Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ: Το δίκαιο είναι να πάψει η ομηρία τους και να μονιμοποιηθούν

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή με αφορμή την αλλαγή των κριτηρίων μοριοδότησής τους

Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών που διδάσκουν στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε την
Παρασκευή στη Βουλή, με αφορμή την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τα κριτήρια μοριοδότησης των συμβασιούχων εκπαιδευτικών των ΕΠΑΣ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι είναι προβληματικό να αλλάζουν κάθε χρόνο τα κριτήρια μοριοδότησης των συμβασιούχων και σημείωσε πως φέτος η αλλαγή αυτή έγινε χωρίς τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών.

Τόνισε πως η ξαφνική αλλαγή των κριτηρίων μοριοδότησης, ειδικά οι αλλαγές στη μοριοδότηση της διδακτικής και της επαγγελματικής προϋπηρεσίας, προκαλεί αδικίες και ανακατατάξεις στους πίνακες προσλήψεων, με αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί με 20, ακόμα και 25 χρόνια προϋπηρεσίας να κινδυνεύουν να μην επαναπροσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά.Ταυτόχρονα, καθίσταται αδύνατος ο όποιος προσωπικός, οικογενειακός και κοινωνικός σχεδιασμός των εκπαιδευτικών.

Ο Μ. Συντυχάκης εξήγησε ότι οι συμβασιούχοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΣ, ωστόσο «παραμένουν για χρόνια υπό καθεστώς ομηρίας, με εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το αν θα επαναπροσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά.

Παράλληλα, έχουν να αντιμετωπίσουν τη συνεχή υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των σχολών, τις αντίξοες συνθήκες δουλειάς και τις ελλιπείς υποδομές, χωρίς καμία μέριμνα από την πλευρά της κυβέρνησης και για μέτρα υγιεινής και προστασίας λόγω της πανδημίας».

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, επέλεξε στην πρωτολογία του να μιλήσει γενικά και αόριστα περί αναβάθμισης των ΕΠΑΣ, χωρίς να απαντήσει σε κανένα από τα ερωτήματα που έθεσε το ΚΚΕ για το ζήτημα της μοριοδότησης, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση του Μ. Συντυχάκη. Στη δε δευτερολογία του ο υπουργός διαφήμισε απλούς εκσυγχρονισμούς, όπως ότι οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.

Και ισχυρίστηκε ότι τα κριτήρια μοριοδότησης προσαρμόζονται σε αυτά που ισχύουν στο υπουργείο Παιδείας, κάτι που διαψεύδουν τα συνδικαλιστικά όργανα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών των ΕΠΑΣ, δείχνοντας ότι στη δική τους περίπτωση υπερπριμοδοτείται η επαγγελματική προϋπηρεσία (που στο υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζεται) έναντι της διδακτικής, ενώ το κριτήριο της παιδαγωγικής επάρκειας (που είναι απαραίτητο στο υπουργείο Παιδείας) στην περίπτωση του ΟΑΕΔ μπορεί να συμψηφιστεί με πέντε χρόνια εμπειρίας, εκ των οποίων τα τρία χρόνια διδακτικής.

«Για να τελειώνει αυτό το παράλογο, άνισο και εξοντωτικό καθεστώς των συμβασιούχων και ωρομισθίων, το δίκαιο, αναγκαίο και ρεαλιστικό είναι να μονιμοποιηθούν επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι», ξεκαθάρισε απέναντι σε όλα αυτά ο Μ. Συντυχάκης.

Θυμίζουμε ότι την κατά τη διήμερη περιοδεία του στη Θράκη, την περασμένη βδομάδα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε στην Ορεστιάδα με τον Σύλλογο Ωρομισθίων - Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας.

Οι εκπαιδευτικοί επέδωσαν στον Δ. Κουτσούμπα υπόμνημα με τα αιτήματά τους, καθώς και επιστολή διαμαρτυρίας για τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Με το υπόμνημα ζητούσαν να αναδειχτούν τα αιτήματά τους.

Και επισήμαναν ανάμεσα σε άλλα: «Με αφορμή το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και την αλλαγή στον τρόπο μοριοδότησης των εκπαιδευτικών, διεκδικούμε τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των Σχολών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και τη δίκαιη αντιμετώπιση στη μοριοδότηση των εργαζομένων σε αυτές».

Επιπλέον, με σχετικό Δελτίο Τύπου, οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί τονίζουν πως «το υπουργείο Εργασίας πετάει στο δρόμο συμβασιούχους εκπαιδευτικούς με εκπαιδευτική προϋπηρεσία πάνω από 20 χρόνια! Μεταξύ άλλων καταργεί τη μοριοδότηση από την ΑΣΠΑΙΤΕ όπως και κάθε τίτλο Παιδαγωγικής επάρκειας, συνεχίζοντας έτσι την υποβάθμιση των σχολείων που έχει επιβληθεί σε βάθος 10ετίας».

https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom