Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Τραγωδία στην Ξάνθη: Νεκρός 47χρονος οικοδόμος - Άμεσο καταλογισμό ευθυνών ζητά το ΠΑΜΕ

Δεύτερος νεκρός οικοδόμος στο εργοτάξιο της ΑΚΤΩΡ μέσα σε 5 μήνες στην Ξάνθη

Νεκρός ανασύρθηκε εργάτης που νωρίτερα σήμερα είχε καταπλακωθεί από το καλούπι μπετόν στο οποίο εργαζόταν. Το νέο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε στο εργοτάξιο της κατασκευής του τμήματος του Κάθετου
Άξονα (Βουλγαρία - Εχίνος - Ξάνθη) κοντά στο Δημάριο, ενώ στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρο και η Αστυνομία για να διερευνήσει τις συνθήκες του ατυχήματος.

Πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό οικοδόμο μέσα σε διάστημα 5 μηνών στο ίδιο εργοτάξιο.

Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ: 5 μήνες μετά ακόμα ένας εργάτης νεκρός σε ώρα εργασίας στο εργοτάξιο της εταιρείας ΑΚΤΩΡ στο Δημάριο Ξάνθης

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Η εργατική τάξη του νομού μας θρηνεί ακόμη έναν εργάτη νεκρό στο βωμό του κέρδους της μεγαλοεργοδοσίας, τον Γ. Τ. 47 ετών από τον Κένταυρο. Άλλος ένας συνάδελφος από το εργοτάξιο της εταιρείας ΑΚΤΩΡ, στον υπό κατασκευή οδικό άξονα Ξάνθης - Εχίνου - ελληνοβουλγαρικών συνόρων πέφτει νεκρός εν ώρα εργασίας. Και 4ος στο νομό μας μετά τον νεκρό εργάτη στην ΕΛΒΙΖ πριν 2,5 περίπου χρόνια και 3ος από την αρχή του έτους. Στο σημερινό συμβάν, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, εκτός από τον νεκρό συνάδελφο υπάρχουν και δυο τραυματίες.

Δεν πέρασαν 6 μήνες από το προηγούμενο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο εργοτάξιο όταν έχασε τη ζωή του ο 23χρονος συνάδελφος Α. Δ. Στην επίσκεψή μας στο εργοτάξιο λίγες μέρες μετά επισημαίναμε στην ανακοίνωση που εκδώσαμε: "Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοτάξιο δουλεύουν ανά δεύτερη εβδομάδα και Σάββατο, αλλά και καθημερινά υπερωρίες 1 με 2 ώρες, στις οποίες οι εργαζόμενοι εξαντλημένοι εξαναγκάζονται να συμπληρώσουν τα πενιχρά τους μεροκάματα. Επίσης σημαντικό θέμα συζήτησης η ύπαρξη σε καθημερινή βάση τεχνικού Ασφαλείας και γιατρού Εργασίας, που δίνει παρουσία μία φορά την εβδομάδα και όχι καθημερινά, η εκπαίδευση του προσωπικού ανάλογα με την επικινδυνότητα του έργου και της εργασίας, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας". Το συγκεκριμένο εργοτάξιο τείνει να εξελιχθεί σε "σφαγείο" για τους εργαζόμενους οικοδόμους.

Δυστυχώς, θρηνούμε συνεχώς νεκρούς εργάτες σε πολλούς εργασιακούς χώρους και αυξάνεται ο αριθμός των εγκλημάτων σε βάρος της εργατικής τάξης. Γιατί αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης που στηρίζεται στο κέρδος των λίγων. Μιας ανάπτυξης που η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στηρίζουν.

Για την εργοδοσία και το κράτος της είναι κόστος τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και δυστυχώς το πληρώνουμε με τη ζωή μας. Όπως λειτουργούν με τη λογική κόστους - οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους στο θέμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στην οικογένεια, τους συγγενείς, τους φίλους και τους χωριανούς του συναδέλφου.

Απαιτούμε:
  • Την άμεση διαλεύκανση αιτιών του ατυχήματος και του καταλογισμού των ευθυνών.
  • Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο συγκεκριμένο εργοτάξιο.
  • Την άμεση στήριξη της οικογένειας».
https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom