Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου σήμερα - Εκδηλώσεις σε όλη την χώρα

Ο φετινός εορτασμός στην Ελλάδα περιβάλλεται με αισιοδοξία και όνειρο όσο ποτέ πριν!

Τον Απρίλιο του 2018, ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε για πρώτη φορά την 3η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου!

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου που είναι σήμερα Τετάρτη 3 Ιουνίου προγραμματίζουν αρκετοί δήμοι σε όλη τη χώρα.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος να δημιουργηθούν ποδηλατικές διαδρομές σε δήμους άνω των 13 χιλιομέτρων.

Δράσεις και βόλτες με ποδήλατο προγραμματίζονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τη Κέρκυρα, τα Χανιά και σε άλλους δήμους της χώρας.

Από τη ρήση του κοινωνιολόγου Leszek Sibilski, «το ποδήλατο είναι υπόθεση όλων» (2015), γεννήθηκε ένα ολόκληρο κίνημα που επισφραγίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στις 12 Απριλίου 2018, ορίζοντας την 3η Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου!

Το ποδήλατο είναι υπόθεση όλων. Και δική σου, που πηγαίνεις στη δουλειά κάθε μέρα, και δική τους που το απολαμβάνουν τα σαββατοκύριακα, και δική μου που έχω χρόνο να ανεβοκατέβω χαζολογώντας την Πάρνηθα, και του πατέρα μου που στα 90 του χρόνια έχει ένα τρίκυκλο με ηλεκτρική υποβοήθηση για να κάνει τα ψώνια του στη γειτονιά και να νιώθει ακόμα ζωντανός.

Όλοι μας έχουμε ένα κοινό σημείο, το πετάλι μας κάνει να αισθανόμαστε ελεύθεροι, γιατί το ποδήλατο έιναι ένα σύμβολο της προόδου του ανθρώπου, ένα μέσο επαφής, αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης, διευκολύνει την κοινωνικοποίηση μεταξύ μας και αναδεικνύει τον πολιτισμό και την ειρήνη.

Ο πατέρας μου, στα 90 του χρόνια έχει ένα τρίκυκλο ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση για να κάνει τα ψώνια του στη γειτονιά και να νιώθει ακόμα ζωντανός.

Παγκόσμια Ημέρα ποδηλάτου
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, στα δυο μόλις χρόνια από τα εγκαίνιά της, έχει κατορθώσει, χάρη στις προσπάθειες δεκάδων χιλιάδων μικρών και μεγάλων οργανισμών, να προωθήσει ένα υγιές lifestyle και να βάλει τις βάσεις για συντονισμένες δράσεις ανά τον κόσμο.

Το ποδήλατο έχει πλέον συνδεθεί με την ανάγκη για ένα βιωσιμότερο μέλλον του πλανήτη, σαν ένα μέσο που μπορεί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξει τη μονάδα, τον αναβάτη του, αλλά και το σύνολο, των πολιτών που μοιράζονται μια οργανωμένη κοινωνία.

Από το χαμόγελο στα χείλη του ενός ποδηλάτη, ως τον καθαρό αέρα που αναπνέει το μωρό του γείτονα που δεν κάνει ποδήλατο, από την ικανοποίηση της νοικοκυράς που κάνει τη βόλτα της με το ποδήλατο και γυμνάζεται όσο ψωνίζει, ως τη γιαγιά που θα κόψει ένα τριαντάφυλλο και θα το στολίσει στο τιμόνι του ποδηλάτου της κόρης της που φεύγει για τη δουλειά.

Όλες αυτές οι εικόνες, φέτος, στην Ελλάδα παίρνουν σάρκα και οστά.

Από πού να ξεκινήσει κανείς… Από τα ποδήλατα που ξεφύτρωσαν στους δρόμους με οικογένειες ολόκληρες να απολαμβάνουν πρωινούς και απογευματινούς περιπάτους, αναβάτες κάθε ηλικίας να πηγαίνουν για δουλειά με το ποδήλατο και να κατακλύζουν τους ελεύθερους από αυτοκίνητα δρόμους των πόλεων, τον συνωστισμό στα βουνήσια μονοπάτια, μέχρι και εφήβους να περπατούν και να κουβεντιάζουν με τα ποδήλατά τους στα χέρια, ανάμεσά τους, τηρώντας τις επιβεβλημένες κοινωνικές αποστάσεις.

Μύρισε Ποδηλατική Άνοιξη στη χώρα.
Κι ύστερα, ήρθαν ανακοινώσεις που ευαγγελίζονται νέα μέτρα.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο MBike, του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Θύμιου Μπακογιάννη, ο οποίος ευελπιστεί πως το 2021 θα δούμε το πρώτο μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα να υλοποιείται, μαθαίνουμε πως το ΥΠΕΝ πήρε την πρωτοβουλία για άμεση δημιουργία έκτακτων μέτρων που στοχεύουν στην ενίσχυση του ποδηλάτου καθώς και στην αύξηση της ασφάλειας για περπάτημα και ήπια μέσα μετακίνησης,

Και, στις 18 Μαϊου, με εισήγηση του ΥΠΕΝ, κατατέθηκε τροπολογία σε νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διάταξη βάσει της οποίας θεσπίζονται γρήγορες διαδικασίες για την προσωρινή δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, στην ουσία, δίνοντας τη δυνατότητα στους Δήμους της χώρας, μέσω των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής, να χαρακτηρίζουν άμεσα δρόμους ως προσωρινούς πεζοδρόμους ή ποδηλατοδρόμους.

Κι ύστερα, έρχεται ο «Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας, μια πρόταση για τη δύστυχη πόλη που καταδυναστεύεται δεκαετίες τώρα, και που ουσιαστικά έρχεται να βάλει την αλλαγή στη ζωή μας με τον πιο απλό τρόπο. Μια πρόταση που θα επιτρέψει σε χιλιάδες πολίτες να βγουν στους δρόμους και να περπατήσουν στο ιστορικό κέντρο, θα κάνει το κέντρο της πόλης προορισμό για χιλιάδες ποδηλάτες και – με δεδομένη τη σύνδεση κέντρου – παραλίας μέσω του ποδηλατοδρόμου “Γκάζι – Φάληρο”, προτείνει μια διέξοδο προς το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.

«Από το τέλος Ιουνίου θα λειτουργούν όλοι οι ποδηλατόδρομοι που έχουν ανακοινωθεί στο πλαίσιο του ‘Μεγάλου Περίπατου της Αθήνας’», δηλώνει ο Φοίβος Αξιώτης, αντιδήμαρχος αστικών υποδομών και σχεδίου πόλεως.

Ακολουθεί το «Μνημόνιο Συνεργασίας για τα μονοπάτια του Υμηττού». Ένα μνημόνιο διαφορετικό, όχι σαν αυτά τα ζοφερά που τρέμαμε στο άκουσμά τους. Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει πως ο Υμηττός, το βουνό με τους 11 όμορους δήμους και το 1 εκατομμύριο πολίτες που ζουν σε αυτούς, θα αποκτήσει ένα μητροπολιτικό δίκτυο 6 μονοπατιών, συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων που θέτει πλέον τις βάσεις για να γίνει ο Υμηττός επισκέψιμος για όλους, για ψυχαγωγία, άθληση, περιήγηση και συνάντηση με το φυσικό περιβάλλον.

Ακολουθούν προτάσεις των Δημάρχων όλης της επικράτειας προς τους πολίτες να ξεχυθούν πανηγυρικά με τα ποδήλατά τους στους δρόμους, σήμερα Τετάρτη 3 Ιουνίου, ανήμερα της γιορτής του ποδηλάτου, και μαθαίνουμε πως εγκαθίστανται κοινόχρηστα ενοικιαζόμενα ποδήλατα, ακόμη και ηλεκτρικά, σε διάφορα σημεία στη χώρα.

Bραβεύσεις για Καρδίτσα – διάκριση για Ρέθυμνο
Και ενώ η χαρά βράζει μέσα μας και δεν έχει προλάβει ακόμη να εξατμιστεί, έρχονται και τα ευρωπαϊκά βραβεία για την Καρδίτσα και το Ρέθυμνο, να επιβεβαιώσουν πως μπορούν οι πόλεις μας να έχουν βιώσιμο πρόσημο, να τις απολαμβάνουμε λίγο κι εμείς που ζούμε μέσα σε αυτές αν και στερούμαστε τη μαγεία και την ελευθερία της φύσης που χαίρονται καθημερινά όσοι ζουν έξω από αυτές.

Η Παγκόσμια «Ημέρα Ποδηλάτου» φέτος θα είναι για την Ελλάδα μια ξεχωριστή μέρα γιορτής.Ακριβώς επειδή ΔΕΝ θα είναι πια μόνο μία ξεχωριστή μέρα, αφού όλες οι μέρες μας όλου του χρόνου, φαντάζουν από δω και πέρα ως «Ημέρες Ποδηλάτου»!

ΕΦΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ
https://www.mbike.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom