Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Η «βλαχοκαγκουριά» του «state of mind»


Είμαστε η χώρα που, επίσημα τουλάχιστον, μισεί τη δημιουργία. Απλά και ξεκάθαρα. Έχουμε ένα βαρύ φορτίο πίσω μας. Αιώνες φιλοσοφίας, καινοτομίας, εξέλιξης της γνώσης, στα αρχαία χρόνια.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΛΑΓΚΟΣ
Επιστήμες, πολιτισμό, τέχνες έχουν ένα βασικό κομμάτι από την σφραγίδα των προγόνων μας. Εμείς τι κάνουμε; Ό,τι κάνει ένας κακός ή μάλλον ανεπαρκής κληρονόμος, τα παραφράζουμε, τα διαστρεβλώνουμε και τα οικειοποιούμαστε με μοναδικό σκοπό να τα πουλήσουμε. Μοντερνιστί, «να τα εκμεταλλευτούμε».

Στην ουσία απλά τεμπελιάζουμε και τρώμε τα έτοιμα ενώ θα ήταν ένα εφόδιο για την εξέλιξή μας. Αντί να τα μελετήσουμε, να τα κατανοήσουμε και να επικαιροποιούμε τη γνώση, ζούμε με φαντάσματα που εμείς οι ίδιοι τα έχουμε δημιουργήσει.

Πήραμε το «πας μη Έλλην βάρβαρος»και του αλλάξαμε τα φώτα. Έτσι φτάσαμε στο σημείο, νεοναζί καθάρματα, πατριδέμπορες αμόρφωτοι βιβλιοπώλες, τσαρλατάνοι της σοφίας των αρχαίων Ελλήνων να εμφανίζονται σαν απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων. 

Σκοταδιστές και δεισιδαίμονες, φοβικοί κάγκουρες με χλαμύδα που στέκονται σούζα μπροστά στη μαμά τους και δεν ενηλικιώνονται ποτέ να ασκούν βία σε οποιονδήποτε ανίσχυρο νομίζουν για εχθρό. Αυτό όλο έχει τη φυσιολογική κατάληξη της μαιμούδικης παπαγαλίας και του αναμασήματος της λιγούρας του εξωτερικού.

Μηδενική έμπνευση και μηδενική εργασία είναι αυτό το «state of mind» της δήθεν καμπάνιας για τον τουρισμό. Μια αντιγραφή ενός τσιτάτου που προκαλεί απλά γέλιο. Καμία εργασία και καμία απολύτως στόχευση. Απλή βλαχοκαγκουριά που στόχο έχει να γλείψει τους τουρίστες. Ελάτε, πληρώστε και δρόμο. Μη μασάτε, είμαστε η χώρα του ποτέ.

Η έμπνευση δεν είναι κάτι θεόσταλτο που κατεβαίνει σε κάποιον βλαμμένο που η κοινωνία τον ονομάζει καλλιτέχνη. Η έμπνευση είναι εργασία και η εργασία είναι αμοιβή. Υλική και πνευματική. Αυτά λείπουν σχεδόν απόλυτα από τη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν υπάρχει έμπνευση χωρίς εργασία και δεν υπάρχει εργασία χωρίς έμπνευση. Όταν λείπουν αυτά είναι απλά…δουλειά. Αλλάξτε τον τόνο και ο νοών νοείτο (που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι).

https://www.imerodromos.gr/

Διαβάστε σχετικά:
«Summer state of mind Theoxaris»: Τι τη θέλεις την καμπάνια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom