Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Συνεχίζεται το θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Ο Μακρόν, τα “έχωσε” σε Ρούτε και Κουρτς! - Αποχώρησε ο Αυστριακός


Τέταρτη μέρα στη Σύνοδο Κορυφής και οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. εμφανίζονται ξανά ανίκανοι να βρουν μια λύση για την Ευρώπη. Έξαλλος ο Μακρόν, απηυδισμένος ο Σαρλ Μισέλ, παράπονα του Όρμπαν για
τον Ρούτε. Τι ζητούν οι… «σφιχτοχέρηδες». Νέα διακοπή και… “επιστροφή” στις 14:00.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς το σκληρό πόκερ που παίζεται εδώ και τέσσερα 24ωρα στη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. προσπαθούν να βρουν κοινό τόπο για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης.

Με συνεχή διαλείμματα, διαπραγματεύσεις και συζητήσεις, οι 27 ηγέτες διαβουλεύονταν όλο το βράδυ για να καταλήξουν σε συμφωνία. Αλλά για τέταρτο 24ωρο η Σύνοδος Κορυφής συνεχίζεται. Και αυτό γιατί οι «φειδωλοί» της Ευρώπης, αρνούνται να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Χαρακτηριστικό του “πόκερ” του παίζεται στις Βρυξέλλες το ότι στις 05:30 το πρωί της Δευτέρας (20.07.2020) ξεκίνησε η ολομέλεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Σαρλ Μισέλ, μισή ώρα αργότερα, ενημέρωσε μέσω twitter ότι ολοκληρώθηκε η Ολομέλεια και οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συναντηθούν και πάλι στις 14:00!

Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία και Φινλανδία είναι οι χώρες που φαίνεται πως βάζουν εμπόδια στη συμφωνία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δεν έκρυψε την οργή του, το βράδυ της Κυριακής (19.07.2020), για την αντίσταση που προβάλλουν οι χώρες αυτές στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη μέλη.

Παράλληλα, ορισμένοι από τους «φειδωλούς» ζητούν από τον Σαρλ Μισέλ να μειώσει τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ στα 700 και η αντιστοιχία επιχορηγήσεων και δανείων να είναι 50%-50%. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές δεν είναι διατεθειμένος να μειώσει το ποσό των επιχορηγήσεων κάτω από τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απόπειρα εξεύρεσης συμβιβασμού απέτυχε την Κυριακή. Η εισήγηση να διατεθούν 400 δισεκ. ευρώ ως δωρεές, ενισχύσεις και επιχορηγήσεις (από 500 δισεκ. που προέβλεπε η αρχική πρόταση) απορρίφθηκε από το μπλοκ του Βορρά, που θέλει το ποσό να περιοριστεί στα 350 δισεκατομμύρια.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δε μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει», επιμένοντας ότι «δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».

Μια… «ωραία» ατμόσφαιρα στη Σύνοδο Κορυφής, με τον Εμανουέλ Μακρόν να εξοργίζεται με τη συμπεριφορά του Ολλανδού Μαρκ Ρούτε και του Αυστριακού Σεμπάστιαν Κουρτς και να μην το κρύβει. Απείλησε δε ότι προτιμά να φύγει παρά να συναινέσει σε μια κακή συμφωνία.

Για τις γαλλικές πηγές, ο πρόεδρος της Γαλλίας «χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι», κατά τη διάρκεια του θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή (20.07.2020). Για άλλους πάλι, ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν μια… καρικατούρα.

Τα όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες είναι χαρακτηριστικά των σχέσεων που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ξέσπασε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Κυριακής, κατακεραυνώνοντας την απροθυμία ορισμένων ηγετών. Στο στόχαστρό του βρέθηκαν οι λεγόμενες «ολιγαρκείς» χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) και η Φινλανδία, που συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαρλ Μισέλ.

«Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους», εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας. Το ξέσπασμα του Γάλλου προέδρου αναφέρθηκε επίσης από άλλες αντιπροσωπείες σε μέσα ενημέρωσης, καθώς φαίνεται να το απόλαυσαν. Ωστόσο αφηγήθηκαν όσα διαμείφθηκαν με τρόπο που αποτελούσε μάλλον «καρικατούρα», σημείωσε επιτιμητικά το μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Σηκώθηκε κι έφυγε ο Κουρτς γιατί… τον προσέβαλε ο Μακρόν
Ο Μακρόν επέκρινε την αντίσταση που προβάλλουν οι συγκεκριμένες χώρες στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη μέλη.

Στηλίτευσε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε ένα τηλεφώνημα. Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο Αυστριακός καγκελάριος αισθάνθηκε «προσβεβλημένος» από το σχόλιο.

Ο Μακρόν επίσης συνέκρινε τη θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, του συντηρητικού Μαρκ Ρούτε, άτυπου ηγέτη των χωρών που προβάλλουν αντίσταση στο σχέδιο, με εκείνη τουΒ πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με όσα είπαν μέλη άλλων αντιπροσωπειών, ο Γάλλος πρόεδρος δεν συγκράτησε την οργή του σε πολλές από τις επικρίσεις του. «Χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά διπλωμάτης.

Σύμφωνα με μια πηγή, είπε πως επαφίεται στη Γαλλία και στη Γερμανία να «πληρώσουν το σχέδιο» και αυτές είναι «που μάχονται για το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ οι ολιγαρκείς επιδεικνύουν εγωισμό και δεν κάνουν καμία παραχώρηση. Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να σηκωθεί να φύγει παρά να κλείσει μια κακή συμφωνία».

Οι συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και τρεις ημέρες όσον αφορά τον καταμερισμό των κεφαλαίων. Το σχέδιο ανάκαμψης προέβλεπε αρχικά ότι θα δοθούν 500 δισεκατομμύρια ευρώ ως ενισχύσεις, τα 325 απευθείας σε κυβερνήσεις για να χρηματοδοτήσουν τα εθνικά τους σχέδια, με την πιθανότητα χορηγήσεων δανείων ύψους άλλων 250 δισεκατομμυρίων.

Αλλά οι λεγόμενοι ολιγαρκείς και η Φινλανδία θέλουν το ποσό της βοήθειας να περιοριστεί στα 350 δισεκατομμύρια, κάτι που έχει απορρίψει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Το επίπεδο αυτό χαρακτηρίζεται απαράδεκτο από το Παρίσι και το Βερολίνο, που δεν έχουν πρόθεση να κατέβουν κάτω από τα 400 δισεκατομμύρια. Το ποσό αυτό όμως παραμένει υπερβολικά υψηλό για τις κυβερνήσεις που εναντιώνονται στο σχέδιο, σύμφωνα με αρκετές αντιπροσωπείες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom