https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom