•Με πρωτοφανή κυνισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγνόησε την απόφαση του ΣτΕ και «κούρεψε» τα αναδρομικά των συνταξιούχων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%!
•Πως φτάσαμε από τα 3,9 δισ. ευρώ του ΣτΕ στο 1,4 δισ. ευρώ του
πρωθυπουργού και τελικά στο πραγματικό ποσό των 900 εκατ. ευρώ του Γενικού Λογιστηρίου
•Οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι.
•Χειροκροτούσαν τα ψέματα οι βουλευτές της Ν.Δ.
•Σκληρή επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, που κάνουν λόγο για συνταγματικό πραξικόπημα, «ψέματα» και «εμπαιγμό»
Βαρύς πέλεκυς στα αναδρομικά
Από τα 3,9 δισ. ευρώ που έπρεπε να δοθούν με βάση την απόφαση του ΣτΕ, δίνονται άμεσα μόλις 900 εκατ. στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα ● Υφεση κοντά στο 10% προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αλλοθι για το βαθύ «κούρεμα» στα αναδρομικά ποσά των συντάξεων αποτελούν για την κυβέρνηση οι ζοφερές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των θεσμών για την οικονομία και τον προϋπολογισμό.
Στο κείμενο της τροπολογίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται να υιοθετεί τις μαύρες εκτιμήσεις των δανειστών για να χαμηλώσει τον πήχη των αξιώσεων σε μόλις 1,4 δισ. ευρώ από 3,9 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό ύψος του επιστρεφόμενου ποσού για κύριες, επικουρικές συντάξεις, δώρα και μερίσματα και στο οποίο οδηγούσε η απόφαση του ΣτΕ.
Επισημαίνεται ότι έπειτα από έναν πυρετό τηλεδιασκέψεων με τους θεσμούς και λόγω της ρευστής κατάστασης στην οικονομία στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να κινηθούν εντός του πλαισίου που επιβάλει μια πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική αποφεύγοντας έτσι μια μετωπική σύγκρουση με τους εταίρους.
Οι οποίοι εταίροι παρακολουθούν το ζήτημα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και σε όλες τις εκθέσεις που έχουν δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα δεν έχουν κρύψει τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα έχει στον κρατικό προϋπολογισμό η συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι με την τροπολογία νομοθετούνται μόνο τα 900 εκατ. ευρώ που αφορούν τα αναδρομικά του ιδιωτικού τομέα (καθαρό κόστος με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους).
Μ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο για να μη δεσμεύσει τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ που αφορούν τις συντάξεις του Δημοσίου, περιμένοντας έτσι την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο.
Η τροπολογία πάντως συγκεντρώνει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς με βάση τα όσα αναφέρονται στο κείμενο το οικονομικό επιτελείο έρχεται για πρώτη φορά να αναγνωρίσει ότι η ύφεση φέτος θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές της εκτιμήσεις, αφού θα φτάσει στο 9%.
Μετά τις τόσες διαδοχικά αναιρούμενες προβλέψεις στο υπουργείο Οικονομικών έφτασαν να διολισθαίνουν προς τις επίσημες παραδοχές των θεσμών. Υπενθυμίζεται ότι αντίθετα με τις ρεαλιστικές προβλέψεις της Ευρ. Επιτροπής, η οποία προσγείωσε την Αθήνα στη σκληρή πραγματικότητα εκτιμώντας ότι η επιβράδυνση στο ΑΕΠ θα κυμανθεί κοντά στο 10% του ΑΕΠ, η επίσημη κυβερνητική ρητορική διατεινόταν ότι η κάμψη θα περιοριστεί εντός ελέγξιμων ορίων, πέριξ του 4% -5%. Η επέλαση της πανδημίας ωστόσο ανέτρεψε άρδην αυτές τις προβλέψεις βυθίζοντας όλο τον οικονομικό σχεδιασμό στα νερά της αβεβαιότητας.
Προσαρμογές
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο υποχρεώθηκε να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές προκειμένου να ενσωματώσει στις εγχώριες προβλέψεις τις υποδείξεις και τις παραδοχές ξένων οίκων και οργανισμών. Πιο συγκεκριμένα, με βάση το καλό σενάριο, το ΑΕΠ θα παρουσιάσει πτώση μόλις 4,7% (!) ενώ στην περίπτωση επιβεβαίωσης του δυσμενούς σεναρίου η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει 7,9% ύφεση το 2020, ενώ δεν έχει καθίσει ακόμη η σκόνη από την πανδημική κρίση που σημαίνει ότι η έκταση της ζημιάς μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.
Στο Γενικό Λογιστήριο προσπαθούν να μείνουν ψύχραιμοι παρά την αγωνία τους ότι φέτος το πρωτογενές έλλειμμα οδηγείται σε επίπεδα άνω του 3,5% του ΑΕΠ, όπως αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2020 και δεν διαψεύδει η ελληνική πλευρά. Ηδη στο εξάμηνο ο προϋπολογισμός εμφανίζει έλλειμμα 6,1 δισ. ευρώ και τρύπα 4 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Το δε δημόσιο χρέος οδεύει ολοταχώς προς το 196,4% του ΑΕΠ συνιστώντας τη δεύτερη χαίνουσα πληγή για την οικονομία της χώρας, η οποία τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές για να μη συνεχίσει να «τρώει» από τα έτοιμα.
Νομικό πραξικόπημα με τα αναδρομικά
Την έντονη αντίδραση νομικών του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου προκάλεσε η πρωθυπουργική ανακοίνωση αλλά και η τροπολογία που ακολούθησε για την περικοπή των αναδρομικών και την αλλοίωση της δικαστικής απόφασης του ΣτΕ.
Στη συνέχεια παραθέτουμε ενδεικτικές απόψεις:
ΛΟΥΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ:
«Συνταγματική εκτροπή»
«Προσβολή στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων και “νομικό πραξικόπημα” για τις αρχές του κράτους δικαίου» χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συντάξεων, ο νομικός-εργατολόγος Λουκάς Αποστολίδης. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία γνωρίζουν οι πάντες ότι υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας.
Οποια και αν είναι η δικαιολογία της εκτελεστικής εξουσίας, οι περικοπές και ο περιορισμός εφαρμογής των αποφάσεων Ολομέλειας ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνέδριου αποτελούν συνταγματική εκτροπή αφού παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Αποστολίδης.
«Η Ολομέλεια του ΣτΕ στη βάση των αρχών της αναλογικότητας έκρινε την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό συμφέρον και η πολιτική εξουσία οφείλει να μην κρίνει εκ νέου τις δικαστικές αποφάσεις.
Με τις ανακοινώσεις όμως του κ. πρωθυπουργού για τα αναδρομικά καταλύεται η διάκριση των εξουσιών και παραβιάζονται βασικές αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σίγουρα οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν το δικαστικό αγώνα για επιστροφή των αναδρομικών σε σύνταξη, επικούρηση και δώρα, όπως επιτάσσουν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Ως συνήγοροι αυτού του δύσκολου και πολυετούς δικαστικού αγώνα, θα συμβουλεύσουμε τους ασφαλισμένους όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγές να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να προασπίσουν τα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα τους» καταλήγει.
Ο κύριος Αποστολίδης διευκρινίζει ότι «αν επιχειρήσει η κυβέρνηση με τροπολογία να ακυρώσει δικαστικές αποφάσεις τότε η συνταγματική εκτροπή θα ολοκληρωθεί πλήρως και ο σεβασμός στα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των ασφαλισμένων θα έχει εκλείψει παντελώς από τους κυβερνώντες. Και είναι σίγουρο ότι παρόμοια τροπολογία θα κριθεί σύντομα αντισυνταγματική.
Φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί για την προάσπιση των αρχών του κράτους δίκαιου και για την υπεράσπιση των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων. Αιδώς, Αργείοι. Η εκτροπή δεν θα περάσει. Ο δικαστικός αγώνας θα συνεχιστεί ενάντια σε οποιαδήποτε νομοθετική ή διοικητική πράξη που θα εφαρμόσει την ανακοίνωση του κ. πρωθυπουργού».
ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:
«Παραβιάζεται η απόφαση του ΣτΕ»
Σύμφωνα με την Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) και τον νομικό Αλ. Μητρόπουλο, με τη χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού και την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, αποκλείονται από τα αναδρομικά οι μισοί και πλέον συνταξιούχοι, αφού οι επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα-Επιδόματα εξαιρούνται από τα επιστραφέντα αναδρομικά, κατά παράβαση της 1439/2020 απόφασης του ΣτΕ.
«Το γεγονός αυτό απογοητεύει όλους σχεδόν τους συνταξιούχους της χώρας και τις οικογένειές τους, αφού αφενός μεν οι μισοί αποκλείονται, οι δε λοιποί και στερούνται αναδρομικά 80 ολόκληρων μηνών αλλά και τις επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα-Επιδόματα.
Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση, έστω την ύστατη στιγμή, να αποσύρει την τροπολογία και να εφαρμόσει πλήρως την υπ’ αριθ. 1439/2020 απόφαση του ΣτΕ. Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να ΜΗΝ παρανομεί με τη σημερινή κατατεθείσα τροπολογία, να μην παραγνωρίζει και να μην παραβιάζει αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας».
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ:
«Εξαπατήθηκαν οι συνταξιούχοι»
Eξι εξαπατήσεις προς τους συνταξιούχους «διάβασε» ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας στην εξαγγελία του Κ. Μητσοτάκη, για καταβολή των αναδρομικών του 11μήνου εφάπαξ εντός του 2020. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την αποτίμηση της εξαγγελίας, ο νέος νομικός απαριθμεί τις εξής:
1. Προβλέπει κούρεμα πάνω από 50% στα οφειλόμενα, βάσει των υπ’ αριθμ.1439-1443/2020 αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ. Το κόστος συμμόρφωσης για ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους, για κυρίες και επικουρικές συντάξεις και για τα «δώρα» ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ. Συνεπώς, το ποσό των 1,4 δισ. (που δεν διευκρινίζεται αν είναι καθαρό ή μεικτό) απέχει παρασάγγας από τη «συμμόρφωση» με τις δικαστικές αποφάσεις.
2. Τα «δώρα» και οι επικουρικές συντάξεις είναι πληρωμένες εισφορές των συνταξιούχων και δεν ανήκουν σε κανέναν, για να τα βάζει σε «ανατολίτικο παζάρι».
3. Πιθανότατα, επίκειται χυδαίος εκβιασμός-απειλή προς τους συνταξιούχους, να δεχτούν τα ψίχουλα της κυβέρνησης, ώστε να μην εξοντωθούν βιολογικά και οικονομικά σε ατέρμονες δικαστικές διεκδικήσεις.
4. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι το 70% των χαμηλοσυνταξιούχων που δεν έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ και δεν έχουν να λαμβάνουν απολύτως τίποτα – δηλαδή τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα.
5. Αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τα πιο αδύναμα στρώματα που χρήζουν μεγαλύτερης κοινωνικής προστασίας, συνεχίζει με ψίχουλα να προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο των συνταξιούχων, καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό μεταξύ φτωχών και πάμφτωχων.
6. Η κυβέρνηση εξαφανίζει όχι μόνο τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τους τόκους για όσους έχουν προσφύγει δικαστικά.
«Η επικείμενη τροπολογία είναι μια απαράδεκτη επέμβαση στη δικαιοσύνη που στόχο έχει να μοιράσει 1,4 δισ. στους συνταξιούχους, που έχουν χάσει πάνω από 50 δις από τις μειώσεις των συντάξεων στην δεκαετή κρίση» καταλήγει ο κ. Τεμπονέρας. Υπενθυμίζει δε ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούσαν στο ΣτΕ για το διάστημα 2013-2018 πάνω από 24 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για έναν χυδαίο εκβιασμό που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και τους αντιμετωπίζει ως ζητιάνους».
Εφημερίδα των Συντακτών 30/7/20
•Πως φτάσαμε από τα 3,9 δισ. ευρώ του ΣτΕ στο 1,4 δισ. ευρώ του
πρωθυπουργού και τελικά στο πραγματικό ποσό των 900 εκατ. ευρώ του Γενικού Λογιστηρίου
•Οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι.
•Χειροκροτούσαν τα ψέματα οι βουλευτές της Ν.Δ.
•Σκληρή επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, που κάνουν λόγο για συνταγματικό πραξικόπημα, «ψέματα» και «εμπαιγμό»
Βαρύς πέλεκυς στα αναδρομικά
Από τα 3,9 δισ. ευρώ που έπρεπε να δοθούν με βάση την απόφαση του ΣτΕ, δίνονται άμεσα μόλις 900 εκατ. στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα ● Υφεση κοντά στο 10% προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αλλοθι για το βαθύ «κούρεμα» στα αναδρομικά ποσά των συντάξεων αποτελούν για την κυβέρνηση οι ζοφερές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των θεσμών για την οικονομία και τον προϋπολογισμό.
Στο κείμενο της τροπολογίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται να υιοθετεί τις μαύρες εκτιμήσεις των δανειστών για να χαμηλώσει τον πήχη των αξιώσεων σε μόλις 1,4 δισ. ευρώ από 3,9 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό ύψος του επιστρεφόμενου ποσού για κύριες, επικουρικές συντάξεις, δώρα και μερίσματα και στο οποίο οδηγούσε η απόφαση του ΣτΕ.
Επισημαίνεται ότι έπειτα από έναν πυρετό τηλεδιασκέψεων με τους θεσμούς και λόγω της ρευστής κατάστασης στην οικονομία στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να κινηθούν εντός του πλαισίου που επιβάλει μια πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική αποφεύγοντας έτσι μια μετωπική σύγκρουση με τους εταίρους.
Οι οποίοι εταίροι παρακολουθούν το ζήτημα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και σε όλες τις εκθέσεις που έχουν δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα δεν έχουν κρύψει τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα έχει στον κρατικό προϋπολογισμό η συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι με την τροπολογία νομοθετούνται μόνο τα 900 εκατ. ευρώ που αφορούν τα αναδρομικά του ιδιωτικού τομέα (καθαρό κόστος με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους).
Μ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο για να μη δεσμεύσει τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ που αφορούν τις συντάξεις του Δημοσίου, περιμένοντας έτσι την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο.
Η τροπολογία πάντως συγκεντρώνει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς με βάση τα όσα αναφέρονται στο κείμενο το οικονομικό επιτελείο έρχεται για πρώτη φορά να αναγνωρίσει ότι η ύφεση φέτος θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές της εκτιμήσεις, αφού θα φτάσει στο 9%.
Μετά τις τόσες διαδοχικά αναιρούμενες προβλέψεις στο υπουργείο Οικονομικών έφτασαν να διολισθαίνουν προς τις επίσημες παραδοχές των θεσμών. Υπενθυμίζεται ότι αντίθετα με τις ρεαλιστικές προβλέψεις της Ευρ. Επιτροπής, η οποία προσγείωσε την Αθήνα στη σκληρή πραγματικότητα εκτιμώντας ότι η επιβράδυνση στο ΑΕΠ θα κυμανθεί κοντά στο 10% του ΑΕΠ, η επίσημη κυβερνητική ρητορική διατεινόταν ότι η κάμψη θα περιοριστεί εντός ελέγξιμων ορίων, πέριξ του 4% -5%. Η επέλαση της πανδημίας ωστόσο ανέτρεψε άρδην αυτές τις προβλέψεις βυθίζοντας όλο τον οικονομικό σχεδιασμό στα νερά της αβεβαιότητας.
Προσαρμογές
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο υποχρεώθηκε να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές προκειμένου να ενσωματώσει στις εγχώριες προβλέψεις τις υποδείξεις και τις παραδοχές ξένων οίκων και οργανισμών. Πιο συγκεκριμένα, με βάση το καλό σενάριο, το ΑΕΠ θα παρουσιάσει πτώση μόλις 4,7% (!) ενώ στην περίπτωση επιβεβαίωσης του δυσμενούς σεναρίου η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει 7,9% ύφεση το 2020, ενώ δεν έχει καθίσει ακόμη η σκόνη από την πανδημική κρίση που σημαίνει ότι η έκταση της ζημιάς μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.
Στο Γενικό Λογιστήριο προσπαθούν να μείνουν ψύχραιμοι παρά την αγωνία τους ότι φέτος το πρωτογενές έλλειμμα οδηγείται σε επίπεδα άνω του 3,5% του ΑΕΠ, όπως αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2020 και δεν διαψεύδει η ελληνική πλευρά. Ηδη στο εξάμηνο ο προϋπολογισμός εμφανίζει έλλειμμα 6,1 δισ. ευρώ και τρύπα 4 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Το δε δημόσιο χρέος οδεύει ολοταχώς προς το 196,4% του ΑΕΠ συνιστώντας τη δεύτερη χαίνουσα πληγή για την οικονομία της χώρας, η οποία τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές για να μη συνεχίσει να «τρώει» από τα έτοιμα.
Νομικό πραξικόπημα με τα αναδρομικά
Την έντονη αντίδραση νομικών του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου προκάλεσε η πρωθυπουργική ανακοίνωση αλλά και η τροπολογία που ακολούθησε για την περικοπή των αναδρομικών και την αλλοίωση της δικαστικής απόφασης του ΣτΕ.
Στη συνέχεια παραθέτουμε ενδεικτικές απόψεις:
ΛΟΥΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ:
«Συνταγματική εκτροπή»
«Προσβολή στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων και “νομικό πραξικόπημα” για τις αρχές του κράτους δικαίου» χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συντάξεων, ο νομικός-εργατολόγος Λουκάς Αποστολίδης. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία γνωρίζουν οι πάντες ότι υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας.
Οποια και αν είναι η δικαιολογία της εκτελεστικής εξουσίας, οι περικοπές και ο περιορισμός εφαρμογής των αποφάσεων Ολομέλειας ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνέδριου αποτελούν συνταγματική εκτροπή αφού παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Αποστολίδης.
«Η Ολομέλεια του ΣτΕ στη βάση των αρχών της αναλογικότητας έκρινε την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό συμφέρον και η πολιτική εξουσία οφείλει να μην κρίνει εκ νέου τις δικαστικές αποφάσεις.
Με τις ανακοινώσεις όμως του κ. πρωθυπουργού για τα αναδρομικά καταλύεται η διάκριση των εξουσιών και παραβιάζονται βασικές αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σίγουρα οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν το δικαστικό αγώνα για επιστροφή των αναδρομικών σε σύνταξη, επικούρηση και δώρα, όπως επιτάσσουν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Ως συνήγοροι αυτού του δύσκολου και πολυετούς δικαστικού αγώνα, θα συμβουλεύσουμε τους ασφαλισμένους όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγές να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να προασπίσουν τα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα τους» καταλήγει.
Ο κύριος Αποστολίδης διευκρινίζει ότι «αν επιχειρήσει η κυβέρνηση με τροπολογία να ακυρώσει δικαστικές αποφάσεις τότε η συνταγματική εκτροπή θα ολοκληρωθεί πλήρως και ο σεβασμός στα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των ασφαλισμένων θα έχει εκλείψει παντελώς από τους κυβερνώντες. Και είναι σίγουρο ότι παρόμοια τροπολογία θα κριθεί σύντομα αντισυνταγματική.
Φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί για την προάσπιση των αρχών του κράτους δίκαιου και για την υπεράσπιση των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων. Αιδώς, Αργείοι. Η εκτροπή δεν θα περάσει. Ο δικαστικός αγώνας θα συνεχιστεί ενάντια σε οποιαδήποτε νομοθετική ή διοικητική πράξη που θα εφαρμόσει την ανακοίνωση του κ. πρωθυπουργού».
ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:
«Παραβιάζεται η απόφαση του ΣτΕ»
Σύμφωνα με την Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) και τον νομικό Αλ. Μητρόπουλο, με τη χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού και την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, αποκλείονται από τα αναδρομικά οι μισοί και πλέον συνταξιούχοι, αφού οι επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα-Επιδόματα εξαιρούνται από τα επιστραφέντα αναδρομικά, κατά παράβαση της 1439/2020 απόφασης του ΣτΕ.
«Το γεγονός αυτό απογοητεύει όλους σχεδόν τους συνταξιούχους της χώρας και τις οικογένειές τους, αφού αφενός μεν οι μισοί αποκλείονται, οι δε λοιποί και στερούνται αναδρομικά 80 ολόκληρων μηνών αλλά και τις επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα-Επιδόματα.
Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση, έστω την ύστατη στιγμή, να αποσύρει την τροπολογία και να εφαρμόσει πλήρως την υπ’ αριθ. 1439/2020 απόφαση του ΣτΕ. Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να ΜΗΝ παρανομεί με τη σημερινή κατατεθείσα τροπολογία, να μην παραγνωρίζει και να μην παραβιάζει αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας».
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ:
«Εξαπατήθηκαν οι συνταξιούχοι»
Eξι εξαπατήσεις προς τους συνταξιούχους «διάβασε» ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας στην εξαγγελία του Κ. Μητσοτάκη, για καταβολή των αναδρομικών του 11μήνου εφάπαξ εντός του 2020. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την αποτίμηση της εξαγγελίας, ο νέος νομικός απαριθμεί τις εξής:
1. Προβλέπει κούρεμα πάνω από 50% στα οφειλόμενα, βάσει των υπ’ αριθμ.1439-1443/2020 αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ. Το κόστος συμμόρφωσης για ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους, για κυρίες και επικουρικές συντάξεις και για τα «δώρα» ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ. Συνεπώς, το ποσό των 1,4 δισ. (που δεν διευκρινίζεται αν είναι καθαρό ή μεικτό) απέχει παρασάγγας από τη «συμμόρφωση» με τις δικαστικές αποφάσεις.
2. Τα «δώρα» και οι επικουρικές συντάξεις είναι πληρωμένες εισφορές των συνταξιούχων και δεν ανήκουν σε κανέναν, για να τα βάζει σε «ανατολίτικο παζάρι».
3. Πιθανότατα, επίκειται χυδαίος εκβιασμός-απειλή προς τους συνταξιούχους, να δεχτούν τα ψίχουλα της κυβέρνησης, ώστε να μην εξοντωθούν βιολογικά και οικονομικά σε ατέρμονες δικαστικές διεκδικήσεις.
4. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι το 70% των χαμηλοσυνταξιούχων που δεν έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ και δεν έχουν να λαμβάνουν απολύτως τίποτα – δηλαδή τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα.
5. Αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τα πιο αδύναμα στρώματα που χρήζουν μεγαλύτερης κοινωνικής προστασίας, συνεχίζει με ψίχουλα να προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο των συνταξιούχων, καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό μεταξύ φτωχών και πάμφτωχων.
6. Η κυβέρνηση εξαφανίζει όχι μόνο τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τους τόκους για όσους έχουν προσφύγει δικαστικά.
«Η επικείμενη τροπολογία είναι μια απαράδεκτη επέμβαση στη δικαιοσύνη που στόχο έχει να μοιράσει 1,4 δισ. στους συνταξιούχους, που έχουν χάσει πάνω από 50 δις από τις μειώσεις των συντάξεων στην δεκαετή κρίση» καταλήγει ο κ. Τεμπονέρας. Υπενθυμίζει δε ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούσαν στο ΣτΕ για το διάστημα 2013-2018 πάνω από 24 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για έναν χυδαίο εκβιασμό που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και τους αντιμετωπίζει ως ζητιάνους».
Εφημερίδα των Συντακτών 30/7/20
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου